Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7ae8acfbfb822e4f8a69dfdc4f07619f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miten käy Etelä-Suomeen ennustettujen lumi­sateiden? Jopa 5 cm olisi luvassa – ”Ollaan siinä rajoilla” – Uutisalue
Banner Before Header

Miten käy Etelä-Suomeen ennustettujen lumi­sateiden? Jopa 5 cm olisi luvassa – ”Ollaan siinä rajoilla”

Suomeen ennustetaan lunta maahan käytännössä koko eteläiseen osaan perjantaiksi.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Juha Jantusen twiittaman kuvan mukaan lunta olisi odotettavissa Lappeenranta–Jyväskylä–Vaasa-linjan eteläpuolelle lähes kaikkialle.

Kanta-Hämeestä Kymenlaaksoon ulottuvalla alueella lunta voisi maahan tulla viisikin senttiä.

Voivatko hätäisimmät kaivaa jo sukset ja voidepurkit esiin?

Päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta ei halua olla ilonpilaaja mutta toteaa, että suksien sijasta saatetaan yhtä hyvin tarvita kumisaappaita ja sateenvarjoa.

– Sateen olomuoto on vielä arvoitus. Ollaan siinä rajoilla. Osa sateesta voi tulla silkkana vetenä, osa vedensekaisena ja osa lumena. Ilmamassa ei ole niin kylmää, että sade tulisi automaattisesti lumena. Todennäköisimmin lunta tulee korkeilla paikoilla kuten Salpausselällä tai Lohjanharjulla, Valta sanoo.

– Ennusteessa on vielä paljon epävarmuutta. Toinen malli näyttää, että sade tulee vetenä, toisen mallin mukaan lumena. Nähtäväksi jää, Valta aprikoi.

Sadetta on kuitenkin perjantaille luvassa mukavasti, enimmillään 10 millimetriä.

– Todennäköisesti Länsi-Suomeen tulevat suurimmat sademäärät. Jos sade tulee lumena, tuo 10 milliä vastaisi kymmentä senttiä, Valta sanoo.

Sateen Etelä-Suomeen tuo Keski-Norjan ja -Ruotsin yli kulkeva pienialainen matalapaine, joka häipyy Etelä-Suomen ylitettyään Baltiaan.

Espoon Oittaalla oli jo melkein lunta viime viikonloppuna.

Tämä on se toinen vaihtoehto: suksia ei tarvita, sateenvarjoa sitäkin enemmän.

Valta sanoo, että ajokeli Etelä-Suomessa ei välttämättä mene heikoksi, jos sade tuleekin vetenä.

– Kannattaa kuitenkin varautua lumisateen mahdollisuuteen, jos perjantaina on pakko autolla liikkua, Valta huomioi.

Perjantain sade jäänee Lappeenranta–Jyväskylä–Vaasa-linjan eteläpuoliseksi herkuksi. Pohjoisempana on ennusteen mukaan poutaista.

Torstaina sen sijaan koko maahan on odotettavissa sateita. Idässä ja Lapissa sateet tulevat pääosin lumena ja räntänä, etelässä vetenä. Lämpötila on Suomen etelä- ja keskiosassa 2–7 astetta, Pohjois-Suomessa lämpötila vaihtelee –1:n ja 5 lämpöasteen välillä.

Vaikka Etelä-Suomessa sivakat jäisivät vielä varastoon odottamaan aikaa parempaa, Lapissa on jo monin paikoin täydet hiihtokelit.

Suomen lumisin paikka on tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen mittauspisteiden mukaan Kittilän Kenttärova. Siellä lumensyvyys oli keskiviikkona 47 senttiä.

Muutoin lumiraja kulkee tällä hetkellä kutakuinkin linjalla Kuusamo–Kemi, eli lunta on käytännössä vain Lapissa ja Koillismaalla, sielläkin pääasiassa vain muutamia senttejä.

Valta kertoo, että Rovaniemellä lumensyvyydeksi mitattiin keskiviikkona 3 senttiä, Inarissa 9 ja Sodankylässä 13 senttiä. Siihen nähden Kittilän 47 senttiä on aikamoinen kinos.

Muualla Suomessa lunta on vain Pohjois-Kainuussa sijaitsevalla Puolangalla, joitakin senttejä.

Source Link is.fi