Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_99333036de105ef5ebd9fc9e86734b29, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Moni huolehtii paremmin autostaan kuin asunnostaan” – kiinteistöammattilainen ehdottaa avuksi etäkokouksia – Uutisalue

”Moni huolehtii paremmin autostaan kuin asunnostaan” – kiinteistöammattilainen ehdottaa avuksi etäkokouksia

Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten aikaa. Niissä päätetään esimerkiksi yhtiövastikkeista ja remonteista.

Katso, mitä ihmiset vastasivat, kun kysyimme, käyvätkö he yhtiökokouksissa? Video: Jaana Polamo / Yle

Osallistuminen taloyhtiöiden yhtiökokouksiin etänä on yleistynyt varsinkin suurissa kaupungeissa. Kiinteistönomistajien etuja valvova Kiinteistöliitto on teettänyt asiasta alueellisia kyselyjä.

Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähönen toivoo, että etäosallistumisesta voisi tulla taloyhtiöissä pysyvä käytäntö ja mahdollisuus.

– Etäosallistuminen on erittäin hyvä piristysruiske ja voi laskea kynnystä osallistua kokouksiin, kun ei tarvitse ajaa paikan päälle.

Taloyhtiön hallitus voi päättää, että osakkailla on mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen etänä. Mahdollisuudesta pitää kertoa osakkaille yhtiökokouskutsussa. Etäkokouskäytännöistä voidaan linjata ja linjaukset kirjata myös yhtiöjärjestykseen.

Alle 30 huoneiston yhtiöissä ei ole toistaiseksi lakisääteistä velvollisuutta järjestää etäyhteyttä, mutta sitä suuremmissa osakasvähemmistö voi vaatia hallitukselta etäosallistumismahdollisuutta.

Koronapandemia sai monet taloyhtiöt ottamaan digiloikan ja toissa kesänä voimaan tullut muutos asunto-osakeyhtiölakiin on kirittänyt etäosallistumista.

Oman omaisuuden hoitoa

Toiminnanjohtaja Mähösen mukaan asuntosijoittajat ja kaukana asuvat osakkeenomistajat voivat hyötyä etäilystä. Hän arvioi, ettei etäkokousmahdollisuuden järjestämisen pitäisi olla liian työlästä taloyhtiölle tai isännöitsijälle.

Taloyhtiön yhtiökokous päättää esimerkiksi vastikkeista ja kiinteistön isoista remonteista.

Osakkaille kyse on kiinteistöomaisuuden hoidosta. Mähösen mukaan koti on useimmille elämän suurin investointi.

– Siitä kannattaa pitää sen verran huolta, että osallistuu yhtiökokouksiin ja on päättämässä, miten asunto-omaisuutta hoidetaan. Vertauksen mukaan monet ihmiset pitää parempaa huolta omasta autostaan kuin kiinteistöomaisuudestaan.

Mähösen mukaan työskentelyä taloyhtiön hallituksessakaan ei pitäisi pelätä. Toiminnassa riittää arkijärki, eikä tarvitse olla kiinteistöalan tai rakentamisen asiantuntija, hän kuvailee.

– Riittää, että on oman asumisen asiantuntija. Päätökset vaikuttavat myös siihen, kuinka oma asunto-omaisuus säilyttää arvonsa.

Hallituskin voi etäillä

Osassa taloyhtiöistä on ollut jo pitkään haasteita saada kokouksiin väkeä ja yhtiölle hallitusta kasaan. Hallituspaikkoja kartetaan, ja moni vetoaa kiireeseen, toisia taas askarruttavat vastuukysymykset.

Mähösen mielestä pelko on turhaa, sillä yhtiöillä on kiinteistövakuutukset ja hallituksen vastuuvakuutukset.

Mähönen kertoo, että etäkokouskäytännöt ovat jo tuttuja myös monessa taloyhtiössä hallitustyössä. Laki ei säätele hallituksen kokouksia yhtä tiukasti kuin yhtiökokouksia.

Esimerkiksi tiukkoja aikarajoja ei hallituksen kokouskutsulle ole, kunhan kaikille hallituksen jäsenille annetaan mahdollisuus osallistua kokoukseen. Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on yli puolet jäsenistä, ellei yhtiöjärjestys toisin edellytä.

– Hallituksen kokoukset pidetään ihan niin kuin hallitus itse päättää. Niitä on järjestetty jo pidempään erilaisilla etäyhteyksillä, vaikka Whatsapp-sovelluksissa tai video- tai puhelinneuvotteluina, kuvailee Mähönen.

Source Link yle.fi