Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_79cb7764770839cfa94f7c87944e2196, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Moona, Oskari ja Venni asuvat tukalan kuumissa asunnoissa – nyt he kertovat parhaat viilennysniksinsä – Uutisalue

Moona, Oskari ja Venni asuvat tukalan kuumissa asunnoissa – nyt he kertovat parhaat viilennysniksinsä

Ilta-Sanomat julkaisi taannoin jutun, jossa asiantuntijat antoivat vinkkejä siihen, kuinka kotiaan voi viilentää. Nyt tukalan kuumissa asunnoissa asuvat lukijat kertovat, millaisilla konsteilla he sinnittelevät, kun lämpötila sisällä kohoaa jopa yli 30 asteen.

Lue lisää: Suojaudu verhoniksillä, käytä tuuletinta oikein – näin selviydyt tukalasta helteestä

Asunnon kuumuus on pieni mysteeri Moona Virtaselle, 29, joka asuu 36 neliön kerrostaloasunnossa avopuolisonsa kanssa Lappeenrannassa. Jopa 32 asteen sisälämpötilat ihmetyttävät Virtasta, sillä asunto on suurimman osan päivästä varjossa, suojassa auringon poltteelta.

Mittarissa näkyy 31 asteen lukema.

– Ystäväni asuu tässä lähellä ja siellä on yhtä kuuma. Kutsummekin näitä asuntojamme helvetin esikartanoiksi, Virtanen nauraa.

Hän suhtautuu tukalaan tilanteeseen huumorilla.

– Kai se on parempi nauraa kuin itkeä, Virtanen kertoo puhelimeen istuessaan parvekkeellaan, jossa on edes hiukan sisätilaa viileämpää.

Viime kesänä Virtanen oli mitannut asunnossaan 34 lämpöastetta. Tänä kesänä aivan sellaisiin lukemiin ei ole vielä ylletty.

Petivaatteet pakkasessa viilenemässä.

– Viime yönä kokeilimme petivaatteiden pakastamista, kun olin sen vinkin Ilta-Sanomien jutusta lukenut. Silkkilakanoissa viileys kesti muutamia minuutteja, mutta ensi yönä aion kokeilla puuvillaisia, jos ne toimisivat paremmin.

Tuuletinta Virtanen pitää yölläkin päällä, vaikka siitä lähteekin melko kova ääni.

– Siihen tavallaan turtuu, kun se koko päivän pyörii.

Lisäksi Virtanen pirskottelee aina silloin tällöin päällensä kylmää vettä tai asettelee päähänsä kostean huivin.

Ikkunoita tai parvekkeen ovia Virtanen ei pidä auki, sillä kerrostalossa on keskusilmastointi.

– Se saattaisi mennä siitä sekaisin. Tosin en tiedä pitävätkö muut asukkaat ikkunoitaan auki, ja onko se jo siitä sekaisin. Olen myös aika ötökkäkammoinen, niin en halua, että jokin öttimöttiäinen tulee sisään.

Moona Virtanen.

Helteellä Virtasen ja hänen avopuolisonsa ruokalistalta löytyy esimerkiksi tonnikalasalaatti. Mehujäitä täytyy olla pakkasessa koko ajan. Kuuman kahvin sijaan Virtanen juo välillä kaupasta saatavia kylmiä kahvijuomia.

Yksi viilennyskeino on kuitenkin ollut yli muiden.

– Minulla on sellainen kauratyyny jota pakastan. Yöllä se on mukava laittaa vaikka rinnan tai jalkojen päälle. Toisin kuin jääkallet, se ei kastele petivaatteita märäksi, Virtanen vinkkaa.

Oskarin kissat viilentymässä jäähdyttävän ilmavirran edessä.

– Ei voi muuta oikein sanoa, että jos asuntoa hommaa, niin kannattaa käydä katsomassa se kesäaikana, aloittaa turkulainen Oskari puhelinhaastattelun.

Oskarin asunnossa aurinko paistaa aamusta iltaan, ja vanha 70-luvun betonitalo varaa lämpöä kiitettävästi. Oskari asuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa kaksiossa yhdessä puolisonsa ja kahden kissan kanssa.

Illalla seitsemän aikaan Oskari mittasi asunnossaan vielä 32 asteen lämpötilan.

Oskarin asunnossa huoneilma on niin ikään 31 asteista.

– Me nyt suurin piirtein pärjätään. Tärkeintä on, että kissoilla olisi kaikki hyvin.

Pari onkin järjestänyt kaikenlaista mukavaa kissoilleen Lilylle ja Severukselle – jotka tunnetaan paremmin lempinimillä Lili ja Seppo: pyyhkeisiin käärittyjä jääkalleja makuupaikoille, viilentävä geelimatto ja kissojen vitamiinivedestä tehtyjä jääpaloja juomaveden seassa.

– Kissat oleskelevat enemmän kylpyhuoneessa, joka on asunnon viilein huone, Oskari sanoo.

Kissoille tarjoillaan vettä, jossa on kissojen vitamiinivedestä valmistettuja jääpaloja.

Asunnossa tuuletetaan heti, kun ulkoilma on asteenkaan kylmempää kuin sisäilma. Öitä ei nukuta sängyssä vaan avoimen ikkunan tai parvekkeen oven edessä patjalla.

– Jos edes muutaman tunnin haluaa nukkua, niin se on ainoa vaihtoehto. Ihan hyvin siinä on tarjennut melkein alasti nukkua pienen vedon edessä.

Oskari ja hänen puolisonsa pyrkivät pitämään ruumiinlämmön mahdollisimman tasaisena. Siksi he ovat kokeneet parhaaksi juoda teetä ja ottaa viileitä suihkuja kylmien sijaan.

Venni Väisänen pitää sälekaihtimet tavallisesti kiinni, jotta asunto ei kuumenisi yhtään enempää.

Kuumuus yllätti myös Ikaalisissa asuvan perheen. Venni Väisänen, 33, muutti vaimonsa ja lastensa kanssa viime marraskuussa paritalon puolikkaaseen, joka on rakennettu 2007.

Asunnon ylimmässä kerroksessa lämpötila on 28 ja 29 asteen kieppeillä.

– Alkuvuonna mietimme, että pitäisikö asuntoon hankkia ilmalämpöpumppu. Silloin oli kuitenkin monia muita tärkeämpiä sijoituskohteita, kun olimme juuri muuttaneet, Väisänen sanoo ja naurahtaa.

Lämpötilaa mittaava sovellus on mitannut Venni Väisäsen olohuoneessa lähes 29 astetta.

Perheen asunto on suunnattu aamuauringon puolelle, joten aurinko alkaa porottaa ylimpään kerrokseen jo varhain. Aurinko paistaa aina iltaan saakka, kunnes se laskee maiseman taakse.

– Se on ihan pahin pääkallopaikka, Väisänen sanoo.

Kaksi makuuhuonetta sijaitsee niin sanotussa välikerroksessa, jossa on parisen astetta yläkertaa viileämpää, noin 26–27 astetta. Lämpötilaeron kerrosten välillä huomaa jo portaita noustessa.

Toista makuuhuonetta Väisänen viilentää siirrettävällä ilmanviilentäjällä, mutta juuri ennen nukkumaanmenoa laite täytyy sammuttaa sen aiheuttaman melun vuoksi.

Lämpötila-anturi, joka toimii Väisäsen puhelimesta löytyvän Ruuvi-sovelluksen kanssa.

– Ei siinä kauaa mene, että huone on taas yhtä kuuma. Yksivuotiaamme ehtii ehkä juuri nukahtaa, kun ilma on vielä jokseenkin viileää, Väisänen kertoo.

Viileintä on alimmassa kerroksessa, noin 25 astetta. Valitettavasti perhe ei kuitenkaan voi viettää siellä nyt aikaa remontin vuoksi.

– Olemme yrittäneet raivata sieltä edes vähän tilaa, että siellä pystyisi vaikka nukkumaan. Toivottavasti jo ensi viikolla onnistuisi, Väisänen sanoo.

Venni Väisäsen asunnossa viileintä on alimmassa kerroksessa.

Perheen lapsetkaan eivät lämmöstä niin nauti. Yöt ovat rauhattomia ja päivät levottomia.

– Vaimo joutuu kyllä lasten perässä päivisin juoksemaan, kun itse olen töissä.

Päivisin Väisäsen vaimo on käynyt lasten kanssa Ikaalisten kauppakeskuksessa, jossa on leikkipaikka ja ilmastointi, jotta helpotusta saisi edes hetkeksi.

Iltapäivällä, kun aurinko on hiukan kääntynyt, perheen lapset leikkivät pihalla vesileikkejä. Vanhemmat käyvät päivän aikana ottamassa useampia viilentäviä suihkuja.

Seuraavaksi Venni Väisänen aikoo kokeilla tuulettaa taloa liesituulettimen ja avoimen ikkunan avulla.

Venni ja Riia Väisänen kotonaan Ikaalisissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman tulee kesäisin liikkua 18 ja 32 asteen välillä, IS kertoi heinäkuussa 2020.

Jos asteita on yli 32, lukema merkitsee, että asunto on puutteellisessa kunnossa. Tällöin vuokralaisella on lain nojalla oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun asunto ei ole vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Sopivana pidetyn alennuksen suuruus on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä.

Alennusta vaatiessaan vuokralaisen edellytetään kuitenkin osoittavan, että asunnon sisälämpötila nousee jatkuvasti yli 32 asteen eikä vain hetkellisesti.

Source Link is.fi