Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_17e2046cf8418e854f4c4dbb5bfc6949, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin jatkui Tytti Yli-Viikarin potkujen oikeus­käsittely: Saliin uusi kirja kainalossa, todistajilta ymmärrystä stailaus­kuluihin – Uutisalue

Näin jatkui Tytti Yli-Viikarin potkujen oikeus­käsittely: Saliin uusi kirja kainalossa, todistajilta ymmärrystä stailaus­kuluihin

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n entisen ylijohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomisasian käsittely jatkui keskiviikkona Helsingin hallinto-oikeudessa suullisilla kuulemisilla.

Syynissä olivat jälleen teemat, jotka johtivat Yli-Viikarin irtisanomiseen maaliskuussa: työmatka-lentopisteiden henkilökohtainen käyttäminen, laittomasti laadittu virkamiehen työsopimus, kauneuspalvelujen perusteettomaksi katsottu käyttö, epäselvät matkalaskut – ja näihin kytkeytyvä tammikuinen rikostuomio.

VTV:n eläköitynyttä ylijohtajaa Marjatta Kimmosta kuultiin Yli-Viikarin nimeämänä todistajana. Kimmonen kertoi tarkasti, kuinka virastossa hänen nähdäkseen meneteltiin erilaisten laskutusten ja selvitysten suhteen.

– Pitää varmistua, että kyse on valtion menoista, jotka noudattavat perusteita ja lakia, eli menot ovat hyväksyttyjä, Kimmonen totesi.

Mikään ei hänen näkökulmastaan osoittanut, etteikö eduskunnan tarkastusvaliokunnan perusteettomiksi katsomissa Yli-Viikarin stailauskuluissa olisi ollut kyse nimenomaisesti valtion menoista.

– Takana on ymmärtääkseni asianmukainen menopäätös. On tarkastettu ne laskut ja todettu että, ne ovat tässä suhteessa asianmukaisia.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikari puolustautui painokkaasti oikeudessa: ”Haluaisin yhä toimia VTV:n ylijohtajana” – näin päivä oikeudessa eteni

Entisen ylijohtajan kertomus Finnair Plus -lentopisteiden hyödyntämisestä antoi kuvan, että asiassa liikuttiin jokseenkin epäselvällä alueella jo vuosia aiemmin.

– Pistemenettelystä todettiin se, että pisteiden olemassaoloa tai käyttöä ei voida tarkastaa, koska pistesopimukset ovat henkilön ja Finnairin välisiä. Tuli eteen tilanne, että pisteitä ei voinut käyttää eikä käyttöä voitu tarkastaa, koska VTV:n tarkastusoikeus ei ylety kotitalouteen.

Samaa mieltä on Yli-Viikari. Hän on vedonnut siihen, että lentopisteet olivat hänen henkilökohtaista omaisuuttaan, eivät työnantajan omaisuutta.

Todistaja Kimmosen käsityksen mukaan ei ole olemassa lakia tai säädöstä, jonka mukaan lentopisteet kuuluisivat virastolle, eli käytännössä valtiolle.

Tällöin lentopisteiden henkilökohtaisesta käytöstä ei voi myöskään hänen mukaansa syntyä vahinkoa valtiolle, sillä ensin pitäisi osoittaa kiistattomasti, että pisteet ovat valtion.

Lue lisää: VTV:n pääjohtajan matkakulut romahtivat Tytti Yli-Viikarin ajoista – seuraajan puolen vuoden matkakulut 1 111 euroa

Maanantaiseen oikeuskäsittelyyn Yli-Viikari saapui mukanaan satukirja Puiden tarinoita: Puuseppä.

Todistajana kuultiin myös suunnittelupäällikköä, joka oli itsekin aiemmissa työtehtävissään hyväksynyt pääjohtajana toimineen Yli-Viikarin matkalaskuja korjattuina ja hyväksyttyinä maksuun.

Todistajan mukaan matkojen selvittelyä hoiti aina pääjohtajan assistentti, ei itse pääjohtaja. Näin on kertonut myös Yli-Viikari maanantaisessa istunnossa.

– Minun parhaan tietoni mukaan ne (matkalaskut) ovat olleet kunnossa, todistaja sanoi.

Suunnittelupäällikkö oli samoilla linjoilla myös Yli-Viikarin stailauspalveluiden käytöstä, jotka hänen mukaansa oli sovittu asianmukaisesti viraston vuosikertomuksen kuvauksia varten.

Todistajan mukaan viraston viestintäammattilaiset olivat aloitteellisia palveluiden hankinnassa.

– Oli viraston edun mukaista, että kuvat onnistuvat.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikarin työnhaku jatkuu – taas paperit sisään uuteen virkaan

VTV:n pääjohtajan sijaisena toiminut, VTV:n kestävä julkinen talous -vaikuttavuusalueen johtaja Matti Okko nosti omassa todistajakuulemisessaan esiin muun muassa Yli-Viikarin medialausumat ja vastuunvierityksen muille virkamiehille irtisanomiseen johtaneen prosessin aikana.

– Ne olivat asiattomia lausumia erityisesti viraston johtajan roolista käsin katsoen.

VTV irtisanoi Yli-Viikarin maaliskuussa ylijohtajan virasta. Hän ei tyytynyt potkuihin, vaan valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Jo aiemmin kesällä 2021 hän oli saanut potkut pääjohtajan virasta eduskunnan päätöksellä.

Tarkastusviraston näkemyksen mukaan virastolla oli painava syy irtisanomiseen.

VTV:n mukaan Yli-Viikari rikkoi virkatehtäviinsä liittyviä velvollisuuksia ja määräyksiä, osoitti epärehellisyyttä työnantajaansa kohtaan ja romutti toiminnallaan viraston maineen.

Lue lisää: VTV:n luottamusmieheltä ytimekäs vastaus Yli-Viikarin runoiluun – irtisanominen oli virastossa ”odotettu ja toivottu” uutinen

Yli-Viikari kiistää toimineensa lainvastaisesti ja vastoin viraston määräyksiä. Hänen mielestään potkut olivat perusteettomat.

Hänen puolustuksensa toi keskiviikkona hallinto-oikeudessa ilmi, että irtisanomisen sijaan hänen viraltapanoaan olisi voitu jatkaa siihen saakka, kunnes rikostuomio saisi lainvoiman.

Tammikuussa annettu käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska Yli-Viikari valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus ei ole vielä antanut ratkaisuaan asiassa.

Helsingin hallinto-oikeus antaa ylijohtaja-potkuja koskevassa asiassa ratkaisunsa oletettavasti vuoden loppuun mennessä.

Marraskuussa hallinto-oikeudessa aletaan käsitellä pääjohtajavirasta irtisanomista. Tuolloin toisena osapuolena oikeudenkäynnissä on eduskunta, jolla oli toimivalta pääjohtajavirasta erottamiseen. VTV toimii eduskunnan alaisuudessa.

Lue maanantaisen istunnon käänteet täältä: Tytti Yli-Viikari puolustautui painokkaasti oikeudessa: ”Haluaisin yhä toimia VTV:n ylijohtajana” – näin päivä oikeudessa eteni

Tausta

Potkuja selvitetään hallinto-oikeudessa

  • Tytti Yli-Viikari, 46, rekrytoitiin VTV:hen johdon asiantuntijaksi 2007. Hän eteni nopeasti huippuvirkoihin.

  • VTV tarkastaa valtion taloudenhoitoa, omaisuuden hallintaa ja valvoo puolue- ja vaalirahoitusta.

  • Poliisi alkoi selvittää Yli-Viikarin toimia 2021 alussa. Saman vuoden kesäkuussa eduskunta irtisanoi hänet pääjohtajan virasta.

  • Tammikuussa 2022 Yli-Viikari tuomittiin käräjillä sakkorangaistukseen virkarikoksista. Maaliskuussa VTV irtisanoi hänet myös ylijohtajan ”pakastevirasta”.

  • Yli-Viikari on valittanut potkuista hallinto-oikeuteen. Ensin käsitellään ylijohtajavirasta irtisanomista.

  • Potkujen jälkeen hän on hakenut muun muassa Kansallisarkiston pääjohtajaksi ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriksi.

Source Link is.fi