Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3c9519e72dfa20af07bd659c35e657ce, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Mika Aaltola selittää kohua herättänyttä elvytystarinaansa – täsmentää yhtä seikkaa – Uutisalue

Näin Mika Aaltola selittää kohua herättänyttä elvytystarinaansa – täsmentää yhtä seikkaa

Mika Aaltola sanoo, että tarina kertoi rakkaudesta eikä hänen tarkoituksenaan ollut herättää keskustelua eutanasiasta.

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Mika Aaltola (sit) esiintyi lauantaina Elämäni biisi -ohjelmassa muiden kärkipään presidenttiehdokkaiden kanssa.

Aaltola kertoi ohjelmassa tarinan hänelle taannoin soittaneesta 84-vuotiaasta miehestä, joka kuulosti ahdistuneelta. Edellisenä iltana miehen 82-vuotias vaimon oli mennyt elottomaksi ja tajuttomaksi. Mies oli soittanut ambulanssin, mutta ambulanssin henkilöstö oli todennut paikalle saavuttuaan, että vaimolla on elvytyskielto.

Mies oli kuitenkin saanut elvytettyä vaimonsa itse ja hän oli ajanut ambulanssin perässä sairaalaan. Puhelimessa mies pohti epätoivoisesti, miten hän oli joutunut tällaiseen tilanteeseen. Aaltola oli osannut sanoa miehelle vain, että hän oli tehnyt sankarillisen teon, ehkä viimeisen teon rakkaalleen.

Aaltolan elvytyskieltotarina herätti ihmetystä tv-katsojissa. Sosiaalisessa mediassa kommentoitiin, ettei ihmistä, jolla on elvytyskielto, saa elvyttää. Ihmiset kummastelivat myös, miksi Aaltola piti elvytyskiellon rikkomista sankarillisena tekona.

Aaltola täsmentää nyt Ilta-Sanomille, että tarinan naisella oli lääkärin määräämä elvytyskielto, eikä kyse ollut henkilön omasta tahdosta.

– Ihmiset jäävät hämmentäviin tilanteisiin, jos ei kommunikoida asioita, Aaltola sanoo antaen ymmärtää, että elvytyskielto tuli aviomiehelle yllätyksenä.

Aaltolan mukaan hänen tarinansa kertoi rakkaudesta ja periksiantamattomuudesta, eikä hänen tarkoituksenaan ollut herättää keskustelua eutanasiasta.

– Kannatan tietysti hoitotahtoa, jos ihminen sellaisen on tehnyt, Aaltola sanoo.

Elvytyskielto voi olla joko lääkärin lääketieteellisin perustein määräämä tai henkilön itsensä tekemä päätös, joka kirjataan hoitotahtoon.

Mika Aaltolan sisko Elisa Aaltola kertoi viime keväänä, kuinka tylysti lääkäri oli kohdellut heidän äitiään. Julkisen puolen lääkäri oli kertonut ”ilmoitus­luontoisesti” laittaneensa heidän muistisairaalle isälleen elvytyskiellon.

Äiti oli tiedustellut lääkäriltä, eikö omaisten näkemystä kysytä lainkaan. Tähän lääkäri oli Aaltolan mukaan vastannut: ”Tämä on sairaala, ei valintatalo.”

Source Link is.fi