Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af1ba6f2ab36c19f400ccda91a859db7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin piiripäättäjät arvioivat Rkp:n tilaa – ”Tapa siirtää ongelmaa” – Uutisalue

Näin piiripäättäjät arvioivat Rkp:n tilaa – ”Tapa siirtää ongelmaa”

Eurovaaliehdokkaaksi lähtevä Anna-Maja Henriksson on ilmoittanut toimivansa Rkp:n puheenjohtajana ja opetusministerinä toistaiseksi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson käynnisti spekulaation omasta seuraajastaan, kun hän ilmoitti joulukuussa harkitsevansa ehdokkuutta kesäkuun europarlamenttivaaleissa. Tammikuun puolivälissä Henriksson vahvisti ehdokkuutensa.

Lue lisää: IS:n tiedot: Anna-Maja Henrikssonin Rkp:ssa vallitsee sekasorto – ”Vanhat haavat aukeavat”

Rkp:n Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Samuel Broman toteaa, että tilanne toden totta on puolueessa erikoinen. Hänen mukaansa Henrikssonin ilmoitus on herättänyt kentällä kysymyksiä.

Helsingin piirin puheenjohtaja Emma Ringbomin mielestä Henrikssonin tarkoitus oli hyvä. Hänen mukaansa puolue tarvitsee vahvoja ehdokkaita eurovaaleissa, mutta Henrikssonin linja jäi epäselväksi.

– On harmillista, että on ollut paljon jossittelua julkisuudessa.

Varsinais-Suomen piirijohtaja Tomas Björkrothin mukaan Henrikssonin eurovaalipäätös oli rohkea veto. Myös Rkp-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhlen mielestä on tärkeää, että puolueella on vahva ehdokaslista. Henrikssonin lisäksi ehdolla ovat esimerkiksi kansanedustaja Eva Biaudet ja Ståhle itse.

Anna-Maja Henriksson on ilmoittanut toimivansa Rkp:n puheenjohtajana ja opetusministerinä toistaiseksi. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Henriksson jatkaa toistaiseksi opetusministerinä ja Rkp:n puheenjohtajana. Hän harkitsee tehtäviään uudelleen eurovaalien jälkeen.

Rkp:n puoluekokous järjestetään viikko eurovaalien jälkeen. Henrikssonin mukaan puolue järjestää tarvittaessa ylimääräisen puoluekokouksen syyskuussa.

Broman pitää asetelmaa hankalana. Hän arvioi, että Henriksson voisi saada kilpailijan jo kesäkuussa, vaikka perinteisesti istuvaa puheenjohtajaa ei ole Rkp:ssä haastettu.

–Puheenjohtajan pitää aina ansaita luottamus. En näe ongelmaa siinä, jos sitä (luottamusta) testataan istuvaa vastaan. Se on demokratiaa.

Rkp-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle on myös itse ehdolla eurovaaleissa. Kuva: IS / Jussi Nukari

Ståhlen mukaan Henrikssonin ilmoitus käynnisti pohdinnan puolueen tulevaisuudesta. Ståhlen olettaa, että mahdolliset seuraajaehdokkaat suunnittelevat seuraavia siirtojaan.

– Henriksson voi tehdä valinnan, jonka haluaa, mutta se on johtanut tiettyihin spekulaatioihin. Kilpailua aletaan käydä kulisseissa, ja keskustelua on siksi vaikea pistää sivuun eurovaalien ajaksi.

Bromanin mukaan puoluejohtajan ja ministerin tehtävät ovat aiempaa vaativampia. Hänen mukaansa uusi puheenjohtaja valitaan joka tapauksessa jossain vaiheessa.

–Kukaan ei voi ikuisesti olla tai edes jaksa olla puheenjohtaja.

Onko aika nyt?

–Voi hyvin olla, että se on tänä vuonna.

Kukaan ei voi olla tai edes jaksa ikuisesti olla puheenjohtaja.

Eräs kenttäpäättäjä arvioi IS:lle, että Henriksson yrittää lykätä keskustelua uudesta puheenjohtajasta kesäkuun puoluekokouksen ja eurovaalien jälkeiseen aikaan.

– Se on tapa siirtää ongelmaa. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käydä vaali ennemmin tai myöhemmin. Koska keskustelu ei ole hiljentynyt, se olisi parempi nyt käydä kunnolla.

Toinen päättäjä sanoo, että voisi olla Henrikssonin aika siirtyä sivuun. Hän toteaa IS:lle, että puolue tarvitsee uutta virtaa.

Ringbomin mielestä Henrikssonin linja on looginen, mutta toteutus ei ole onnistunut. Hänen toivoo, että keskustelua Henrikssonin seuraajasta voidaan käydä julkisesti.

– Tämä on ollut kaikille yllätys, että tästä tuli näin iso kysymys. Jossain vaiheessa avoin keskustelu on kuitenkin pakko aloittaa.

Henriksson on toiminut Rkp:n puheenjohtajana vuodesta 2016.

Jossain vaiheessa avoin keskustelu on pakko aloittaa.

Kaikki eivät jaa kritiikkiä Henrikssonia kohtaan. Uudenmaan piirijohtaja Hanna Lönnfors haluaa tukea Henrikssonia niin kauan kuin tämä on puheenjohtaja. Hänen mielestään on viisasta keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

– Asioita sekoitetaan turhaan. Nyt on EU-vaalit ja Anna-Maja on ehdokkaana. Vaalien jälkeen tehdään seuraavat siirrot riippuen siitä, miten vaaleissa menee.

Björkroth ymmärtää Henrikssonin strategian, vaikka julkisuudessa vaikuttaa siltä, ettei Henriksson halua luopua puheenjohtajuudesta.

–Pitää kriittisesti analysoida kuvaa, joka näkyy ulospäin. Strategia sinänsä on hyvä ja ymmärrettävä, mutta kevään mittaan puolueessa pitää uskaltaa pohtia, miten se sitten kehittyy.

Samuel Bromanin mukaan vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand voisi olla vahva ehdokas ministeriksi, jos Anna-Maja Henriksson valitaan europarlamenttiin. Kuva: Kimmo Räisänen

Broman huomauttaa, että Rkp:n täytyy myös valita uusi ministeri, jos Henriksson valitaan Euroopan parlamenttiin. Hänen mukaansa ministerinsalkku kuuluu Pohjanmaalle. Rkp:n ministereistä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz on Uudeltamaalta ja liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist Varsinais-Suomesta.

– Se on päätös, jota tässä ei välttämättä ole huomioitu. Joakim Strand on vahva nimi, mutta onhan meillä myös (Mikko) Ollikainen ja (Anders) Norrback eduskunnassa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Anderssonin nimi on noussut esiin keskustelussa Henrikssonin seuraajasta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkisuudessa on arvioitu, että Henrikssonin jälkeen puolueen johtoon voisi nousta Adlercreutz, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson tai puolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström.

Ringbom arvioi, että kisaan voi tulla vielä yllättäjiä. Hän pitää Anderssonia, Adlercreutzia ja Wickströmiä osaavina ja olisi tyytyväinen keneen tahansa heistä. Lönnforsin mielestä kaikki kolme ovat hyviä ehdokkaita.

–Kyllä tässä kolmikossa on potentiaalisia ehdokkaita. En [äänestä] mustia hevosia. Pitää olla uskallusta miettiä asioita uudella tavalla.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin nimi on pyörinyt spekulaatiossa Rkp:n seuraavasta puheenjohtajasta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ståhle ei usko, että joku voisi nousta Anderssonin, Adlercreutzin tai Wickströmin ohi. Vaikka kukaan kolmikosta ei ole vielä ilmoittautunut kisaan, Ståhle uskoo, että joku heistä on Rkp:n tuleva puheenjohtaja.

– Otto edustaa samantyyppistä otetta kuin Anna-Maja eli varmaa ja hillittyä. Anders taas on ollut suosiossa enemmän suomenkielisten parissa. Henrik edustaa nuorempaa kaartia, ja hänellä on ollut hieman erilainen tyyli olla mediassa.

Broman nostaa puheenjohtajaspekulaatioihin piirinsä kansanedustajat Strandin, Norrbackin ja Ollikaisen. Hän korostaa, ettei ole käynyt aiheesta keskustelua.

Henrik Wickström poikkeaa Anders Adlercreutzista ja Otto Anderssonista mediaesiintymisillään, arvioi Rkp-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Rkp:n kannatus on gallupeissa ollut historiallisen alhaista. HS:n gallupin mukaan tällä hetkellä puoluetta äänestäisi 3,6 prosenttia. Eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 4,5 prosenttia.

Piirijohtajien mukaan heikon menestyksen taustalla on viime kesän kipuilu hallituksessa.

Ståhlen mukaan Rkp:n kannatuksen luisu on huolestuttavaa. Hän vastusti kesällä avoimesti Rkp:n osallistumista Petteri Orpon (kok) hallitukseen. Hän on edelleen samaa mieltä, muttei usko, että hallituksesta lähteminen parantaisi puolueen tilannetta.

– On tullut kuva julkisuuteen, että kokoomus ja perussuomalaiset ajavat juttua eteenpäin, ja me olemme vain mukana. Nyt pitäisi parantaa omia tuloksia hallituksessa.

Lue lisää: Rkp-nuorten puheenjohtaja: Puolueen on lähdettävä hallituksesta

Lue lisää: Rkp:n sisälle perustettu ryhmä kokoaa yhteen hallitusta kritisoivat – näin puolueen sisällä reagoitiin

Lönnfors ja Björkroth arvioivat, että puolueen pitäisi tuoda enemmän omia näkemyksiään ja arvojaan vahvemmin esiin.

– Rkp:ssa on perinteisesti ollut tapana, että tehdään asiakeskeisesti politiikkaa eikä kauheasti nostella kuin kissa omaa häntää. Sitä Rkp nyt vähän kaipaa, että tuodaan puolueen saavutuksia julkisuuteen, Björkroth arvioi.

Broman uskoo, että Rkp:n kannatuksen lasku on väliaikaista.

–Tässä näkyy jälki siitä, että meillä ei ole ollut samanlaista näkyvyyttä, kuin jos meillä olisi ollut presidenttiehdokas.

Bromanin mielestä oli oikea päätös olla asettamatta omaa ehdokasta presidentinvaaleissa. Hän muistuttaa, että taustalla oli puoluehallituksen yksimielinen päätös. Björkroth on samaa mieltä.

Ståhle sen sijaan uskoo, että oma presidenttiehdokas olisi voinut nostaa Rkp:n profiilia.

– Olisi pitänyt olla presidenttiehdokas sen takia, että (vaaleissa) pääsee nostamaan meidän politiikkaamme täysin eri tavalla kuin hallituksessa.

Eurovaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta.

Source Link is.fi