Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f3390239710b9bdad2c32e52c210e9fa, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin presidentti­ehdokkaat muistelevat Ahtisaarta – Uutisalue

Näin presidentti­ehdokkaat muistelevat Ahtisaarta

Presidenttiehdokkaat näkevät, että juuri näinä maailman aikoina tarvitaan Martti Ahtisaaren asennetta ja rauhanviestiä.

Useat presidenttiehdokkaat ovat muistelleet presidentti Martti Ahtisaarta, joka saatetaan perjantaina haudan lepoon.

– Tänään Martin päivänä hiljenemme kunnioittamaan suomalaisen suurmiehen elämää ja elämäntyötä, kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kirjoittaa X:ssä.

– Elämässä on hetkiä, jolloin tiedät kohdanneesi ihmisen, joka tuo merkitystä elämääsi. Martti oli minulle esikuva, mentori ja ystävä, Stubb jatkaa.

Stubb luonnehtii Ahtisaarta empaattiseksi, reiluksi ja jämäkäksi.

– Hauskakin. Hän kohteli kaikkia tasavertaisesti.

Elämässä on hetkiä, jolloin tiedät kohdanneesi ihmisen, joka tuo merkitystä elämääsi.

Stubb kirjoittaa, että Ahtisaaren juuret olivat Karjalassa, runko Suomessa ja hänen latvansa ylettyivät lähes kaikkiin maailman kolkkiin.

– YK:n käytävillä Martin kanssa ei päässyt eteenpäin. Jokainen pysäytti. Halusi keskustella. Halusi kiittää. Halusi oppia.

Stubbin mielestä Ahtisaari on kautta aikain menestyksekkäin rauhanvälittäjä, joka välitti rauhaa pyyteettömästi ja nöyrästi Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa.

– Martti oli rehellinen ja suoraselkäinen suomalainen mies. Hänen arvopohjansa oli pohjoismaalainen.

Stubbin mukaan Ahtisaari uskoi vahvasti, että rauha on tahdon asia ja että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa. Ahtisaari näki mahdollisuuksia siellä missä muut näkivät ongelmia.

– Näinä vaikeina aikoina maailma tarvitsee Martin asennetta ja elämänviisautta: “Sen minkä ihminen aloittaa, hän voi myös lopettaa”.

Stubbin mukaan CMI jatkaa Ahtisaaren elämäntyötä rauha kerrallaan. Stubb toimii Ahtisaaren perustaman rauhanvälitysjärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtajana.

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr) mukaan Ahtisaari muistetaan paitsi Suomessa myös maailmalla rauhantekijänä. Häntä ovat saattamassa tänään monien rauhan­prosessien osapuolet ja rauhantekijät.

– Ahtisaari tullaan muistamaan kyvystään kohdata ihmiset ja kuunnella heitä. Maailmassa, jota juuri nyt monet konfliktit riivaavat, hänen viestinsä on entistä ajankohtaisempi: rauha on tahdon asia, Haavisto kirjoittaa.

sitoutumaton presidenttiehdokas Mika Aaltola toivoo rauhaa Ahtisaaren muistolle sekä voimia läheisille.

– Kansankunta ja maailma jäävät kaipaamaan, Aaltola kirjoittaa.

– Ajatukset ja teot eivät unohdu. Ne velvoittavat.

Lisäksi Aaltola on julkaissut sitaatin: ”Emme voi vuosia vain teeskennellä tekevämme jotain.” Sitaatti on ote Ahtisaaren kiitospuheesta Oslossa, kun hän vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon.

Source Link is.fi