Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_95af5ec8488af3e6bb1f9a8cdd73f935, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin sisä­ministeri Mari Rantanen kommentoi Venäjän viranomaisten toimintaa rajalla – Uutisalue

Näin sisä­ministeri Mari Rantanen kommentoi Venäjän viranomaisten toimintaa rajalla

– Olemme hereillä, Rantanen sanoo.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) vahvistaa, että Venäjän viranomaisten toiminta itärajalla on muuttunut viime kuukausina.

– Rajavartiolaitoksen tämänhetkisen arvion mukaan kyseessä on laittoman maahantulon ilmiö, jossa Suomeen saavutaan Venäjän kautta tarkoituksella ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut aiemmasta siten, että nyt matkustaminen Venäjältä Suomeen on sallittu asiakirjapuutteista huolimatta, Rantanen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Rajavartiolaitos tiedotti sunnuntaina, että Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut elokuun alusta alkaen 91 henkilöä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa. Henkilöiltä on pääasiassa puuttunut maahantuloon vaadittava viisumi.

Rantasen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä itärajalla on edelleen kokonaisuutena vähäinen, mutta määrä on kasvanut lyhyellä aikavälillä.

Rantanen korostaa, että viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti.

– Olemme Suomessa varautuneet ja tarvittaessa toimimme tilanteen edellyttämällä tavalla. Hallituksella on hallitusohjelmankin mukaan valmius tarvittaessa käyttää kaikkia lainsäädännön toimivaltuuksia rajaturvallisuutta vakavasti vaarantavissa tilanteissa. Me olemme hereillä.

HALLINTOVALIOKUNNAN puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps) viestitti aiemmin IS:lle, että lainsäädäntö on saatettu kuntoon mahdollisia hybridioperaatioita varten.

Lue lisää: Hallinto­valiokunnan puheen­johtaja Mauri Peltokangas: ”Lain­säädäntö saatettu kuntoon hybridi­operaatioita varten”

Lainsäädäntöä päivitettiin viime hallituskauden lopulla siten, että turvapaikanhaku voidaan keskittää hybridivaikuttamistilanteessa yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan.

Yksittäisiä rajanylityspaikkoja voitaisiin siis sulkea määräajaksi, jos se nähtäisiin välttämättömäksi kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) kommentoi viestipalvelu X:ssä hallituksen olevan koko ajan tilanteen tasalla.

– Lainsäädännön toimivaltuudet, ns. rajapykälät, mahdollistavat tarvittaessa nopean reagoinnin. Polkupyöräylitykset itärajalta estettiin kolme päivää sitten.

Source Link is.fi