Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3b5b86baf4d6ba6646c31bbcddb0ee05, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin itä­rajalle saapuneille turva­paikan­hakijoille kävi – Uutisalue

Näin itä­rajalle saapuneille turva­paikan­hakijoille kävi

Venäjältä Suomeen on saapunut lyhyessä ajassa 91 turvapaikanhakijaa, joiden matkustusasiakirjat eivät olleet kunnossa. Viranomaiset varautuvat ruuhkiin rajalla.

Suomen rajaviranomaiset ovat jälleen uuden matkustusilmiön edessä.

Elokuun alusta lähtien Venäjältä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut 91 turvapaikanhakijaa, joiden matkustusasiakirjat eivät olleet kunnossa.

Rajavartiolaitoksen mukaan määrä on tavanomaisesti suurempi, ja erityisesti viime viikkoina Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on ollut poikkeuksellisen vilkasta.

– Viimeisinä viikkoina on ollut tiettyä kiihtymistä, Rajavartiolaitoksen esikunnan eversti Matti Pitkäniitty kertoo Ilta-Sanomille.

Rajavartijoita Vaalimaan rajalla syyskuussa 2012. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Lue lisää: Suomi kielsi rajan­ylitykset Venäjältä polku­pyörillä

Kaakkois-Suomen rajavartioston everstiluutnantti Jukka Lukkari kertoo Ilta-Sanomille, että saapuneista 29 tuli nimenomaisesti tällä viikolla – suurin osa heistä saapui polkupyörällä.

Ihmisten kontrolloimiseksi rajaviranomaiset kielsivät pyörillä saapumisen Suomeen, rajan voi ylittää Kaakkois-Suomessakin jatkossa vain ajoneuvoilla.

– Jotta voimme kontrolloida ja hallita rajanylityspaikan liikennettä, pyöräily ei ole enää mahdollista. Autoliikenne on tietenkin edelleen sallittua, jolloin asia on hallittavissa, Lukkari kertoo.

Rajavartiolaitos arvelee, että henkilöt ovat saapuneet Suomeen tahallisesti ilman tarvittavia viisumeita. Sen mukaan taustalla voi olla kansainvälisiä rikollisia, jotka pyrkivät tuomaan ihmisiä laittomasti Suomeen.

Lue lisää: Suomen kaakkoisrajalle alkoi taas virrata turva­paikan­hakijoita – Venäjä muutti toimintaansa

Suomeen saapuneet henkilöt ovat kolmannen maan kansalaisia, mutta eivät kuitenkaan Ukrainasta tai Venäjältä. Pitkäniitty ei avaa kansalaisuuksia tämän tarkemmin.

– He ovat oleskelleet Venäjällä jonkin aikaa ja lähteneet jatkamaan kohti Suomea tai muutoin Venäjän kautta kulkeneet Suomeen, Pitkäniitty sanoo.

Tilanne on muuttunut siltä osin, että aiemmin Venäjän viranomaiset eivät sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille ilman tarvittavia matkustusasiakirjoja. Pitkäniitty ei suostu spekuloimaan venäläisviranomaisten muuttunutta käytäntöä.

Vaalimaan raja-asema perjantai-iltana 15. syyskuuta. Kuva: Ivan Bessedin

Kyseessä saattaa olla joka tapauksessa Venäjän suunnalta tahallinen provokaatio Suomea kohtaan tämän liityttyä puolustusliitto Natoon.

Maahanmuuttovirasto on ohjannut Suomesta turvapaikkaa hakeneet vastaanottokeskuksiin tai siitä eteenpäin muualle. Lukkarin tai Pitkäniityn tiedossa ei ole, onko Suomeen nyt saapuneista turvapaikanhakijoista aloitettu rikostutkintaa laittoman maahantulon osalta.

Pitkäniitty korostaa, että jokaiselle saapuvalle turvapaikanhakijalle tehdään alkupuhutus. Siinä on muun muassa tarkoitus selvittää, etteivät henkilöt muodosta Suomelle uhkaa.

– Sellaista ei ole tunnistettu, että nämä ihmiset olisivat muodostaneet turvallisuusuhkaa, Pitkäniitty kertoo.

Rajaviranomaiset saattavat olla kuitenkin jatkossa helisemässä.

He varautuvat siihen, että rajoille lappaa väkeä enemmissä määrin, kuten vuonna 2015, jolloin pakolaiskriisin seurauksena Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Onko siis vaarana, että Suomessa voitaisiin nähdä jotain vastaavankaltaista?

– Tämä on se miljoonan dollarin kysymys, jota me tällä hetkellä pohditaan, että missä on tämän ilmiön raja. Se ei ole meidän käsissä, mitä tuolla Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuu, Pitkäniitty sanoo.

– Kerroimme nyt tästä asiasta julkisuuteen, koska toimintatapa on selkeästi muuttunut. Täytyy katsoa, miten asia tästä kehittyy, Pitkäniitty sanoo.

Hänellä ei ole kuitenkaan tiedossa konkreettista uhkaa, että rajoille saapuisi turvapaikanhakijoita tuhansittain.

Source Link is.fi