Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_efbd7dcdca7242106f0af725a9e43ac0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Stubbin voitosta uutisoitiin maailmalla – kiusallinen kohu vuosien takaa kaivettiin esiin – Uutisalue

Näin Stubbin voitosta uutisoitiin maailmalla – kiusallinen kohu vuosien takaa kaivettiin esiin

Kansainvälisen median mukaan kiinnostus Suomen presidentinvaaleja kohtaan oli tällä kertaa poikkeuksellista.

Presidentinvaalit voittanut Alexander Stubb (kok.) nousi odotetusti otsikoihin maailmalla vaalituloksen varmistuttua.

Yhdysvaltalainen verkkolehti Politico luonnehti Stubbin yllättävän poliittisen paluun huipentuneen tiukkaan taistoon sunnuntai-iltana. Kokoomuksen Stubb voitti presidentinvaalien toisella kierroksella 51,6 prosentin kannatuksella. Valitsija­yhdistyksen ehdokas, vihreiden tukema Pekka Haavisto jäi toiseksi 48,4 prosentin kannatuksella.

Politico luonnehti artikkelissaan, että Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan helmikuussa 2022 sai Stubbin vakuuttumaan siitä, että hän halusi palata politiikan pariin.

– Puhuessaan toimittajille äänestyksen jälkeen hän omaksui kuitenkin lempeämmän sävyn ja totesi, että vaikka kampanjan aikana oli puhuttu paljon ”sodasta, puolustuksesta ja Natosta”, hänen viestinsä oli ”rauhan sanoma”, artikkelissa kuvailtiin.

Politicon mukaan Stubbin kannattajat kuvailevat vaalivoittajaa energiseksi, mutta arvostelijat ovat syyttäneet Stubbia aiemmin ajoittain hätiköidyistä lausunnoista poliittisen uransa aikana.

Politicon uutisessa esiin nousi myös tapaus vuodelta 2011, kun Stubbia syytettiin kiroilusta Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa. Stubb pahoitteli asiaa myöhemmin.

Vaalit olisivat ehkä tyypillisesti jääneet vähälle huomiolle 5,6 miljoonan asukkaan pohjoiseurooppalaisen maan rajojen ulkopuolella.

ABC News korosti omassa uutisessaan Stubbin ja Haaviston yhtäläisyyksiä useissa asiakysymyksissä. Artikkelissa kerrattiin molempien ehdokkaiden poliittista taustaa. Esiin nousi myös se, että Haavisto pyrki Suomen tasavallan presidentiksi jo kolmatta kertaa.

The New York Timesin mukaan Suomen presidentinvaalien merkitys kansainvälisesti on tällä kertaa erilainen.

– Vaalit olisivat ehkä tyypillisesti jääneet vähälle huomiolle 5,6 miljoonan asukkaan pohjoiseurooppalaisen maan rajojen ulkopuolella. Mutta Suomi, Naton uusin jäsen, jakaa pisimmän rajan Venäjän kanssa, ja sen politiikka on herättänyt erityistä kiinnostusta eurooppalaisten ja amerikkalaisten liittolaisten keskuudessa geopoliittisen järjestyksen muuttuessa, artikkelissa luonnehdittiin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Stubbin voitto edustaa jatkuvuutta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Stubbin kyky kommunikoida englanniksi sekä tiedotusvälineille että päättäjille lienee eduksi.

The Guardianin artikkelissa taas kerrattiin viimeisten kampanjapäivien tapahtumia. Artikkeli nostettiin esiin muun muassa ydinasekysymykset ja ehdokkaiden seksuaalinen suuntautuminen.

– 65-vuotias ehdokas [Haavisto] sanoi olleensa yllättynyt siitä, miten hänen seksuaalinen suuntautumisensa oli noussut yleisön kiinnostuksen kohteeksi toisella ja viimeisellä kierroksella, ja hän sanoi, että toimittajat, erityisesti yleisradioyhtiöstä, olivat ”herättäneet” keskustelua siitä, The Guardian kirjoitti.

Taloussanomalehti Financial Timesin haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak antoi tunnustusta vaalivoittajan kommunikaatiotaidoista.

– Stubbin kyky kommunikoida englanniksi sekä tiedotusvälineille että päättäjille lienee eduksi. Hän ymmärtää, että presidentillä voi olla vaikeita valintoja, mutta niistä on kommunikoitava, Salonius-Pasternak totesi lehdelle.

Source Link is.fi