Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5fb4a117d3acb78ecb81373924659561, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Suomen presidentin­vaaleista uutisoidaan maailmalla – ruotsalais­lehti nosti tikun nokkaan Stubbin ja Haaviston harrastukset – Uutisalue

Näin Suomen presidentin­vaaleista uutisoidaan maailmalla – ruotsalais­lehti nosti tikun nokkaan Stubbin ja Haaviston harrastukset

Kumpikaan presidenttiehdokkaista ei odota puhelua Kremlistä vaalivoittonsa jälkeen, kirjoitti uutistoimisto AFP.

Pyöräilyharrastaja Alexander Stubb vai dj Pekka Haavisto?, kysyy Aftonbladet jutussaan Suomen presidentinvaaleista. Ruotsalaislehden etusivulla uutinen Suomen vaaleista on suomeksi kirjoitetun ”erikoisuutiset”-palkin alla.

Aftonbladetin mukaan kisa on tiukka, mutta Stubb on silti ennakkosuosikki. Lehti muistuttaa, että vaalien toisella kierroksella kotiaan etsii jopa kolme miljoonaa ääntä.

Suomessa presidentillä on raskas vastuu ja valta ulkopolitiikassa, lehti kertoo ja lisää, että kumpikin ehdokkaista on varsin samanmielinen niin suhteessa Natoon kuin Venäjäänkin. Aftonbladetin mukaan ehdokkaat eroavat siinä, mitä mieltä he ovat ydinaseiden tuomisesta Suomen maaperälle.

Stubbia kuvaillaan ruotsalaislehdessä polkupyöristä pitäväksi urheilun moniottelijaksi, joka on sanonut Wall Street Journalille, että urheilu antaa hänelle saman olon kuin olut, mutta ei aiheuta krapulaa.

Aftonbladetin mukaan Haavisto pitää urheilua enemmän musiikista ja on heittänyt keikkaa Dj Pexinä silloin tällöin. Lehden mukaan Haavisto aloittaa keikkansa useimmiten soittamalla Bob Azzamin C’est écrit dans le ciel -kappaleen.

Aftonbladet nosti esiin Alexander Stubbin innostuksen pyöräilyyn. Kuva on vuodelta 2010. Kuva: Marcus Junttanen

Espanjalaisen El Paísin mukaan keskustaoikeistolainen Alexander Stubb on johtoasemassa ja vihreiden Pekka Haavisto kirittäjä.

Espanjalaislehden mukaan äänestys merkitsee uuden ajanjakson alkua Suomelle, joka pitkään yritti vahvistaa diplomatiaa Venäjän kanssa ja pysytteli sotilaallisesti sitoutumattomana. Suomi teki ulkopolitiikassaan täyskäännöksen Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja liittyi Natoon viime vuoden huhtikuussa, El País kertaa.

Espanjalaislehden mukaan Stubb nähdään kosmopoliittina ja kiihkeänä eurooppalaisena, joka on ottanut kampanjansa aikana etäisyyttä äärioikeistoon.

Pekka Haavistosta El País kertoo, että hän oli ulkoministerinä Sanna Marinin hallituksessa ja pyrkii nyt presidentiksi kolmatta kertaa. Espanjalaislehden mukaan Haavisto on avoimesti homoseksuaali ja on ollut YK-diplomaatti, ja hänet tunnetaan tiukkana ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

Kumpi sitten voittaakaan sunnuntaina, hän tulee ottamaan johtoaseman Suomen uuden roolin muovaamisessa sotilasliitto Natossa.

Ulkomaisissa medioissa Suomen presidentinvaaleista on uutisoitu enimmäkseen Venäjä-suhteiden, itärajan sulkemisen ja Nato-jäsenyyden näkökulmista, onhan Suomi sotilasliiton uusin jäsen.

New York Times julkaisi viikonloppuna pitkän reportaasin Suomen itärajalta kertoen Suomen sulkeneen joulukuussa rajanylityspisteensä Venäjältä ja valmistelevan nyt uutta, tiukempaa rajalakia Venäjän hybridioperaatiota vastaan.

Lehti totesi, että kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb ja vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto vetävät molemmat ”kovaa linjaa” sekä Venäjän että turvapaikanhakijoiden suhteen.

– Kumpi sitten voittaakaan sunnuntaina, hän tulee ottamaan johtoaseman Suomen uuden roolin muovaamisessa sotilasliitto Natossa, mutta nyt maahanmuuttokysymys todennäköisesti vie paljon huomiota, mikä johtavien asiantuntijoiden mukaan voikin olla tahallista häirintää (vaalien alla), lehti kirjoitti.

Ulkomaiset mediat haastattelivat juttuihinsa laajalti suomalaisia asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka korostivat sekä Stubbin että Haaviston olevan erittäin kokeneita ulkopolitiikassa.

Uutistoimisto AFP kertoi Suomella olleen hyvät välit Venäjän kanssa kylmän sodan aikana, mutta että Suomen ja Venäjän välille laskeutui ”radiohiljaisuus” Suomen päätettyä hakea Naton jäseneksi.

– Kumpikaan presidenttiehdokkaista ei odota puhelua Kremlistä vaalivoittonsa jälkeen, AFP totesi.

Kumpikaan presidenttiehdokkaista ei odota puhelua Kremlistä vaalivoittonsa jälkeen.

Aftonbladet oli kaivanut esiin Pekka Haaviston vakioesiintymiskappaleen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa Haaviston kanssa keskityttiin hänen homoseksuaalisuudestaan kirvonneeseen keskusteluun Suomessa. Jutussa kerrottiin Helsingin yliopiston kyselystä, jonka mukaan kolmasosa ei äänestäisi Haavistoa hänen puolisonsa Antonio Floresin vuoksi.

Haavisto sanoi Guardianin jutussa yllättyneensä keskustelusta ja syytti erityisesti Ylen toimittajia väittelyn laukaisemisesta aiheen ympärillä.

– Mielestäni myös monet kommentaattorit ovat hieman yllättyneitä siitä, kun olen presidenttiehdokkaana kolmatta kertaa ja aihe ei noussut esiin ensimmäisellä kierroksella, joten miksi siitä tuli sellainen toisella kierroksella, Haavisto ihmetteli perjantaina julkaistussa haastattelussa.

– Edes (vuonna 2012) se ei ollut ongelma, joten nyt toisella kierroksella se tuntuu hieman keinotekoisesti nostetulta, hän moitti.

Länsimaisiin medioihin nähden Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass uutisoi sunnuntaina vaaleista kuivakasti luetellen vain faktat äänioikeutettujen määrästä sekä presidentin valtaoikeuksista.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kirjoitti lauantaina, että suomalaisilla on ”edessään vaalit, joita pidetään laajalti historiallisesti tärkeimpinä” Suomen tultua Naton jäseneksi ja Pohjoismaiden omaksuttua ”vahvan Venäjän-vastaisen kannan”.

Turkki jarrutti pitkään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioimista, vaikka se lopulta päästikin Suomen hieman helpommalla länsinaapuriin nähden.

Source Link is.fi