Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a490c7a6ce9b80adc940e39f50624bb7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin toimii suosittu vaihtotapahtuma, jossa maksuvälineenä käy eurojen sijaan vanha vaate – Tampereella ”swappailemaan” odotetaan tuhansia – Uutisalue

Näin toimii suosittu vaihtotapahtuma, jossa maksuvälineenä käy eurojen sijaan vanha vaate – Tampereella ”swappailemaan” odotetaan tuhansia

SWAP!-tapahtumassa on esillä vaatteita erityisesti naisille, mutta myös miehille ja lapsille.

Tämän vuoden SWAP!-tapahtumassa esillä on Tampereen oopperan käyttämää esiintymispuvustoa 15 vuoden ajalta. Olisiko vaikkapa narripuvulle ottajaa? Video: Juha Kokkala / Yle, Jani Aarnio / Yle.

Tampere-talolle kiemurteli perjantaina jono ihmisiä, jotka kantoivat mukanaan vaatepusseja.

Käynnissä on vaatteiden ennakkokeräys huomenna lauantaina järjestettävää vaatteidenvaihtotapahtuma SWAPia varten. SWAP!-tapahtumassa pääsee tekemään vaatelöytöjä omia tarpeettomaksi jääneitä vaatteita vastaan.

Maksuvälineenä käytetään SWAP!-seteliä, joita saa yhden per tuotu vaate, asuste tai kenkäpari. Vastaavasti yhdellä setelillä voi ”ostaa” yhden tavaran.

Rahaa ei siis tarvitse mukaan, toteaa tapahtumaa järjestämässä mukana olevan Ekokumppanien projektipäällikkö Sanna Teinilä.

– Tapahtumasta on tullut suosittu, se on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna Pakkahuoneella oli kolmisen tuhatta henkeä paikalla. Nyt odotetaan vielä suurempaa määrää ihmisiä, Teinilä sanoo.

Swappailusta tullut tuttu käsite

Edeltävien vuosien tavoin tarjolla on erityisesti naisten, mutta myös miesten ja lasten vaatteita sekä asusteita.

Muutama vaaterekki erottuu joukosta värikkyytensä vuoksi. Tämän vuoden SWAP!-tapahtumassa esillä on Tampereen oopperan käyttämää esiintymispuvustoa 15 vuoden ajalta.

– Uskon, että ne (oopperan käyttämät vaatteet) ovat aika vetonaula tänä vuonna. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus: missään ei ole oikein jaettu tällaisia aiemmin, Ekokumppanien markkinointi- ja viestintäasiantuntija Sanni Kouhu lisää.

Kuvassa kaksi naista seisoo vaaterekin molemmin puolin. Värikkäät vaatteet on tuotu SWAP-tapahtumaan. Kuvauspäivä 13.10.2023.

Sanna Teinilä (vasemmalla) ja Sanni Kouhu esittelevät oopperapukuja. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kouhu iloitsee, että ”swappailusta” on tullut jo tuttu käsite. Hänen mielestään on ensiarvoisen tärkeää, että kaapeissa lojuvia, hyväkuntoisia vaatteita saadaan eteenpäin seuraaville käyttäjille.

SWAP!-tapahtumissa on käsitelty vuosien varrella jo yhteensä 8 000 kilon edestä pirkanmaalaisten tarpeettomaksi jääneitä vaatteita.

– Vaatteiden tuottaminen kuormittaa tosi paljon ympäristöä maailmanlaajuisesti. Se, että vaatteiden elinikää pidennetään tällä jopa vuosia, on tosi arvokas asia, Sanna Teinilä sanoo.

Parhaat päältä

Jonon jatkona oleva Heidi Heikkilä on tuonut mukanaan useamman vaatekappaleen. Kassista löytyy muun muassa vihreä mekko, jouluinen neule ja erilaisia paitoja.

Tampereella asuva Heikkilä toivoo, että huomisesta SWAP!-tapahtumasta mukaan lähtee uusi takki ja mustat kengät.

– Kaverin kanssa juuri puhuin, että tulemme hyvissä ajoin paikalle. Päästään viemään parhaat päältä, Heikkilä sanoo.

Kuvassa nainen katsoo kameraa ja hymyilee.

Heidi Heikkilä kertoo käyneensä pienestä pitäen kirpputoreilla. Kuva: Juha Kokkala

Nokialaisen Kari Jeskasen tuoma vaatekassi on puolestaan hieman tyhjempi. Kassissa on kenkäpari, takki, housut ja pari paitaa.

Esillä on Tampereen Oopperan vanhoja lava-asusteita, kelpaisiko esimerkiksi joku narripuku 1500-luvulta?

– Mikäs siinä, sitä olisi hyvä pitää viikonloppuisin päällä, Jeskanen sanoo hymyillen.

Kari Jeskanen katsoo kohti kameraa.

Kari Jeskanen toi Tampere-talolle vaimonsa vaatteita. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille. Ovet avautuvat Tampere-talossa lauantaina kello 11 ja löytöjä voi tehdä kello 17 asti.

Hankitko vaatteet mieluiten käytettynä? Voit kommentoida juttua 14.10. kello 23 asti.

Source Link yle.fi