Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5113d3a4488e74d8cd6a8726f9e47081, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Oppositio vaatii hätätila­pykälää eduskuntaan: ”Hallituksen herättävä ulkorajoja koskevaan uhkaan” – Uutisalue

Oppositio vaatii hätätila­pykälää eduskuntaan: ”Hallituksen herättävä ulkorajoja koskevaan uhkaan”

Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallituksen vastattavaksi välikysymyksen Suomen varautumisesta hybridivaikuttamiseen, joka perustuu siirtolaisvirtojen ohjaamiseen.

Välikysymyksessä ovat mukana perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus ei ole tehnyt mitään merkityksellisiä, rakenteellisia tai houkuttelevuutta vähentäviä muutoksia lainsäädäntöön eikä edes varautumistoimenpiteitä pahimman varalle.

– Valmistautuminen ja varautuminen tarkoittavat suunnitelmia ja toimenpiteitä, joilla estetään Suomea haittaavien ja uhkaavien ilmiöiden realisoituminen ja varmistetaan haittojen minimointi, Purra sanoi tiedotustilaisuudessa.

Purran mukaan monilla EU:n jäsenmailla on käytössään hätätilapykälät ja mahdollisuus olla käynnistämättä turvapaikanhakuprosessia.

– Nämä maat kuuluvat samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi eikä niitä voida pitää sen vähemmän demokraattisina maina. Myös Suomen pitää ottaa maahanmuuttopolitiikka omiin käsiinsä, Purra vaati.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan tällä hetkellä Puola, Liettua ja Kreikka suojelevat Eurooppaa.

– Komissio antaa tälle hiljaisen hyväksyntänsä, koska kaikki tietävät, että tosi on kyseessä. Unionin ei kykene noudattamaan omia sääntöjään ja lainsäädäntöään, mutta kun tilanne kärjistyy, kansallisvaltiot hoitavat homman ja Bryssel pysyy hiljaa.

Valmiuslakia tarvitsee Purran mukaan uudistaa, mutta se ei yksistään riitä.

– Mikäli turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttöä ja massasiirtolaisuutta ei sinällään nähdä ongelmaksi, valmiuslain pykäliä ei mahdollista muotoilla riittävän tehokkaiksi. Ongelma ei ole siinä, miten sujuva prosessi on laajamittaisen maahanmuuton tapauksessa.

Hänen mukaansa myös rajamenettely, jota Suomi ei ole ottanut käyttöön, voisi auttaa ennaltaehkäisevästi. Rajamenettely tarkoittaa sitä, ettei turvapaikanhakijaa päästetä maan rajojen sisäpuolelle, vaan hakemus käsitellään rajalla.

– Houkutustekijöiden purkaminen, säilöönoton mahdollistaminen ja tehokas palauttaminen ovat perussuomalaisten mielestä välttämättömiä erilaisten lainsäädäntömuutosten ohella.

Oppositio kysyy välikysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä ja miksi ministerien lausunnot poikkeavat toisistaan.

Ryhmät vaativat pikaisesti eduskunnan käsittelyyn niin kutsuttua hätätilapykälää, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää, mikäli yleinen järjestys ja kansallinen turvallisuus ovat ulkovallan järjestämän laajamittaisen maahantulon tilanteessa uhattuna.

Kokoomus on mukana opposition välikysymyksessä saadakseen hallituksen toteuttamaan ripeästi lupailemansa muutokset valmiuslainsäädäntöön.

– Välikysymyksessä ei ole kyse maahanmuutosta yleensä, vaan Suomen varautumisesta tilanteeseen, jossa ulkovalta vihamielisessä tarkoituksessa työntää ihmisiä Suomen rajan yli Suomea painostaakseen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi.

Kokoomus vaatii, että hallitus toteuttaa muutokset tavalla, joka mahdollistaa rajan sulkemisen turvapaikanhakua myöten määräajaksi tilanteessa, jossa turvapaikanhaku on muuttunut turvan hakemisesta ulkovallan painostusvälineeksi.

Mykkänen muistutti, että Marin lupasi, että valmiuslainsäädännön tarkistamista käsitellään yhdessä, kun tarve tuli esiin Turkin ja Kreikan välisessä kiistassa.

– Mitään ei kuitenkaan ole puolessatoista vuodessa tehty, vaikka uhka saattaa kohdistua Suomeen millä viikolla tahansa, Mykkänen totesi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi, että tilanne Puolan rajalla on vakava ja tulenarka. Hänen mukaansa on välttämätöntä, että Suomessa EU:n rajavaltiona varaudutaan vastaavaan.

– Tällä välikysymyksellä hallituksen rivit pakotetaan suoriksi. Tämä on kansallisen turvallisuuden kannalta kysymys, johon ei saa tulla keskenään ristiriitaisia vastauksia, kuten tähän saakka olemme hallituksen taholta nähneet, Räsänen sanoi.

Myös Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon mielestä Suomi tarvitsee välittömästi lainsäädäntöä, jonka turvin turvapaikka­hake­musten vastaanotto voidaan tilapäisesti keskeyttää ja rajat laittaa tarvittaessa kiinni.

– Hallituksen on herättävä tähän todelliseen Euroopan unionin ulkorajoja koskevaan uhkaan, joka on kohdattu jo useiden EU-jäsenmaiden rajoilla, Harkimo sanoi.

Source Link is.fi