Banner Before Header

Päivän gallupit: Vihreät hengittää keskustan niskaan, Li Andersson onnistuneempi puoluejohtaja kuin Petteri Orpo ja Riikka Purra

Kokoomus jatkaa suurimpana, kohut karkottivat SDP:n iäkkäämpiä äänestäjiä.

Kaksi torstaina julkistettua mielipidemittausta lyövät osin toisiaan korville. Ylen lokakuun kannatusmittauksessa pääministeri Sanna Marinin johtaman SDP:n kannatus laski 1,2 prosenttiyksikköä syyskuusta. Samoihin aikoihin toteutetussa Uutissuomalaisen kyselyssä Marin on kuitenkin ylivoimaisesti parhaiten onnistunut puoluejohtaja. Tätä mieltä oli 22 prosenttia vastanneista. Maaliskuun vastaavassa kyselyssä luku oli 25 prosenttia.

Molempien kyselyjen aikaan Marin oli median leipomien kohujen keskellä. Juttuja tehtiin hänen Kesäranta-jatkoistaan ja boomer-päivityksestä. Ne näyttävät karkottaneen iäkkäämpiä äänestäjiä.

Ylen gallupin toinen suuri pudottaja oli keskusta. Sen kannatus laski 0,7 prosenttiyksikköä.

Yksittäisten kohujen sijasta äänestäjät ovatkin ehkä enemmän kyllästyneitä kahden suurimman hallituspuolueen kiistelyyn, mikä leimahti kyselyn tekemisen aikaan Veikkaus-rahoista.

Lisää jännitettä hallituksen sisälle tuo vihreiden kannatuksen nousu tai oikeastaan paluu sen nykyiseen ”normaaliin” 11,4 prosenttiin. Kun keskustan kannatus laski 11,9 prosenttiin, on selvää, että kauhu kasvaa hallitukseen muutenkin tyytymättömässä puolueessa. Uhka vihreiden taakse jäämisestä ja 10 prosentin rajan läheneminen voivat laukaista keskustan lähtöhalut hallituksesta talvella. Tilaisuuksia tulee, kun päätettävänä ovat työllisyystoimet ja ehkä uudet ilmastotoimetkin.

Vasemmistoliitto petrannut viime vuodesta

Vasemmistoliiton kannatus oli Ylen kyselyssä prikulleen sama 8,6 prosenttia kuin syyskuussakin.

Puolueen kannatuksen perustaso on noussut viime vuodesta, jolloin useimpina kuukausina Ylen mittauksissa prosentti oli alle 8. Tänä vuonna 7:llä alkavia lukuja on vain kolmena kuukautena ja 9:n tuntumassa ollaan nyt toista kuukautta peräkkäin.

Viime vuonna vasemmistoliiton keskikannatus oli Ylen mittauksissa 7,8 prosenttia, tämän vuoden kymmenessä kyselyssä se on 8,2 prosenttia.

Vasemmistoliiton onnistuminen hallituksessa näkyy myös Uutissuomalaisen kyselyssä. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien onnistumista mittaavassa kyselyssä Marinin jälkeen toinen oli vasemmistoliiton Li Andersson 10 prosentilla. Hän peittosi niukasti perussuomalaisten Riikka Purran ja kokoomuksen Petteri Orpon, joita onnistuneimpina pitivät 9 prosenttia vastaajista.

Ylen puoluekyselyssä muut suurempien puolueiden muutokset olivat olemattomia. Kokoomus jatkaa suurimpana 20,9 prosentilla ja perussuomalaiset SDP:n jälkeen kolmantena 17,9 prosentilla. Kummankaan kannatus ei muuttunut käytännössä ollenkaan syyskuusta.

Pienistä puolueista RKP:n kannatus pomppasi yli prosenttiyksikön 5,2:een ja kristillisdemokraatit laski 2,6:een, mikä on puolueen huonoin luku lähes kahteen vuoteen. RKP oli koko gallupin suurin nousija.

Uutista on muokattu kello 10.26 lisäämällä mukaan pienten puolueiden kannatuksessa tapahtuneet muutokset.