Banner Before Header

PAMin tavoitteena tuntuvat palkankorotukset palvelualojen työntekijöille

Liiton valtuustosta lähti kipakat terveiset Osmo Soininvaaralle.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin tavoitteena on neuvotella tuntuvat palkankorotukset palvelualojen työntekijöille.

– PAM on olemassa sen vuoksi, että se pyrkii parantamaan jäsentensä, palvelualojen työntekijöiden, työelämää ja työehtoja. Kunnolliset työehdot kuuluvat kaikille, puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiistaina liiton valtuuston kokouksessa.

Käytännössä kaikkien yksityisten palvelualojen työntekijöiden vähimmäistyöehdot raukeavat tulevan puolen sisällä, kun työehtosopimuksen päättyvät.

Rönni-Sällistä nyppi vihreiden Osmo Soininvaaran viime lauantainen haastattelu Helsingin Sanomissa. Tosin tämän nimeä mainitsematta.

– On esitetty, että yhteiskunnan pitäisi tarjota toimeentulon jatketta pieniin palkkoihin. Moni palvelualojen työntekijä saa jo nyt soviteltua päivärahaa osa-aikatyön rinnalle, moni saa asumistukea ja osa toimeentulotukeakin, vaikka käykin töissä, hän sanoi.

– Olisi parempi, jos työntekijä voisi tulla palkallaan toimeen. Se olisi valtiontalouden tulojen ja menojen kannalta hyvä asia. Meidän mielestämme työntekijälle kuuluu oikeudenmukainen osuus yrityksen tuloksesta.

Rönni-Sällisen mukaan tällä hetkellä monella yrityksellä menee todella hyvin. Ne tekevät ennätystuloksia. Työvoimapula on jo monessa paikassa kasvun esteenä. Työntekijät ovat kuitenkin jaksamisensa rajalla, koska työntekijöitä on liian vähän.

– Tässäkin mielessä tuntuu järjettömältä puhua siitä, että yleiskorotuksista on luovuttava ja pieniä palkkoja on tilkittävä yhteiskunnan tuella. Ei huono palkka houkuttele tarttumaan töihin tai kouluttautumaan alalle.

Palvelualoilla kokonaisten alojen vetovoima on heikentynyt, ja yksi syy on alhainen ansiotaso ja se, ettei ala näin ole kyennyt tarjoamaan näkymää hyvästä tulevaisuudesta.

– Onneksi meillä on valtakunnalliset työehtosopimukset, sillä niiden avulla voidaan vaikuttaa koko alan tilanteeseen. Palkkatasoa on mahdollista nostaa koko toimialalla.