Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a81b3ecb79fc1d5ccaba2e8d52c6375e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pogostan­tauti iski Katjaan – näppylät levisivät kuin silmissä: tältä vatsan iho näytti – Uutisalue

Pogostan­tauti iski Katjaan – näppylät levisivät kuin silmissä: tältä vatsan iho näytti

Hyttysenpistosta käynnistyvän pogostantaudin tapaukset ovat melkein kymmenkertaistuneet viime vuodesta Suomessa.

Jyväskyläläinen 44-vuotias fysioterapeutti Katja kertoo omat kokemuksensa sairastumisestaan.

– Tänä vuonna itikoita oli hirveän paljon. Kesämökillä hyttysiä oli mustana pilvenä kuin Hitchcockin elokuvassa, hän kertoo.

Hän kertoo, miten kaikki alkoi elokuun lopussa tänä vuonna.

– Tein normaaleja aamutoimia. Huomasin peilistä, että ihoon oli ilmestynyt punottavia näppyjä. Kun pesin hampaita, näpyt näyttivät leviävän myös yläkehoon. Pian niitä oli myös reisissä ja varpaissa. Silloin mielessä kävi vaikka mitä, Katja sanoo.

Lue lisää: Pogostantautiin sairastuneiden suomalaisten määrässä raju kasvu – tällaiset ovat taudin oireet

– Sain ensin etäajan lääkäriin ja hän määräsi minulla antihistamiinia. Aloin tutkia itse asiaa ja löysin tietoa pogostantaudista ja minusta oireeni alkoivat sopia siihen, hän sanoo.

Seuraavana päivänä Katjalla alkoivat niveloireet.

– Ensin kipeytyi isovarvas, tunnin kuluttua nilkat ja seuraavaksi polvet ja sormet. Kävely oli kivuliasta ja hankalaa. Sormet oli niin jäykät ja turvoksissa, ettei lusikka kunnolla kädessä pysynyt, hän kertoo.

Näppyjä ilmestyi jalkoihin, käsiin ja koko kehoon.

Katja alkoi tutkia asiaa netistä toisena päivänä niveloireiden alettua. Hän meni lääkärille ja kertoi, mitä epäili oireiden syyksi.

– Kolmantena päivänä oireiden alkamisesta nuori mieslääkäri määräsi tulehduskipulääkkeet. Hän päätyi siihen, että kyseessä voi olla pogostantauti.

Katja pääsi testeihin ja samalla reuman mahdollisuus suljettiin pois.

Ensin pogostantaudista tuli hänelle laboratoriokokeissa epävarma vastaus, mutta seuraavalla kerralla tieto oli varma. Verikoe osoitti toisella kerralla sen, että kyseessä on pogostantauti.

Lue lisää: Vaikea hyttyskesä levitti pogostantautia ympäri Suomea – tällaiset ovat oireet

– Viikon jouduin olemaan sairauslomalla. Kolme viikkoa pidin taukoa salitreeneistä, tein vain kevyttä liikkuvuusharjoittelua, josta oli hieman apua jäykkyyteen.

– Pikkuhiljaa olen lisännyt kuormaa kuntosalilla mutta koska nivelet ovat edelleen kaksi kuukautta diagnoosista kipeät, en pysty itselleni normaalilla tavalla treenaamaan.

Toipuminen etenee jo, mutta hitaasti.

– Pahimmat kivut ovat polvissa ja ne ovat usein myös niin jäykät, etten meinaa päästä tuolilta ylös. Myös lihakset tuntuvat kireältä. Paikoillaan olo pahentaa oireita, liike helpottaa. Yön jälkeen nivelet ovat jäykimmillään. Nivelkipujen lisäksi olen ollut todella väsynyt. Mikään unimäärä ei tunnu olevan tarpeeksi, haluaisin vain nukkua koko ajan, hän sanoo.

Onneksi tauti ei voi tarttua hänestä muihin ja työnteko voi jatkua.

Näpyt näkyvät selvästi vatsalla.

Katja on jo toiveikas siitä, että oireet alkavat helpottaa.

Hän kertoo tarinansa, jotta muut mahdollisesti tartunnan saanet osaisivat hakeutua ajoissa hoitoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa oli vuonna 2021 jo lokakuun lopussa rekisteröity 517 pogostantaudin tapausta. Edellisenä vuonna 2020 tapauksia oli vain 53. Tauti tarttuu ihmisiin hyttysten välityksellä.

Pogostantauti

+ Pogostantauti havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1974 Ilomantsissa. Tauti sai nimensä Ilomantsin kirkonkylän, Pogostan, mukaan.

+ Taudista käytetään myös nimeä nivelrokko.

+ Taudin oireita ovat ihottuma, kuume sekä nivelkipu.

+ Tautiin ei ole parantavaa hoitoa eikä rokotetta.

+ Nivelkipuja ja kuumetta voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä.

+ Hyttysten pistojen välttäminen loppukesällä on ainoa suojautumiskeino.

Lähteet: Duodecim ja THL.

Source Link is.fi