Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_78b9dfcf840793a56442d6cd5ecaa387, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Poroa on markkinoilla normaalia vähemmän – hotelliketju varasi 800 kiloa poronkieliä – Uutisalue

Poroa on markkinoilla normaalia vähemmän – hotelliketju varasi 800 kiloa poronkieliä

Ennätysmatkailutalvi kolkuttaa ovella. Poronlihan tarjontaa vähentävät pedot ja menneet katovuodet.

Poronkäristystä lautasella

Poronkäristyksen pääraaka-ainetta ei ole saatavilla takavuosien tapaan. Kuva: Soili Jussila

Joinakin vuosina monissa ravintoloissa on päässyt käymään niin, että poronliha loppuu kesken ennen seuraavan teurastuskauden alkua. Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas on varmistanut ettei heille käy niin.

Muutaman poronpaistin hankkimisesta ei heidän kohdallaan ole kyse.

– Ostamme tuhansia poroja, monella sadalla tuhannella eurolla. Varaamme lihat etukäteen. Nytkin on varattuna noin 800 kiloa poronkieliä, kertoo Mäntykangas.

Isoilta toimittajilla tulee volyymi ja pienillä tuottajilla on oma roolinsa.

– Pienien kanssa tehdään omia tuotteita. Aamupalapöydässä tarjottavilla esimerkiksi poronmaksapateilla tai poromustamakkaroilla täytyy olla tausta ja tarina, kiteyttää Mäntykangas.

Markkinoita verottavat pedot ja menneet katovuodet

Lappiin odotetaan ennätysvilkasta matkailutalvea ja poro on varmasti monien ravintoloiden listoilla. Markkinoilla on kuitenkin vähemmän lihaa kuin tavallisesti, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

– Lihantuotantomäärä pysynee normaalia alhaisempana, johtuen taannoisista tuhovuosista ja petovahinkojen määrä on kasvussa, kertoo Ollila syistä.

Tilastot tukevat Ollilan sanomaa. Luonnossa elävien porojen lihamarkkinoita säätää luonto itse.

Poronhoitovuonna 2015–2016 markkinoilla oli yli 100 000 poroa. Katotalvi 2019–2020 kuritti poroelinkeinoa poikkeuksellisen huonoilla sääolosuhteilla. Lunta tuli niin paljon, etteivät porot enää yltäneet kaivamaan ruokaa. Tämä näkyi selkeästi seuraavan syksyn teurasmäärissä. Silloin päästiin enää vajaaseen 60 000 teurasporoon. Edellinen poronhoitovuosi oli teurasmääriltään hieman parempi, markkinoille saatiin noin 70 000 poroa.

Suuri lihatuottaja ei ole ostanut poroja yhtä paljon kuin ennen

Lapin liha -yhtiö on iso toimija nimenomaan poronlihamarkkinoilla. He ostavat porot suoraan poronomistajilta, jatkojalostavat ja myyvät eteenpäin.

Lapin Lihan toimitusjohtaja Henri Toppala kuvailee lihamarkkinoita kaupallisesti haastaviksi.

– Poron ostohinnat ovat nousseet ja ketjut, keille me yritetään myydä tuotteita, ajattelevat että hinnan pitäisi olla toiseen suuntaan.

Heillä ovat ostomäärät laskeneet.

– Meillä ostot ovat 60% siitä, mitä ne olivat parhaimpina vuosina.

Lapin Lihan tarkat ostohinnat ja määrät ovat liikesalaisuuksia. Poronhoitovuoden 2022–2023 lihan keskimääräinen tuottajahinta oli Paliskuntain yhdistyksen mukaan 11,91 €.

Käristyksen lisäksi halutaan myös erikoistuotteita

Turun kauppahallissa toimiva poronlihan erikoisliikkeen hyllyillä tulee tavara riittämään, mutta siellä pitää olla muutakin kuin esimerkiksi käristystä, kertoo yrittäjä Jari Heinonen.

– Me olemme onnistuneet toistaiseksi ostamaan sen, mitä tarvitsemme. Varsinkin kylmäsavutuotteet ja porosalami menevät kaupaksi.

Heinonen liputtaa luontoystävällisen tuotteen puolesta. Toppala taas korostaa, että ruokatrendien mukana on pysyttävä, etteivät kuluttajat etäänny porosta.

– Toivon ettei porosta tule hyvin kapean ihmisjoukon ruoka, ettei sitä voi hinnan takia syödä kuin hyvin menestynyt ihminen ravintolassa, sanoo Toppala.

Source Link yle.fi