Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aeb15b29900451da0d22a0ef8a99e602, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tärkeälle valtio­vierailulle Ruotsiin – katso tästä ohjelma – Uutisalue

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tärkeälle valtio­vierailulle Ruotsiin – katso tästä ohjelma

Vierailulla painottuvat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset. Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö kriisivalmiuden alalla ja vihreä siirtymä.

Vierailu alkaa tiistaiaamuna, jolloin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ottavat presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Kuninkaanlinnan edustalla kello 10 paikallista aikaa.

Lue lisää: Näin Suomen Nato-juna etenee nyt – presidentti Niinistö viettää ratkaisevat päivät Ruotsissa

Yleisöllä on mahdollisuus seurata tilaisuutta.

Presidenttipari tapaa Kuninkaanlinnassa myös kruununprinsessa Victorian, prinssi Danielin, prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian.

Vastaanottoseremonioiden jälkeen presidentti Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa vierailevat Ruotsin valtiopäivillä, jossa he tapaavat valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin.

Lue lisää: Niinistö tapasi USA:n senaattoreita Helsingissä – McConnell: ”Toivomme senaatin päättävän Suomen Nato-jäsenyydestä jo ennen elokuuta”

Keskusteluun osallistuu myös muun muassa Ruotsin ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien jäseniä. Keskustelujen jälkeen presidentti Niinistö pitää puheen valtiopäivien edustajille otsikolla ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola”.

Presidentti Niinistön ja rouva Haukion ohjelma Tukholmassa (ajat Ruotsin aikaa):

Tiistai 17.5.

10.00 Vastaanotto Kuninkaanlinnalla

11.10 Niinistö tapaa Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin

12.00 Niinistön puhe valtiopäivillä

15.00 Niinistö tapaa Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin

16.05 Niinistön ja Anderssonin yhteinen lehdistötilaisuus

16.40 Niinistö ja Haukio osallistuvat kulttuuritilaisuuteen Tukholman Kulttuuritalossa

20.00 Kuningasparin isännöimä gaalabanketti, jossa Niinistö pitää juhlapuheen

Keskiviikko 18.5.

09.00 Niinistö osallistuu elinkeinoseminaariin Suomen Tukholman-instituutissa

10.25 Niinistö vierailee Bergan laivastotukikohdassa

13.10 Niinistö ja Haukio osallistuvat Tukholman kaupungin isännöimälle lounaalle

17.00 Niinistö tapaa suomalaista mediaa

19.20 Jäähyväisseremonia Kuninkaanlinnassa

Rouva Haukion erillisohjelma

Tiistai 17.5.

11.10 Vierailu Kuninkaanlinnan Bernadotte-kirjastossa kuningatar Silvian kanssa

15.25 Vierailu Waldemarsudden taidemuseossa kuningatar Silvian kanssa

Keskiviikko 18.5.

10.20 Vierailu Ruotsin akatemiassa kuningatar Silvian kanssa

11.30 Vierailu Nordiska museet -museossa

Iltapäivällä Niinistö käy viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa. Presidentti ja pääministeri keskustelevat Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisista valinnoista. Keskustelujen päätteeksi he pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Päivän ohjelmassa on tiistaina lisäksi Suomen ja Ruotsin kulttuuriyhteistyötä käsittelevä tilaisuus Kulttuuritalossa sekä kuningasparin isännöimä juhlaillallinen Kuninkaanlinnassa.

Tiistaina iltapäivällä ovat edessä viralliset keskustelut Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Keskiviikkoaamuna presidentti Niinistö ja kuningas osallistuvat talouden vihreään siirtymään keskittyvään keskustelutilaisuuteen Suomen Tukholman-instituutissa.

Tilaisuuteen osallistuvat myös elinkeinoministeri Mika Lintilä, Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Karl-Petter Thorwaldsson sekä suomalaisen ja ruotsalaisen elinkeinoelämän edustajia.

Keskustelutilaisuuden jälkeen ohjelmassa on vierailu Ruotsin merivoimien tukikohdassa Bergassa, jossa tutustutaan rannikko-oloihin erikoistuneiden joukkojen toimintaan sekä järjestetään Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä käsittelevän keskustelun lisäksi erillinen keskustelu turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa.

Keskusteluihin osallistuvat myös prinssi Carl Philip, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Ruotsin puolustusministeriön valtiosihteeri Jan-Olof Lind. Vierailua tukikohdassa isännöi Ruotsin puolustusvoimien komentaja kenraali Micael Bydén.

Presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa osallistuvat keskiviikkoaamuna talouden keskustelutilaisuuteen.

Bergan-vierailun jälkeen presidenttipari ja kuningaspari osallistuvat Tukholman kaupungin isännöimälle lounaalle kaupungintalossa ja tutustuvat Suomen ja Ruotsin väliseen kriisivalmiusyhteistyöhön Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:ssä yhdessä Ruotsin oikeus- ja sisäministerin Morgan Johanssonin kanssa.

Valtiovierailu päättyy presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Suomen Ruotsin-suurlähettilään residenssissä ja jäähyväisseremonioihin Kuninkaanlinnassa.

Rouva Jenni Haukio viettää aikaa kuningatar Silvian kanssa mm. vierailemalla eri museoissa.

Rouva Haukiolla on erillisohjelmaa valtiovierailun molempina päivinä. Tiistaina hän vierailee yhdessä kuningatar Silvian kanssa taidemuseo Waldemarsuddessa, jossa esillä on Ahvenanmaa 100 -juhlavuoden kunniaksi maakuntaa koskeva näyttely.

Keskiviikkona rouva Haukio ja kuningatar tutustuvat Ruotsin akatemian toimintaan sekä vierailevat Pohjoismaiseen museoon perustetussa ukrainalaisten lasten toimintakeskuksessa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Ruotsissa marraskuussa 2021. Valtiovierailun Ruotsiin presidentti Niinistö puolisoineen teki toimikautensa alussa vuonna 2012.

Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa viimeksi vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Source Link is.fi