Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_72d414b676bf16f8d95b96dd25fc4e0f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puolustusvoimilla käynnissä koronaan liittyvä virka-aputehtävä – Uutisalue

Puolustusvoimilla käynnissä koronaan liittyvä virka-aputehtävä

Tiistaina kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Puolustusvoimia varautumaan virka-avun antamiseen koronatilanteen hoitamisessa. Varautumispyynnöstä kertoi tiistaina MTV:lle perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Keskiviikkona STM:n turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö Taneli Puumalainen sanoi, että Puolustusvoimia toivotaan virka-apuun lähinnä avustaviin tehtäviin.

– Toki, jos Puolustusvoimilla on tarjota koulutettua lääkintähenkilöstöä, joka voi tehdä terveydenhuollon tehtäviä, aina parempi.

STM ei itse pyydä virka-apua, vaan varsinaiset virka-apupyyntöjä voivat lähettää ainakin kunnat ja sairaanhoitopiirit.

– Olen aika varma, että sieltä löytyy tehtäviä, joissa Puolustusvoimien apua voi käyttää, Puumalainen sanoi.

Puolustusvoimien verkkoviestintäpäällikkö, tiedottaja Ossian Hartig kertoo, että keskiviikkoaamuun mennessä Puolustusvoimilla oli käynnissä yksi koronaan liittyvä virka-aputehtävä. Puolustusvoimat avustaa tällä hetkellä Espoon kaupunkia rokotusten logistiikassa.

Espoon virka-apupyynnön Puolustusvoimat sai joulukuun 22. päivä ja tehtävä alkoi 27. joulukuuta. Espoossa on käytössä Puolustusvoimien kuljetuskalustoa ja henkilökuntaa.

– He ovat kuljettaneet tavaraa muun muassa, Hartig täsmentää.

Hartig kertoi, että viime vuonna Puolustusvoimat antoi virka-apua kolmessa koronaan liittyvässä tilanteessa. Espoon lisäksi virka-apua annettiin alkuvuonna Vantaan kaupungille ja keväällä yhteisesti Lapin sairaanhoitopiirille ja Ylitornion kunnalle.

Uusia pyyntöjä ei keskiviikkoaamuun ollut saapunut. Hartig kertoo, että päätökset virka-avun antamisesta tehdään tapauskohtaisesti, sen mukaan, mitä avun tarvitsija pyytää.

Eilen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoi MTV:lle, että Puolustusvoimat ei pysty tällä hetkellä irrottamaan Kiurun toivomaa 5 000:tta varusmiestä virka-aputehtäviin.

– Uusi saapumiserä aloitti palveluksensa vasta tämän viikon maanantaina. Varusmiehiä ei myöskään lain mukaan voi aivan mihin tahansa tehtäviin laittaa, puolustusministeri Kaikkonen kommentoi tiistaina.

Hartig kertoo, että Puolustusvoimat ei saa käyttää maanantaina aloittanutta saapumiserää virka-avun antamiseen eli käytettävissä ovat aiempien saapumiserien edelleen palveluksessa olevat varusmiehet.

Hän kertoo, että Suomessa on käynnissä selvityksiä siitä, mitä varusmiehet voivat lain mukaan virka-aputehtävissä tehdä. Suomessa on määritelty tarkkaan esimerkiksi se, ketkä rokotuksia saavat antaa. THL:n mukaan rokotuksia saa antaa pistoksina muun muassa lääkärit, asianmukaisen koulutuksen saaneet terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat.

Hartigin mukaan varusmiesten käyttäminen rokotuksissa vaatisi lain tai asetuksen muutosta. Esimerkiksi lääkintämiehistä ei siis olisi apua.

– Pitää muistaa, että lääkintämiesten koulutus perustuu henkeä pelastavaan ensiapuun eli se on hyvin erilaista kuin koronapandemian kaltaisessa tilanteessa.

Hän kertoo, että varusmiesten käyttämistä virka-aputehtävissä säätelee myös asevelvollisuuslaki eli heitä ei voi käyttää tehtävissä, joihin heitä ei ole tarkoitettu laissa. Virka-avun antaminen ei saa myöskään vaarantaa varusmiesten poikkeusoloihin tähtäävää koulutusta.

– Pitää muistaa, että Puolustusvoimilla on lakisääteisiä tehtäviä, jotka asettavat reunaehtoja. Emme voi laiminlyödä lakisääteisiä tehtäviämme.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että kaupungilla ei ole suunnitteilla tehdä uutta virka-apupyyntöä.

– Tartunnanjäljityksen rooli ja merkitys on tässä tilanteessa muuttunut. Se tarkoittaa, että tässä vaiheessa heitä ei tartunnanjäljitykseen suunnitella.

Vuosi sitten Puolustusvoimat tuki Vantaata taudin jäljittämisessä. Aronkytö kuitenkin huomauttaa, että silloin tilanne oli täysin erilainen, ja tartuntoja oli huomattavasti vähemmän kuin nyt. Vuosi sitten jäljitettävien joukko oli 100–200 henkilöä, nyt se on tuhansia. Aronkydön mukaan tällä hetkellä jäljittämistoiminta taudin torjunnassa on ”käytetty loppuun”.

– Tällä hetkellä tartuntojen kasvua ei hallita ja rajoiteta jäljittämisellä, koska emme pysty altistuneita löytämään ja laittamaan karanteeniin.

Aronkytö sanoo, että kaupunki selvittää, mihin muihin terveydenhuollon tehtäviin Puolustusvoimia voisi käyttää.

Kuntien lisäksi virka-apua voivat pyytää ainakin sairaanhoitopiirit. Suomen suurimman sairaanhoitopiirin Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että sairaanhoitopiiri valmistelisi virka-apupyyntöä.

Mäkijärvi sanoo, että hän haluaa pitää kaikki vaihtoehdot avoimina ja niitä kannattaa selvittää.

– En suoriltaan hylkää mitään vaihtoehtoa.

Hän kertoo, että lisäksi asialla on jo kiire. Hänen käsityksensä mukaan ”ratkaiseva kamppailu” omikronin kanssa käydään tulevien viikkojen aikana.

– Kaikenlaisissa uusissa järjestelyissä kestää käytännössä yllättävän paljon aikaa.

Source Link is.fi