Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8b0313fd554f9d22042d8d3f820bc855, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rinnesääntö ”älä ole juovuksissa” saattaa unohtua pääsiäismäessä – ski patrolit estävät humalaisia pääsemästä rinteeseen – Uutisalue

Rinnesääntö ”älä ole juovuksissa” saattaa unohtua pääsiäismäessä – ski patrolit estävät humalaisia pääsemästä rinteeseen

Levillä humalassa laskettelu ei ole ollut pääsiäisenä ongelma toisin kuin vappuna. Pääsiäisen väenpaljouteen mahtuu silti aina muutamia tapauksia, joihin joudutaan puuttumaan.

Ski Patrol Hannu Heikkilä on jo 13. kauttaan valvomassa turvallisuutta Levin rinteillä. Hänen työparinaan pääsiäisen humussa on Marita Kasurinen.

Kittilän Leville saapuu tänäkin vuonna tuhansia pääsiäisen viettäjiä. Levi tunnetaan pääsiäisen bilepaikkana, ja rinteessä saattaa olla myös humalaisia laskijoita.

Levin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi kertoo, että ski patrolit eli rinneturvallisuuden erityisosaajat valvovat pääsiäisenä rinteiden lisäksi myös after ski -paikkojen läheisyydessä. Sieltä saattaa pyrkiä humalaisia laskijoita rinteeseen tai hissiin.

– Tiedämme tarkalleen melkein kellonajankin milloin meidän pitää olla after ski -paikoissa vahtimassa ja estämässä humalaisia pääsemästä rinteeseen, Saarensalmi sanoo.

Levin lisäksi ainakin Tahkolla ski patrolit päivystävät after ski -ravintoloiden lähettyvillä iltapäivällä.

Humalassa laskettelu ei ole laitonta, mutta holtitonta se on.

– Siinä on iso törmäysvaara toisen laskijan kanssa, Saarensalmi sanoo.

Ohjekylttejä lisätty isoille hisseille

Heikki Saarensalmi kertoo, että Levillä on lisätty pääsiäisen alla ohjeistusta gondoli- ja tuolihissien läheisyyteen. Kylteissä muistutetaan, että juomien kanssa ei saa mennä hissiin.

Myös roskaamisen välttämisestä on ohjeistus ja tieto rinnealueilta löytyvistä kolmestakymmenestä lajittelupisteestä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindforsin mielestä alkoholi ei kuulu rinteeseen, ja rinnesäännötkin kieltävät liikkumisen mäessä päihtyneenä.

– Hienoa mäkipäivää voi juhlistaa ja kerrata kohokohtia kavereiden kanssa päivän päätteeksi lasillisella, mukillisella tai tuopillisella – jos näin haluaa.

Vappu on pahempi

Turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi kertoo, että humalassa laskettelu ei ole ollut Levillä pääsiäisenä ongelma toisin kuin vappuna.

– Totta kai pääsiäisen väenpaljoudessa on aina muutamia humalassa laskettelijoitakin, joita koulutetut ski patrolit valvovat ja poistavat tarvittaessa paikalta.

Saarensalmi sanoo pääsiäisen olevan työntäyteinen, koska rinnealueilla on 8000–9000 asiakasta päivässä.

– Vahtimista riittää, mutta yleensä pääsiäisenä on hyvin käyttäytyvää väkeä: paljon on perhelomalaisia liikkeellä.

”Humalassa laskettelu on holtitonta, ja siinä on törmäysvaara”

Levin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi kertoo rinneturvallisuudesta pääsiäisenä. Audio: Kati Rantala / Yle

Pahimmillaan humalassa laskemisesta voi aiheutua vakava vahinko, josta seuraa poliisitutkinta. Silloin puhutaan rangaistavasta vammantuottamuksesta.

Heikki Saarensalmi kertoo vakavien rinnetilanteiden olevan kuitenkin hyvin harvinaisia. Vakavissa tilanteissa on tehtävä ilmoitus turvallisuus- ja kemikaalivirastolle Tukesille, joka tutkii tapahtuman.

– Tänä vuonna Levillä ei ole tapahtunut yhtään vakavaa tilannetta, eikä jatkoilmoituksia ole tarvinnut tehdä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors korostaa, että vastuu on lähtökohtaisesti laskijalla itsellään, ja humalaiseenkin pätee rinnesäännöt.

– Hissiasemilla valvotaan käyttäytymistä, tosin henkilökunnalla ei ole poliisin tai järjestyksenvalvojan oikeuksia. Lisäksi on hyvä huomioida, että henkilökunta ei ole näkemässä mitä rinteiden ulkopuolella, esimerkiksi piknikeillä, tapahtuu.

Poliisi valvoo tehostetusti Levillä pääsiäispyhinä

Lapin poliisi lisää jokavuotiseen tapaansa vahvuutta Leville pääsiäisen aikaan. Rinnekäyttäytyminen ei kuitenkaan heijastu poliisille, sanoo komisario Jukka-Pekka Salmela Lapin poliisista.

Salmela kertoo, että poliisia työllistävät liikenteen valvonnan lisäksi pääsiäisen viettäjien alkoholin käytön myötä tulevat tehtävät.

– Tappeluiden määrä lisääntyy. Levin väkimäärän kasvaessa runsaasti pääsiäisen aikaan nujakointia on päivittäin.

Aiempina pääsiäisinä Lapin poliisille tulleet tehtävät Leviltä ovat liittyneet rattijuopumuksiin, moottorikelkoilla ajettuihin ylinopeuksiin, pahoinpitelyihin, anastettuun omaisuuteen tai huumausainerikoksiin.

Lapin poliisi valvoo myös maastoliikennettä Levillä pääsiäisenä.

Source Link yle.fi