Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_903eb0e3741d044b82596f3536b55f85, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruokarobotit selvisivät talvesta ja ilkivallasta – Satakunnassa niitä tulee lisää katukuvaan – Uutisalue

Ruokarobotit selvisivät talvesta ja ilkivallasta – Satakunnassa niitä tulee lisää katukuvaan

Satakunnassa robotit saivat talvella muutamia rokulipäiviä lumitilanteen vuoksi. Kaikkiaan hyvän palautteen vuoksi niitä aiotaan hankkia sekä Poriin että Raumalle lisää.

Kaupparobotti lumisella jalkakäytävällä

Ruokarobotit ovat kulkeneet ensimmäistä kertaa talvisäässä. Kuva: Tapio Pukkila

S-ryhmän ruokarobotit ilmestyivät viime vuonna maan suurimpiin kaupunkeihin, ja ainakin Satakunnassa niiden määrää aiotaan lisätä kevään aikana.

Tällä hetkellä Satakunnan Osuuskaupalla on Porissa kaksi ja Osuuskauppa Keulalla Raumalla kahdeksan ruokarobottia.

Ensimmäiseksi robottikuljetukset alkoivat HOK-Elannossa pääkaupunkiseudulla, jossa niitä pilotoitiin jo vuonna 2022.

Koko maassa on runsaat sata ruokarobottia.

Ilkivalta jäänyt vähäiseksi

Robotit kulkevat kaupunkien keskustoissa. Ne toimivat noin kolmen kilometrin säteellä kaupasta. Tavoitteeksi on asetettu, että robotti palaisi aina tunnissa takaisin lähtöpaikkaansa.

Roboteista on saatu Satakunnassa pääosin hyviä kokemuksia.

– Joka päivälle on useita tilauksia. Robotit tuovat myös meille hyvää näkyvyyttä Porissa, joka on muutenkin edistyksellinen robotiikassa niin opiskelijoiden kuin yritysten näkökulmasta, kuvailee toimialajohtaja Jussi Kaartinen Satakunnan Osuuskaupasta.

Myös Raumalla asiakkaat ovat ottaneet uuden palvelun hyvin vastaan, kertoo toimialajohtaja Sami Junnila Osuuskauppa Keulasta.

Aluksi otaksuttiin, että kadulla kulkeva ruokarobotti voisi olla altis ilkivallalle. Raumalla ei ilkivaltaa ole ollut ollenkaan, Porissa väännettiin muutaman kerran kesällä robotin antenni poikki.

Talvirenkaat ovat auttaneet

Tänä talvena ruokarobotit ovat kuljettaneet ostoksia koteihin ensi kertaa lumisissa ja jäisissä olosuhteissa.

Yle kysyi viime lokakuussa ennen talvikelejä, miten talven uskotaan sujuvan. Tuolloin arveltiin, ettei ongelmia juuri tule ja että tarvittaessa voidaan luottaa hyväntahtoisten kansalaisten apuun.

No, miten robotit ovat selvinneet talvesta? Onko ollut päiviä, jolloin tilauksia ei ole pystytty toimittamaan?

– Kohtuullisen hyvin, talvirenkaat ovat hiukan auttaneet, sanoo toimialajohtaja Kaartinen.

Suurimmissa lumituiskuissa ja yli kahdenkymmenen asteen pakkasessa on Porissa annettu roboteille muutama lepopäivä.

Silloin tällöin robotit ovat jääneet lumeen kiinni, jos jalkakäytävien edustat on huonosti aurattu. Tällaisissa tilanteissa ovat muutamia kertoja ohikulkijat auttaneet.

– Raumalla talven aikana on ollut muutamia päiviä, jolloin robotteja ei ole laitettu liikenteeseen lumitilanteen vuoksi tai niiden päivä on keskeytetty lumentulon vuoksi, sanoo toimialajohtaja Junnila.

Kannattavuus liikesalaisuus

Robottitilauksille suosituimpia aikoja ovat Porissa olleet sunnuntait ja illat. Raumalla ostoksia on tilattu eniten viikonloppuisin.

Entä sitten robottien kannattavuus?

Osuuskauppa Keulan toimialajohtaja Sami Junnila kuittaa, että kyse on liikesalaisuudesta.

– Tällä saadaan lisää liiketoimintaa ja parannetaan pienempien liikkeiden kannattavuutta, toki määrät ovat vielä maltillisia, pohtii puolestaan Satakunnan Osuuskaupan toimialajohtaja Jussi Kaartinen.

Source Link yle.fi