Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_68ea1fffa4e4a7166eae425a05450c8b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saaristomeri-ohjelman pilottialueeksi on valittu Aurajoen ja Paimionjoen valuma-alueet sekä Kemiönsaari – Uutisalue

Saaristomeri-ohjelman pilottialueeksi on valittu Aurajoen ja Paimionjoen valuma-alueet sekä Kemiönsaari

Ohjelman tavoitteena on vähentää ravinnekuormaa Saaristomereen ja poistaa Saaristomeren valuma-alueen maatalous Itämeren suurten kuormittajien listalta.

Keväinen Paimionjoki virtaa ruskeanharmaana ja savisameana Marttilassa.

Paimionjoen valuma-alue on yksi Saaristomeri-ohjelman pilottialueista. Arkistokuva. Kuva: Markku Sandell / Yle

Saaristomeri-ohjelman pilottialueiksi on valittu Aurajoen ja Paimionjoen valuma-alueet sekä Kemiönsaari ja ympäröivät merialueet.

Ohjelman tavoitteena on vähentää ravinnekuormaa Saaristomereen ja poistaa Saaristomeren valuma-alueen maatalous Itämeren suurten kuormittajien listalta, kerrotaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Pilottialueiden valinnassa on huomioitu muun muassa korkea ravinnekuormitus, toimijoiden aktiivisuus vesiensuojelussa sekä maa- ja metsätalouden erityispiirteet.

Erityisesti Aurajoen ja Paimionjoen maatalousvaltaisilta valuma-alueilta valuu huomattavia määriä ravinteita Saaristomereen. Kemiönsaaressa puolestaan keskitytään metsätalouden ja merialueella tapahtuvien toimintojen aiheuttamaan ravinnekuormaan.

Uudenlaisia kokeiluja ja yritysyhteistyötä

Pilottialueilla asetetaan ravinnekuormitukselle vähentämistavoitteita.

Oikein kohdistetuilla ja vaikuttavilla toimenpiteillä on mahdollista vähentää Saaristomereen kohdistuvaa kuormitusta. Yritysten kanssa muodostettavat vesivastuusitoumukset ja muiden merkittävien toimijoiden sitouttaminen vesien tilan parantamiseen ovat keskeisessä roolissa.

Näkyviä vaikutuksia vesistöissä edistetään pilottialueilla toteuttamalla vesiensuojelutoimia tehostetusti ja seuraamalla niiden yhteisvaikutuksia. Maan kasvukuntoon, ravinteiden kierrätykseen, valuma-aluesuunnitelmiin, vesienhallintaan ja vesistökunnostuksiin liittyvien toimenpiteiden lisäksi pilottialueilla toteutetaan kokeiluja, kuten uudenlaisia suojavyöhykkeitä ja edistetään yritysyhteistyön eri muotoja.

– Saaristomeren tilan parantamiseen tarvitaan CAP-toimenpiteiden ohella uusia keinoja, jotka kannustavat ympäristölle hyödyllisiin investointeihin sekä toimintatapoihin. Esimerkiksi biokaasuntuotanto biomassasivuvirroista on keskeinen osa tehokkaampaa ravinteiden kierrätystä, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toteaa tiedotteessa.

Aurajoen valuma-alueella alueellisena koordinaattorina toimii Aurajokisäätiö ja Paimionjoen valuma-alueella Paimionjoki-yhdistys. Kemiönsaaressa pilottitoiminnan koordinoinnista vastaa Kemiönsaaren kunta.

Source Link yle.fi