Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a2e5ea3237a395f75c95c038c78cbcf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähkökatko sotki kaupungin arjen, mutta kaikki meni lopulta hienosti: pukukaapit aukesivat varavirralla, koulun keittiö improvisoi aterian – Uutisalue

Sähkökatko sotki kaupungin arjen, mutta kaikki meni lopulta hienosti: pukukaapit aukesivat varavirralla, koulun keittiö improvisoi aterian

Lähes koko kuntakeskustan pimentänyt sähkökatko Orimattilassa on ohi. Kunta päivitti viime talvena suunnitelmansa katkon varalta ja pääsi nyt testaamaan niitä käytännössä.

Sähkökatko tyhjensi uimahallin asiakkaista ja laittoi koululaiset syömään kylmää ruokaa Orimattilassa keskiviikkona. Video: Janne Nykänen

Sini Ojanperä,

Jarno Kajova

Kuntia on viime vuodesta alkaen patisteltu päivittämään varautumissuunitelmiaan mahdollisen sähköpulan vuoksi. Päijäthämäläinen Orimattila pääsi keskiviikkoaamuna testaamaan, miten suunnitelmat toimivat käytännössä, kun parin tunnin sähkökatko pimensi osan kaupungista.

Kaupunki joutui muun muassa sulkemaan uimahallin, koska katko sekoittaa vedenkäsittelyjärjestelmän toiminnan. Kaupungin kuntosalilla sähköllä toimivat pukukaappien lukot jäivät toviksi säppiin, mutta ne saatiin auki varavirralla.

Sähkokatko sotki arjen myös Jokivarren koulun keittiössä. Kun kirjolohikiusausta ei saatukaan ajoissa tarjolle, henkilökunta teki tilalle kylmän aterian. Tämä onnistui, koska varastoon on koottu muun muassa säilykkeitä.

– Varautuminen juontaa juurensa viime syksystä, jolloin puhuttiin, että sähkökatkot voivat yleistyä. Pohdimme omassa yhteisössämme, miten saamme homman hoidettua, kertoo Orimattilan ruokapalvelupäällikkö Tuija Pulkkinen.

Kouluruoka-annos pöydällä

Tältä näytti kouluruoka ilman sähköä Jokivarren koulussa keskiviikkona. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Keittiöiden varautumiseen kuuluu myös kylmiöiden lämpötilan tarkkailu ja herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden vikkelä hyödyntäminen, jos tilanne sitä vaatii. Tällä kertaa katkos oli niin lyhyt, että raaka-aineet ja ruoat pysyivät riittävän kylminä.

– Näillä näkymin Jokivarren koulu syö kirjolohikiusauksen huomenna, arvioi Pulkkinen.

Jokivarren koululaiset olivat ihan tyytyväisiä koulun keittiön pikaisesti kyhäämään lounaaseen.

– Salaattia, näkkäriä, leipää ja kinkkua, kuvaili viidesluokkalainen Roope päivän ruokalistaa.

Vanhempien oppilaiden vatsat taas täyttyivät paikallisen ravintolan á la cartelta.

– Päätimme, että tilaamme kebabransk. Eli kebab ranskalaisilla. Siihen vielä ekstramajoneesi. Se on hyvä, avasi yhdeksäsluokkalainen Kristian Parviainen valintaansa sähkökatkoateriakseen.

Varavaloja päälle kouluissa

Mahdollista poikkeustilannetta varten on varauduttu myös Orimattilan kouluissa ja päiväkodeissa, ja ohjeistukset on päivitetty.

Orimattilan sivistysjohtaja Mika Silvennoinen kertoo, että kouluihin ja varhaiskasvatuksen yksiköihin on hankittu runsaasti ladattavia valaisin-varavirtayhdistelmiä.

– Ilokseni huomasin, että ne ovat olleet ladattuna ja tallessa, Silvennoinen kertoo keskiviikkoaamun tilanteesta.

Uimahallin sisäänkäynti suljettu metalli ovella.

Orimattilan uimahallissa pukukoppien sähkölukot eivät toimineet, ja asiakkaiden tavarat jäivät kaappeihin. Tilanne ratkesi, kun uimalaan syötettiin hetken aikaa varavirtaa. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Jos sähkökatko olisi kestänyt kauemmin, olisi koulupäivä ollut mahdollista keskeyttää rehtorin päätöksellä. Tuolloin pitäisi huolehtia myös kuljetusoppilaiden kyydeistä.

Varhaiskasvatuksessa olisi alettu tavoitella huoltajia, voisivatko he hakea lapsen kesken päivän.

– Sujuva aamu oli koulunkäynnin puolesta. Viime vuonna teimme suunnitelmat varautumiseen, joten luokista löytyi varavaloja ja vessoihin mukaan otettavia pikkulamppuja, Jokivarren koulun rehtori Antti Ketonen sanoi.

Orimattilan Jokivarren koulun rehtori Antti Ketonen seisoo koulun käytävällä

Jokivirran koulun rehtori Antti Ketonen kertoi, että koululle hankitut varavalot toimivat sähkökatkotilanteessa kuten suunniteltiin. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Pitkässä sähkökatkossa rajoitettaisiin myös vessojen käyttöä, mutta siihen pisteeseen ei Orimattilassa vielä jouduttu.

– Luokassa oli pimeää, mutta muuten ihan kivaa ja normaali päivä, viidesluokkalainen Iiris summasi sähkökatkon vaikutukset koulun arkeen.

Orimattilan kaupunginjohtajan Kalle Larssonin mukaan tilanne osoitti, miten tärkeää muun muassa varavirran hankkiminen on ollut.

– Viime vuonna mietimme, mitä tekisimme, jos tulisi laaja sähkökatko. Varautuminen kannatti, hän toteaa.

Miten olet itse varautunut yllättävään sähkökatkokseen? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een asti.

Source Link yle.fi