Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f5e24f3b8e37785e891b77ce13d4692a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähköpostit paljastavat: Näin Pekka Haavisto ajoi höllennyksiä venäläisten viisumeihin – Uutisalue

Sähköpostit paljastavat: Näin Pekka Haavisto ajoi höllennyksiä venäläisten viisumeihin

Haavisto sanoi IS:lle aiemmin, ettei hän muista yrittäneensä höllentää viisumikäytäntöjä ulkoministerinä toimiessaan.

Pekka Haaviston (vihr) silloinen diplomaatti­avustaja Miia Rainne toimi viestinviejänä elokuussa 2019, kun silloinen ulkoministeri Haavisto halusi höllennyksiä venäläisiä koskeviin viisumi­käytäntöihin, käy ilmi sähköposteista, jotka IS sai ulkoministeriöstä tietopyynnöllä.

Suomi oli tiukentamassa viisumi­käytäntöjään EU-komission vaatimuksesta syyskuun alussa 2019, mutta Haavisto ajoi avustajansa välityksellä höllennyksiä käytäntöihin vielä elokuun lopussa 2019.

Suomi oli tuolloin ainoa Schengen-maa, joka ei vaatinut venäläis­matkailijoilta selvitystä matkasuunnitelmasta ja palkkatiedoista.

– Pasi, jatkona äskeiseen puheluumme – UMI (toim. huom. Haavisto) piti tärkeänä, että 1.9. alkaen vaadittavien lisätietojen/liitteiden suhteen noudatetaan niin joustavaa linjaa kuin Schengen-säädösten puitteissa vain on mahdollista, Rainne kirjoitti sähköpostiviestissään ulkoministeriön silloiselle konsulipäällikölle Pasi Tuomiselle 27. elokuuta 2019.

– Selvittäisittekö, miten pitkälle esimerkiksi henkilön oma ilmoitus pyydetyistä tiedoista riittää, tai voisiko oman ilmoituksen yhteydessä sitoutua toimittamaan liitteet pyydettäessä? Jos liitteet on pakko jatkossa toimittaa, tulisi ko. tiedot voida todistaa mahdollisimman helpolla ja kevyellä tavalla ja tämä tulisi myös ohjeistaa hakijoille ja käsittelijöille. Kuittaatko, kun olette katsoneet, miten tämä voisi käytännössä mennä. Kiitos avustasi! Rainne jatkoi.

Tuominen vastasi Haaviston avustajalle vain kolmea minuuttia myöhemmin.

– Ministerin esittämä ei valitettavasti ole mahdollinen. Vastaan huomenna tarkemmin.

Ulkoministeriön konsuliosaston näkökulmasta Haaviston ajamat höllennykset eivät voineet tulla kyseeseen, sillä EU-komissio oli tehnyt tarkastuksen Suomen viisumi­käytännöistä ja pitänyt tarkastuksessa havaittuja puutteita vakavina. EU-komission tarkastuksen pohjalta laadittiin peräti 57 eri suositusta.

Virkamiesten näkökulmasta kyse oli siitä, noudattaako Suomi oikeusvaltiona Schengen-määräyksiä vai Haaviston poliittisia näkemyksiä.

Lue lisää: Kiista venäläisten viisumeista ei ”kilkattanut kelloja” Pekka Haavistolle – näin puheet muuttuivat viikossa

Ulkoministeriön konsuliosaston päällikkö Pasi Tuominen ei nähnyt joustavaa linjaa viisumien myöntämisessä mahdollisena, koska EU-komissio oli patistanut Suomea tiukentamaan venäläisiä koskevia viisumikäytäntöjä. Kuva: Liisa Takala

Tuominen vastasi 28. elokuuta 2019 Haaviston diplomaatti­avustajalle, että ”Schengenin harmonisoidulla liiteasia­kirjalistalla on sanottu esimerkiksi turistien osalta selvästi se, minkälainen työnantajan todistuksen palkkatietoineen tulee olla”.

– Se ei anna joustoa sen suhteen, että se voisi olla omakätinen selvitys/oma ilmoitus, Tuominen kirjoitti.

Tuominen lisäsi, että matka­suunnitelman osalta on joustoa ja siihen käy myös oma ilmoitus ainakin päivämatkojen osalta.

30. elokuuta Rainne kirjoitti Tuomiselle uuden sähkö­posti­viestin.

– UMI (Haavisto) pyysi välittämään viestinään, että Schengen-sääntöjä tulee luonnollisesti noudattaa, mutta siltä osin kuin asiassa voidaan käyttää harkintaa, tulee pyrkiä mahdollisimman vähään byrokratiaan. Määräysten salliessa tulisi hyväksyä myös matkustajan omat ilmoitukset.

Haaviston toiveista huolimatta viisumi­käytäntöjä kiristettiin: Suomi alkoi vaatia venäläisiltä selvitystä matka­suunnitelmasta ja palkkatiedoista.

Ennen linjanmuutosta Suomi oli ollut ainoa Schengen-maa, joka ei vaatinut venäläis­matkailijoilta kyseisiä liiteasiakirjoja.

Suomen muuttunut linjaus aiheutti viisumin­hakutulvan esimerkiksi Pietarissa, kun venäläiset pyrkivät hakemaan viisumia ennen kiristysten voimaantuloa.

IS:n tietojen mukaan löyhempää viisumilinjaa ajanut Haavisto ajautui asiassa törmäys­kurssille Tuomisen kanssa.

Toinen syy Haaviston ja Tuomisen välirikkoon oli al-Holin pakolaisleirin palautuksista syntynyt kiista.

Al-Holin tapausta koskevasta esitutkinta-aineistosta käy ilmi, että Haavisto oli kertonut ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttoselle viisumiasian aiheuttaneen luottamus­pulaa ”Tuomiseen nähden”.

– Ministeri (Haavisto) jossain vaiheessa sanoi, ettei Venäjän viisumiasia ollut hyvin hoidettu, Anttonen kertoi esitutkinnassa.

Kun IS kysyi Haavistolta viisumi­kiistasta, Haavisto ei muistanut koko asiaa.

– En muista, onks tästä mitään, olenko mä sanonut tästä jotakin? En muista, oliko Suomella ollut ja mistä syystä eri käytäntö, en muista, tämä ei kilkata mitään kelloja, Haavisto sanoi.

En muista, että olisi mitään asiaa, missä olisin ministerinä puuttunut, että pitäisi höllentää tai kiristää viisumi­käytäntöjä, Haavisto lisäsi.

IS:n kysyttyä asiasta uudelleen viikkoa myöhemmin, Haavisto muistikin, että komission suunnasta oli tullut kritiikkiä, minkä jälkeen viisumi­käytäntöjä tiukennettiin.

Haavisto kiisti yrittäneensä vesittää komission suosituksia.

Haaviston mukaan luottamuspulan taustalla viisumiasiassa oli se, ettei hän kokenut saaneensa ministeriön sisältä riittävän nopeasti tietoa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan viisumi­linjauksiin on tehty merkittäviä lisäkiristyksiä.

Suomeen pääsee yhä tietyin poikkeuksin.

Source Link is.fi