Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6e79830f5e998548ea50c498c1f96f7b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Varusmiehet olivat rantautumassa maihin, kun he joutuivat liian syvään veteen ja yhdeksän melkein hukkui – komentaja: ”Tapahtui virhe” – Uutisalue

Varusmiehet olivat rantautumassa maihin, kun he joutuivat liian syvään veteen ja yhdeksän melkein hukkui – komentaja: ”Tapahtui virhe”

Yksi varusmiehistä on edelleen sairaalahoidossa. Varusmiehet suorittivat tasokoetta Tammisaaren Dragsvikin varuskunnassa.

En av marinens G-båtar tillhörande Nylands brigad utanför Dragsvik, oktober 2022.

Snellmanin mukaan varusmiehet kulkivat miehistön kuljetusveneellä, G-vene U110:llä. Kuvassa on G-vene Dragsvikin varuskunnan edustalla vuonna 2022. Kuvassa esiintyvät henkilöt eivät liity uutiseen. Kuva: Thomas von Boguslawski / Yle

Yhdeksän varusmiestä oli vaarassa hukkua tiistaina 10. lokakuuta Uudenmaan prikaatin tasokokeessa.

Varusmiehet olivat suorittamassa rannikkojääkärien tasokoetta Tammisaaren Dragsvikin varuskunnassa. Tasokokeessa on esimerkiksi taistelu- ja lääkintäkoulutusta. Lisäksi mukana on vesistön ylityksiä.

Yksi varusmiehistä toimitettiin elvytyksen jälkeen jatkohoitoon Meilahden sairaalaan. Hän on siellä edelleen.

Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö ja komentaja Pekka Snellman kertoo, että varusmiehet olivat rantautumassa veneellä varuskunta-alueen rannalle onnettomuuden sattuessa.

Snellmanin mukaan varusmiehet joutuivat maihinnousussa liian syvään veteen, minkä vuoksi he joutuivat veden varaan.

– He joutuivat maihinnousuharjoituksessa syvempään veteen kuin oli tarkoitus. Siinä tapahtui se virhe. Se on oikeastaan onnettomuuden perussyy.

Snellmanin mukaan tavoitteena oli nousta maihin suoraan veneestä. Aina veneellä ei kuitenkaan päästä tarpeeksi lähelle rantaa, ja tällaisia tilanteita varten myös harjoitellaan.

– Tarkoitus oli harjoitella maihinnousua turvallisesti. Näin ei olisi pitänyt tapahtua.

Snellmanin mukaan varusmiehet kulkivat miehistön kuljetusveneellä, G-vene U110:llä.

Snellmanin mukaan varusmiehet tulivat vedestä niin pian kuin pääsivät, eikä tarkoituksena ollut viipyä vedessä. Paikalla oli myös Suomenlahden merivartioston helikoptereita auttamassa veteen vajonnutta henkilöä.

Tasokokeisiin ei välittömiä muutoksia

Pekka Snellmanin mukaan rannikkojääkärin tasokoe on pitkä ja vaativa koulutustapahtuma. Koetus tunnetaan myös perinteikkäänä barettimarssina. Lokakuussa kokeen suorittavat heinäkuussa palvelukseen astuneet.

Tiistain onnettomuuden jälkeen prikaatin vesistökoulutus keskeytettiin välittömästi.

Snellmanin mukaan tällä hetkellä on liian aikaista arvioida, tehdäänkö itse kokeeseen muutoksia. Hän kommentoi, että koetta arvioidaan uudelleen, kun Onnettomuustutkintakeskus on saanut tehtyä tutkinnan.

– Päivänselvää tässä on se, että on tapahtunut virhe.

Snellman ei halua vielä kommentoi, kuka on vastuussa virheestä.

Snellman kertoo, että jokainen tasokoe on uniikki tapahtuma, jossa myös olosuhteet voivat vaikuttaa. Snellman kuvailee loivaa rantaa harjoitukseen soveltuvaksi. Paikka on käytössä myös uimarantana.

– Ranta on suojainen, ja olosuhteet olivat sään puolesta hyvät.

Vuonna 2017 samassa varuskunnassa tapahtui vakava tasoristeysonnettomuus, jossa kuoli neljä henkilöä. Snellman kokee, että turvallisuus otetaan vakavasti kyseisessä varuskunnassa.

– Vakavalla tasoristeysonnettomuudella saattaa olla tähän vaikutusta. Täällä on edelleen töissä paljon samoja henkilöitä, jotka olivat siinä mukana.

Snellman kertoo, että tapahtuma on järkyttänyt koko prikaatia. Varusmiehille ja henkilöstölle on tarjottu kriisiapua.

Source Link yle.fi