Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fafb8208e43fe9731cabde476a9131e4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sairastunut eristettiin yksin asunto­vaunuun – viisi tarinaa suomalaisten korona­joulusta – Uutisalue

Sairastunut eristettiin yksin asunto­vaunuun – viisi tarinaa suomalaisten korona­joulusta

Joulusta on monessa perheessä tullut iso koronalinko. Yhteisessä joulun­vietossa virus on levinnyt tehokkaasti, ja monessa perheessä välipäivät ja uusivuosi sujuivat karanteenissa tai eristyksissä.

Lue lisää: Jos perheessä yksi sairastuu koronaan, voivatko muut välttää taudin? Lääkäri kertoo ”erityisen merkittävän” keinon

Lue lisää: Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä? Näin toimit kussakin tilanteessa

Ilta-Sanomat kysyi lukijoiden kokemuksia joulusta, jonka piti olla iloinen perhetapahtuma mutta joka muuttuikin lopulta koronalingoksi. Useassa perheessä yhteinen joulunvietto on poikinut 5–10 koronatartuntaa, jopa enemmänkin.

Lyhyessä ajassa yhteydenottoja tuli niin paljon, että kaikkiin vastanneisiin ei ehditty ottaa yhteyttä. IS esittelee viiden lukijan tarinan.

Korona on tällä hetkellä niin herkkä aihe, että lukijat esiintyvät pelkillä etunimillään. Myös paikkakunnat jätetään kertomatta.

1. Korona pikkukylältä – 12:sta 11 sairastui

Anniina kertoo, että joulua vietetään perinteisesti usean perheen voimin hänen vanhempiensa luona pienellä paikkakunnalla. Tänä jouluna seurue oli 12 henkilön suuruinen.

– Joulun jälkeen maanantaina (27.12.) saimme tiedon, että perheenjäsenemme anoppi on sairastunut koronaan. Tiistaina yksi perheenjäsenistämme todettiin myös viruksen saaneeksi. Lähikontakti aiemmin sairastuneeseen oli tapahtunut jouluviikon alussa, Anniina kertoo.

Oireita alkoi hiljalleen esiintyä muillakin. Lopulta 12 osallistujasta koronainfektion sai 11.

Monet lukijat kertovat, että oireet ovat kuin flunssassa: kuumetta, yskää, kurkkukipua, tukkoisuutta ja eri kiputiloja.

Anniina kertoo, että monelle sairastuneista nousi kova kuume. Lisäksi oli pää-, vatsa- ja erilaisia lihaskipuja sekä yleistä tukkoista oloa.

– Jokaisella, kaikista nuorinta lasta lukuun ottamatta, oli täysi rokotussuoja, kaksi annosta. Rokotteen antaman suojan itse tartuntaa vastaan voidaan todeta siis olevan lähes mitätön, mutta siihen, että tauti ei iskenyt meihin tätä vakavampana, on rokotteista voinut olla hyötyäkin, Anniina miettii.

Millaiset ajatukset tulivat mieleen, kun tieto lähes kaikkien sairastumisesta tuli?

– Toisaalta huvitti, toisaalta huolestutti. Huvittavan tilanteesta teki se, että olemme matkustelleet, syöneet ravintoloissa, käyneet festareilla, ravanneet kuntosaleilla, istuneet toisinaan myös baareissa sekä altistaneet itseämme töissä koronalle harva se päivä, ja lopulta kun tauti perheeseemme saapui, se tuli perhejoulusta, Anniina kertoo.

– Se tietysti huolestutti, kun isällä on astma ja äidillä sydänvaivoja, mutta onneksi tauti ei heillekään aiheuttanut mitään vakavaa.

2. Vain yksi aikuinen säilyi terveenä

Hannun joulutraditioon kuuluu, että aatonaattona perheen kaksi poikaa saapuu perheineen kyläilemään. Jouluaattona pojat ovat puolestaan vaimojensa perheiden luona.

Aatonaattona koolla oli 10 henkeä, kahdeksan aikuista ja kaksi lasta.

– Joulupäivänä minulle nousi kuume. Kuumetta oli 38 asteen tuntumassa, ja lisäksi tuli kuivahkoa yskää ja lievähköä kurkkukipua. Vaimon oireet olivat samansuuntaiset. Toisella pojistani kurkkukipu oli todella paha ja sekoitti nukkumisrytminkin, Hannu kuvailee oireita.

Muiden oireiden hellitettyä Hannulle on tullut ”täysin vetämätön olo”.

– On jumalaton väsymys koko ajan. Veto on ihan veks.

Lopulta infektio iski seurueesta neljään muuhunkin eli yhteensä seitsemään ihmiseen. Vain Hannun vanhimman lapsenlapsen, jo aikuisen tyttären miesystävä sekä 7- ja 10-vuotiaat lapsenlapset selvisivät ilman tartuntaa.

On jumalaton väsymys koko ajan. Veto on ihan veks.

Hannu sanoo, että kaikki aikuiset olivat kahdesti rokotettuja. Vanhempi poika oli ehtinyt saada jo kolmannenkin rokoteannoksen.

Hannu kertoo päässeensä keskiviikkona ensimmäisen kerran ulos eristyksen jälkeen.

– Kyllähän tämä sekoitti aika pahasti normaalia päivärytmiä. Mutta jos näin pienellä kiusalla pääsimme, niin ei tämä katastrofi ollut!

3. ”Joululahja” lapsen isän perheestä

Annun tytär altistui koronavirukselle koulussa juuri ennen joulua ja joululoman alkua. Tytär kuitenkin vapautui karanteenista negatiivisella tuloksella ja pääsi viettämään joulua isänsä puolen suvun kanssa.

– Noh, tytär sai joulunvietosta koronan ja palattuaan reissusta tietysti tartutti muun perheen ”joululahjallaan”.

Annu sanoo, että tyttärellä oli ollut isänsä luona yhden päivän kestänyt kurkkukipu 27. joulukuuta, mutta oireet menivät ohi.

Joulunvietosta tartunnan saaneita todettu nyt kuusi plus rypäs altistuneita, jotka odottavat testituloksia. Odotellaan, kuinka monta tartuntaa vielä tulee…

– Tyttö tuli takaisin 30. joulukuuta, ja uudenvuodenpäivänä nenä oli tukossa. Sen jälkeen ei mitään.

– Täällä ollaan joululoman päätöksen kunniaksi eristyksissä, vähillä oireilla onneksi. Joulunvietosta tartunnan saaneita todettu nyt kuusi plus rypäs altistuneita, jotka odottavat testituloksia. Odotellaan, kuinka monta tartuntaa vielä tulee… Annu huokaa.

4. Perhe jaettiin kahtia

Riikka sai lapsensa luokkatoverin vanhemmalta viestin altistumisesta päivää ennen jouluaattoa. Perhe vietti jouluaaton omissa oloissaan.

– Joulupäivänä huomasin altistuneella lapsellani tukkoisuutta aamupalapöydässä, Riikka kertoo.

Lapsen vointi oli muutoin normaali, mutta Riikka päätti silti testata lapsen.

Kotitesti näytti positiivista, samoin laboratoriovarmistettu PCR-testi. Myös perheen viisi muuta lasta testattiin kotona: toisellakin lapsella oli positiivinen tulos.

Riikan perheen odotettu lasketteluloma vaihtui eristykseen kesämökillä.

– Hajautettiin porukka testituloksen perusteella: minä otin negatiiviset perheenjäsenet mökille, ja mies jäi positiivisten kanssa kotiin. Mökkeily on sujunut pettyneiden teinien purkaessa pahaa oloaan ja tylsistymistään, olihan vuoden odotetuin joululoma lasketteluineen ja serkkutapaamisineen saanut uuden käänteen.

Riikka sanoo, että mökillä olleista löytyi vielä yksi koronapositiivinen.

– Hänet eristettiin mökillä asuntovaunuun, Riikka sanoo.

Mökkeily on sujunut pettyneiden teinien purkaessa pahaa oloaan ja tylsistymistään, olihan vuoden odotetuin joululoma lasketteluineen ja serkkutapaamisineen saanut uuden käänteen.

– Tilanne on vielä osaltamme kesken: lapsista kolme kuudesta on nyt sairastunut. Olen vielä oireeton, samoin rokottamaton 3-vuotias.

Miehellä on noussut kuume, ja hän on odottaa testiin pääsyä. Perheen kaikki yli 14-vuotiaat ovat saaneet kaksi koronarokotetta.

Riikka sanoo, että tauti on ollut ylipäätään haastava, sillä oireet ovat niin lieviä, että niitä ei edes huomaa.

– Yksi lapsistamme sairastaa täysin oireettomana. Positiiviset sairastuneet näkyvät nyt vaan testaamalla, Riikka toteaa.

5. Sveitsistä tullut tytär ei päässyt kotiin

Esa kertoo, että perheen aikuisen tyttären piti tulla puolisonsa kanssa Sveitsistä joulunviettoon kotiin, mutta kotijoulu ei lopulta onnistunutkaan.

Perheen vielä kotona asuva poika sai koronatestistä positiivisen tuloksen 22. joulukuuta tehdystä testistä. Seuraavana päivänä myös vanhemmat asetettiin karanteeniin.

–  Tyttäremme oli Sveitsistä lähdössä joulun viettoon luoksemme. Lentokoneessa nousulupaa odotellessa hän sai viestin tartunnasta, Esa kuvaa.

Esa tai hänen vaimonsa ei voinut hakea vieraita rautatieasemalta, eikä heillä ollut asiaa kotiin. Edellisestä tapaamisesta oli pitkään, ja tapaamista oli odoteltu hartaudella.

Lentokoneessa nousulupaa odotellessa hän sai viestin tartunnasta.

– Sain ystäväni lähtemään hakemaan jouluvieraat pihallemme, jossa annoimme heille desinfioidut autonavaimet. Tyttäreni varasi Airbnb-rivitaloyksiön jouluksi 25 kilometrin päästä, Esa sanoo.

Perhe tapasi tyttären ja hänen puolisonsa muutaman kerran pihalla pitäen monen metrin välimatkaa ja käyttäen kasvomaskeja. Glögit juotiin ulkona, ja joulukuusta ihailtiin ikkunan takaa.

Esa on iloinen siitä, että tieto korona-altistuksesta ja pojan tartunnasta tuli ennen kuin Svetsin-vieraat saapuivat. Muussa tapauksessa hekin olisivat joutuneet eristykseen.

– Poikamme pääsi karanteenista 2. tammikuuta ja me vanhemmat 6. tammikuuta. Oli erilainen joulunaika.

Kaikki perheestä ovat saaneet kaksirokoteannosta, Esa kertoo.Taudin suhteen päästiin vähällä, Esa kertoo. Vanhemmat eivät sairastuneet ja poika sairasti taudin melko lievänä.

– Nyt on kaikki hyvin. Eilen päättyi koronakaranteeni. Käytiin kaupassa, ja se tuntui aivan tapahtumalta, Esa kertoo.

Joulun koronalingosta hurjat luvut

Joulunajan jälkeen todettujen koronatapausten määrä lähti voimakkaaseen kasvuun. Uudenvuoden aattona raportoitiin yli 11 300 tartuntaa, joista 1 800 oli joulun ajalta viiveellä.

– Taustalla tässä on erityisesti omikronmuunnoksen leviämisherkkyys. On todennäköistä, että virusta on levinnyt perhepiireissä joulun aikana, THL:n johtaja Mika Salminen sanoi tuolloin tiedotteessa.

Loppiaisena raportoitiin 5 979 uutta tartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu runsaat 65 000 tartuntaa, mikä on noin 39 000 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa oli keskiviikon tietojen mukaan 469 koronapotilasta, joista 47 tehohoidossa.

Source Link is.fi