Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_671921080ec7b0218e960e5fd5df97db, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SAK:n Eloranta työvoimapulasta: Turha syytellä työttömiä, jos ei ole halunnut tehdä muutoksia omassa toiminnassaan – Uutisalue

SAK:n Eloranta työvoimapulasta: Turha syytellä työttömiä, jos ei ole halunnut tehdä muutoksia omassa toiminnassaan

On aika toteuttaa kokeilu, jossa yli 55-vuotiaille palkansaajille tulisi subjektiivinen oikeus työajan lyhentämiseen omalla kustannuksellaan, sanoi työntekijöille enemmän päätösvaltaa perännyt SAK:n puheenjohtaja.

Hyvämaineisilla työpaikoilla on huomattavasti vähemmän rekrytointiongelmia kuin huonomaineisilla, ilmenee SAK:n aamulla julkistamasta luottamusmiespaneelista .

– On turha valitella työvoimapulaa ja syytellä työttömiä työhaluttomiksi, jos omassa toiminnassaan ei ole halunnut muutoksia tehdä. Kuten sanotaan: hyville työntekijöille löytyy aina töitä. On myös niin että hyville työnantajille ja hyviin töihin löytyy aina työntekijöitä, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta torstaina SAK:n valtuustossa.

Hän muistutti, että edelleenkin osatyökykyisten, maahanmuuttajien ja ikääntyneiden on vaikea löytää paikkaansa työmarkkinoilta. Työnantajien asenteissa ja kyvyssä rekrytoida erilaisia ihmisiä on vielä paljon parantamisen varaa.

– Potentiaalia on, mutta nyt vaaditaan työnantajilta rytmin muutosta: enemmän omaa vastuunottoa ja siitä, että oma organisaatio kykenee rekrytoimaan, vastaanottamaan, perehdyttämään ja kouluttamaan uusia, erilaisiakin työntekijöitä. Työelämän monimuotoisuudesta on puhuttu paljon, nyt olisi tekojen aika.

55-vuotiaana lyhyemmälle työajalle

Valtuustopuheessaan Eloranta painotti työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön. Työn ja muun elämän hyvä yhteensovittaminen lisää tutkitusti työntekijän hyvinvointia ja parantaa työssäjaksamista.

Eloranta ehdotti kokeilua, jossa yli 55-vuotiaille palkansaajille tulisi subjektiivinen oikeus työajan lyhentämiseen omalla kustannuksellaan.

– Myöhempi eläköityminen, vähemmän tarvetta työkyvyttömyyseläkkeelle, parempi työssä jaksaminen, kohoava työhyvinvointi ja tuottavuus on sellainen täyskäsi, jonka pitäisi työnantajaakin kiinnostaa. Onko uskallusta lähteä katsomaan kortit?

Nykyistä vuorotteluvapaajärjestelmää Eloranta kehittäisi suuntaan, joka mahdollistaisi osa-aikaisen työskentelyn, työuran huokoistamisen ilman, että side työelämään kokonaan katkeaa. Tämä malli tarjoaisi myös työttömille mahdollisuuden osa-aikaiseen työhön.

Työmarkkinakierroksesta Eloranta sanoi työnantajapuolen tavoittelevan edelleen yksipuolista koordinaatiota työehtoratkaisuihin. Palkansaajapuoli ei tunnusta työnantajan koordinaatiota, eikä työnantajan itsensä pirstoma työehtosopimustoiminta edes mahdollista sitä. Ay-liikkeen on huolehdittava, että palkansaajat saavat työehtosopimusten turvan ja ostovoiman kehittymisen palkankorotuksista.

– Meidän voimamme on aina ollut ja tulee aina olemaan yhtenäisyydessä. Siksi meidän on pyrittävä yhtenäisyyteen ja solidaarisuuteen.