Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02bf2c6d7c340d35dc7345c620192f2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Sammaleinen, homeinen, multainen” – Kuopion juomavesi maistuu palautteiden mukaan tunkkaiselta, syynä järvivesi – Uutisalue

”Sammaleinen, homeinen, multainen” – Kuopion juomavesi maistuu palautteiden mukaan tunkkaiselta, syynä järvivesi

Normaalisti järvivedestä tuotetaan tekopohjavettä hiekkaharjun avulla. Vedenottamon saneerauksen takia raakavetenä toimii suoraan järvivesi, jonka tavallista korkeampi lämpötila aiheuttaa lisää päänvaivaa.

Kuopion veden Itkonniemen vesilaitos kuvattuna talvella 2021.

Kuopion Itkonniemen vesilaitos. Arkistokuva. Kuva: Laura Ruuskanen / Yle

Kuopiolaisten vesijohtovedessä on parin viime viikon ajan maistunut epämiellyttävä sivumaku. Kuopion Vesi on saanut veden mausta myös tavallista enemmän palautetta.

Palautteessa veden makua on kuvailtu sammaleiseksi, homeiseksi, multaiseksi sekä kloorin makuiseksi tai hajuiseksi.

Vesijohtoveden maun muutoksen syynä on Kuopion Veden heinäkuussa aloittama Jänneniemen vedenottamon saneeraus, joka valmistuu lokakuussa.

Normaalisti suurin osa Kuopion keskeisen kaupunkialueen vedestä tulee Jänneniemen vedenottamolta. Se käyttää Hietasalossa tehtävää tekopohjavettä, jota saadaan pumppaamalla järvivettä hiekkaharjun läpi. Sen sijaan vedenottamon saneerauksen aikana vesilaitos käyttää järvivettä raakavetenä, jolloin tekopohjavesivaihe jää pois.

Järvivesi puhdistetaan ja desinfioidaan Itkonniemen vesilaitoksella. Kuopion Veden mukaan järvivesi on tänä syksynä ollut tavallista lämpimämpää ja sen laatu on vaihdellut normaalia enemmän. Korkeampi lämpötila voi lisätä vedessä aistittavaa hajua ja makua. Lisäksi veden laadun vaihtelut ovat ongelma vesilaitoksen prosessille.

Kuopion Vesi pyrkii optimoimaan prosessia, mutta selvittää tarvittaessa talousveden tuottamista Hietasalon tekopohjavedestä.

Source Link yle.fi