Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_38f518f2304cf2d78ce9fdc8280f89a1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sanna Marin: Tällaisessa tilanteessa hätä­jarru­mekanismi voitaisiin ottaa käyttöön – Uutisalue

Sanna Marin: Tällaisessa tilanteessa hätä­jarru­mekanismi voitaisiin ottaa käyttöön

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomen koronatilanne ei ole vielä niin paha, että niin sanottuun hätäjarrumekanismiin jouduttaisiin turvautumaan. Marin saapui iltapäivällä Säätytaloon, jossa hallitus keskustelee koronatilanteesta ja epidemiaan liittyvien rajoitusten mahdollisesta jatkamisesta.

Marinin mukaan hallituksen on tarkoitus keskustella siitä, kuinka sovittua hybridistrategiaa ryhdytään soveltamaan nyt kuin yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on saatu nousemaan yli 80 prosentin.

– Samalla joudumme käymään keskustelua myös siitä, onko kuitenkin joitakin rajoitustoimia vielä syytä jatkaa. Näemme että rokottamattomien keskuudessa epidemia valitettavasti leviää aika tehokkaasti. Ilmaantuvuusluvut ovat korkeita ja myös sairaalahoidon kapasiteetti kuormittuu sen vuoksi, että ihmiset eivät ota rokotteita niin nopeasti kuin toivoisimme, Marin kommentoi neuvotteluihin saapuessaan.

Marin kutsui koronatilannetta joillakin alueilla ”erittäin huolestustuttavaksi” ja korosti taudin leviämisen yhteyttä alhaiseen rokotekattavuuteen. Samalla Marin kuitenkin sanoi, ettei usko ravintoloita koskevien koronarajoitusten laajentuvan enää nykyisestä.

Marinin mukaan hallitus käy läpi myös hätäjarruksi kutsuttua mekanismia, jolla hallitus voisi ottaa alueiden vastuulla olevat koronarajoitukset laajasti omaan päätösvaltaansa epidemiatilanteen heikentyessä riittävästi.

– Siltä osin mitään päätöksiä ei ole luvassa, vaan tätä valmistelutyötä ollaan tehty ja sen pohjalta tässä etenemme. Emme ole nyt tilanteessa, jossa joutuisimme tällaista hätäjarrumekanismia aktivoimaan.

Toimittajille puhunut Marin otti kantaa myös siihen, minkälaisessa koronatilanteessa hätäjarrusta voitaisiin joutua vetämään.

– Nopeasti paheneva koronatilanne, sairaalahoidon kuormitus niin paljon, että sairaalahoidon kapasiteetti olisi vaarassa, tehohoitopaikat eivät riittäisi. Me keskustelemme sen kaltaisista tilanteista, joissa tilanne ei olisi hallinnassa ja hätäjarrumekanismi jouduttaisiin ottamaan käyttöön.

Marinin mukaan sairaanhoitopiireissä joudutaan käytännössä käymään yksitellen läpi rokottamattomia henkilöitä ja selvittämään, miksi he eivät ole vielä rokotusta ottaneet. Marin sanoo hallituksen haluavan nostaa rokotekattavuutta edelleen 90 prosenttiin ja sen yli.

–Kaikki keinot siihen että rokotekattavuutta saadaan nostettua on käytettävä.

Viime aikoina julkisessa keskustelussa on väläytelty mahdollisuutta EU:n koronatodistuksen eli koronapassin ottamista käyttöön myös työpaikoilla. Marin sanoi kannattavansa koronapassin käytön laajentamista.

– Mielestäni olisi hyvä että koronapassin käyttöä voitaisiin laajentaa kattavasti. Ja kyllä, tätä valmistelutyötä sosiaali- ja terveysministeriössä tehdään ja tänään siitä valmistelutyöstä kuulemme, Marin kommentoi.

– Käymme myös läpi sitä, että voisiko koronapassin lainsäädännöllistä logiikkaa muuttaa niin että se voisi olla itsenäinen toimi ottaa käyttöön niin, että esimerkiksi yritykset ja eri tahot voisivat ottaa koronapassin hyvin laajasti käyttöön ja sitä kautta varmistaa että heidän tiloissaan on turvallista olla ja suojata sitä kautta myös väestöä.

Marin totesi asiaan liittyvän vielä lainsäädännöllisiä ja perustuslaillisia haasteita, joita pyritään nyt ratkaisemaan.

– En usko että valtioneuvoston tahdosta on kiinni se että koronapassin käyttöä voitaisiin laajentaa.

Source Link is.fi