Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_609574596de0e0a7d31ed6b13b0ccf98, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sauli Niinistö HS:lle Erdoganin uhkauksista: Olemme valmistautuneet kaikenlaiseen – IS seuraa Nato-kokousta – Uutisalue

Sauli Niinistö HS:lle Erdoganin uhkauksista: Olemme valmistautuneet kaikenlaiseen – IS seuraa Nato-kokousta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Suomen ja Ruotsin kanssa maanantaina käydyissä neuvotteluissa tehdyt lupaukset täytyy toteuttaa.

Suomen ja Ruotsin on Erdoganin mukaan ensin toteutettava lupauksensa. Jos ne eivät tee sitä, maiden Nato-jäsenyyttä ei anneta Turkin parlamentin ratifioitavaksi.

Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia muun muassa muuttamaan terrorismia koskevaa lainsäädäntöään mahdollisimman pian.

Ruotsi on Erdoganin mukaan myös luvannut luovuttaa 73 terroristia Turkkiin. Vastaavia Suomea koskevia väitteitä Erdogan ei esittänyt.

Hän kuvailee Reutersin mukaan sopimusta maiden välillä ”diplomaattiseksi voitoksi” Turkille.

Erdoganin mukaan kaikki Turkin herkkyydet ovat sisältyneet Suomen ja Ruotsin kanssa allekirjoitettuun yhteisymmärrysasiakirjaan.

Suomen osalta presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ovat painottaneet, että mitään lainsäädäntöä ei muuteta yhteisymmärrysasiakirjan seurauksena.

Niinistö sanoi, että Suomessa on vuodenvaihteessa hyväksytty laki, joka tarjoaa välineitä terrorismin torjuntaan.

1. tammikuuta 2022 Suomessa astui voimaan laki, jossa säädettiin rangaistavaksi terrorismirikoksiin liittyvä julkinen kehottaminen. Se tapahtuu esimerkiksi joukkotiedotusvälineitä tai sosiaalista mediaa käyttäen tai väkijoukossa ja sisältää kehotuksen tai houkuttelun värväytyä terroristiryhmään tai tehdä terrorismirikos.

Rangaistaviksi tulivat myös julkisen kehottamisen rahoittaminen ja matkustaminen toiseen valtioon sen tekemistä varten.

Terroristiryhmän jäsenyyttä tai ryhmään kuulumista ei edelleenkään säädetty rangaistavaksi ”rikostunnusmerkistön tarkkarajaisuutta edellyttävän laillisuusperiaatteen ja muiden valtioiden lainsäädäntöihin tehdyn vertailun vuoksi”.

Keskustelua on Suomessa käyty myös terrorismirikossäännösten kokonaisuudistuksesta lainsäädännön selkeyttämiseksi. Asiaan on kiinnittänyt huomiota muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Madridissa koolla olevat Nato-maiden johtajat ovat päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi. Päätös kutsusta ja liittymispöytäkirjojen allekirjoituksesta on kirjattu huippukokouksen yhteiseen julistukseen.

Julistustekstin mukaan Nato-jäsenyys lisää Suomen ja Ruotsin turvallisuutta, vahvistaa Natoa ja tekee koko euroatlanttisesta alueesta turvallisemman.

Suomen ja Ruotsin turvallisuus on Natolle ensiarvoisen tärkeää, myös jo jäsenyysprosessin aikana, julistuksessa todetaan.

Source Link is.fi