Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7104d7755def6add9b3f50029bab5757, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Siitepöly­kausi on käynnissä – tältä kevät näyttää allergikoille – Uutisalue

Siitepöly­kausi on käynnissä – tältä kevät näyttää allergikoille

Siitepölykausi on käynnissä, ja tämä kevät voi olla allergikoille viime kevättä helpompi.

Lepän kukinta on eteläisessä Suomessa päättynyt tai päättymässä tämän viikon aikana, Turun yliopiston siitepölytiedotus kertoo. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kukinta jatkuu ja on alkamassa Etelä-Lapissa.

Lepän siitepölymäärät vaihtelevan tämän viikon aikana maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin, siitepölytiedotuksen sivuilla kerrotaan. Maan keskiosissa siitepölymäärät voivat ajoittain olla runsaita. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin.

Koivun siitepölykausi ei ole vielä Suomessa alkanut, mutta siitepölyä on voinut tulla maahan kaukokulkeumana. Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo, että ennusteiden mukaan koivun siitepölykausi on jäämässä tänä vuonna voimakkuudeltaan maltilliseksi. Tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua.

– Kevät on ollut pitkään viileä, joten jos tulee yhtäkkiä tulee lämmintä ja siitepölykausi rävähtää hetkessä käyntiin, niin tokihan se oireita aiheuttaa, Ijäs sanoo.

Koivun siitepölykausi jatkuu yleensä toukokuun ajan.

Siitepöly on jokakeväinen riesa monelle, sillä noin viidennes suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta.

Allergian oireita ovat vetinen nuha, silmien ärtyminen, vuotaminen ja punoittaminen, limakalvojen kutina, aivastelu ja väsymys. Myös iho voi kasvoissa ja käsissä ärtyä. Pahimmillaan voi tulla hengenahdistusta ja yskää.

Ijäksen mukaan allergiaa kannattaa hoitaa oireen mukaisesti. Antihistamiinitabletit auttavat nopeasti ja toimivat erityisesti aivasteluun ja limakalvojen kutinaan. Allergiasilmätipat auttavat silmien oireisiin.

Nuhaa kannattaa hoitaa allergianenäsuihkeella. Ijäksen mukaan tällöin täytyy kuitenkin huomioida, ettei suihkeen vaikutus ala aivan heti.

– Yleensä pari päivää menee, että siitä saa hyvän avun ja yhden tai kahden viikon päästä apu on parhaimmillaan.

Ijäs toteaa, että lääkkeet auttavat allergioihin hyvin ja moni pärjää apteekista saatavilla lääkkeillä. Jos lääkkeet eivät kuitenkaan tunnu auttavan tai allergia aiheuttaa hengenahdistusoireita, tulee hakeutua lääkäriin.

– Tiedetään, että allerginen nuha lisää riskiä astmaan. Sen takia on tärkeää, että allergiaoireet hoidetaan hyvin. Jos saa siitepölystä hengenahdistusoireita, tarvitaan myös kausiluonteisesti astman hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Lääkkeiden lisäksi allergian torjuntaan löytyy myös muita konsteja. Esimerkiksi nenäkannun avulla nenän limakalvoja saa huuhdeltua puhtaaksi.

– Illalla ennen nukkumaan menoa kannattaa käydä suihkussa, jolloin iholle ja hiuksiin tarttuneet siitepölyhiukkaset saa pois, Ijäs myös vinkkaa.

Source Link is.fi