Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1133f49b141413075e9599964ab7f602, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
STM esittää kolmen viikon etä­opetusta, koskisi myös 1.–3.-luokkalaisia – hallituksessa eri­mielisyyttä – Uutisalue

STM esittää kolmen viikon etä­opetusta, koskisi myös 1.–3.-luokkalaisia – hallituksessa eri­mielisyyttä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää koronaministerityöryhmälle, että hallitus suosittelisi koulujen siirtymistä etäopetukseen. Valtaosassa kouluja kevätlukukausi alkaa ensi maanantaina 10. tammikuuta.

STM esittää, että etäopetusjakso kestäisi kolme viikkoa eli tammikuun loppupuolelle asti. Etäopetus koskisi myös 1.–3. luokkalaisia ja erityisopetusta. Aluehallitusvirastot tekisivät päätökset etäopetukseen siirtymisestä koko Suomessa hallituksen voimakkaan suosituksen pohjalta. Etäopetussuositus koskisi peruskouluja, ammattikouluja ja lukioita.

STM:n esityksen sisällöstä kertoi IS:lle Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opetusalan ammattijärjestö on samalla kannalla kuin ministeriö. Luukkainen perustelee OAJ:n kantaa taudin leviämisen hidastamisella ja sillä, että koulut pystyisivät toimimaan, eivätkä opettajat olisi sairaana ja vanhemmat hoitamassa sairaita lapsiaan kotona.

Luukkaisen mukaan OAJ kannattaa myös 1.–3.-luokkalaisten ja erityisopetuksessa olevien oppilaiden siirtymistä etäopetukseen sillä perusteella, että lapset ovat samoista perheistä kuin vanhemmat lapset ja tauti pääsisi muutoin leviämään.

Lisäksi Luukkainen painottaa, että päiväkodeissa täytyy noudattaa suosituksia siitä, että lapset ja henkilökunta eivät ”seilaa” eri ryhmissä.

Koronaministerityöryhmällä on perjantaina iltapäivällä kokous, jossa etäkoulusta on tarkoitus päättää. Työryhmän puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

IS:lle arvioidaan, että kokous saattaa venyä pitkäksi. Etäkouluesityksen läpimeno ei ole varmaa, sillä hallituksessa on erilaista näkemyksiä etäopetukseen siirtymisestä.

Opetusministeri Li Andersson (vas) on suhtautunut penseästi etäopetussuositukseen ja korostanut alueiden mahdollisuutta päättää itse etäopetukseen siirtymisestä jo nyt. Anderssonin mukaan STM:n esitys ei ole myöskään voimassaolevan lain mukainen, sillä laki takaa erityisen tuen oppilaille oikeuden lähiopetukseen.

Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr) suhtautuu nihkeästi STM:n ehdotukseen. Hän piti kohtuuttomana perheille ja opettajille sitä, että julkisuuteen heitetään ehdotus etäopetukseen siirtymisestä juuri ennen koulujen alkua. Kari vetosi myös siihen, ettei Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ole suosittanut etäkoulua.

Niin ikään valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) pitää pikavauhtia esitettyjä laajoja rajoitustoimia kohtuuttomina perheiden, yrittäjien ja kuntien kannalta. Saarikko vaatii, että kaikki mahdolliset muut toimet, kuten kotitestaus ja maskit, on otettava käyttöön ennen kuin puhutaan koulujen sulkemisesta.

Saarikko moittii myös sitä, että koronatoimia pyritään johtamaan julkisuuden kautta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila toi virkakunnan ehdotuksen etäkoulusta julkisuuteen keskiviikkona.

Hallituksessa erilaisia näkemyksiä myös etäopetusjakson pituudesta. Osa ministereistä kannattaa IS:n tietojen mukaan kahden viikon etäopetusjaksoa STM:n esittämän kolmen viikon sijaan.

IS:n tietojen mukaan keskeisin syy STM:n esityksen taustalla on se, että Suomessa todettiin joulun jälkeisellä viikolla 39 000 uutta koronatapausta, joista 40 prosenttia on alle 18-vuotiailla. STM katsoo, että jos oppilaat palaavat kouluihin, tartunnat leviävät kouluympäristöön ja sitä kautta koteihin ja uhkaavat yhteiskunnan toimivuutta.

THL ei suositellut keskiviikkona etäopetukseen siirtymistä, minkä vuoksi STM:n ulostulo on herättänyt ihmetystä.

IS:lle kerrotaan, että STM katsoo asiaa koko yhteiskunnan näkökulmasta, kun taas THL katsoo asiaa epidemiologisesta näkökulmasta. THL perustelee kantaansa sillä, että lapset sairastavat taudin yleensä lievänä. STM puolestaan on huolissaan siitä, että yhteiskunnan toiminnot halvaantuvat ja sen vuoksi nyt pitäisi ostaa aikaa, jotta rokotuksia saataisiin edistettyä nuorissa ikäluokissa.

Rokotukset 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille käynnistettiin ennen joulua. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR ei kuitenkaan suositellut rokotteita muille kuin riskiryhmäläisille. THL:n muotoilu oli, että rokotteita voidaan tarjota muille 5–11-vuotiaille. Esimerkiksi Helsinki ei vielä tarjoa rokotteita kuin riskiryhmiin kuuluville lapsille.

Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar linjasi keskiviikkona, että etäkoulu ei ole ratkaisu, koska koronatilanne ei tule lähiaikoina helpottamaan. Razmyarin mukaan opettajien ja oppilaiden turvallisuutta pyritään takaamaan maskisuosituksella, joka koskee oppilaita kolmannesta luokasta ylöspäin, ja koulussa toteutettavilla rokotuksilla.

Mikäli hallitus toteuttaisi etäkoulusuosituksensa aluehallintovirastojen kautta, koskisi etäopetukseen siirtyminen myös Helsinkiä.

Mahdollinen etäkouluun siirtyminen joululoman jälkeen oli esillä jo ennen joulua, kun hallitus päätti hätäjarrumekanismin käyttöönotosta. Etäopetussuositusta ei kuitenkaan annettu vielä silloin perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen. Samassa yhteydessä kerrottiin, että rajoituksia arvioidaan kolmen viikon kuluttua, eli tällä viikolla.

Omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta-aalto ei ole helpottanut joulun aikana rajoituksista huolimatta ja tautihuipun arvioidaan olevan vasta edessä.

MUUTOS 6.1.2022 klo 14.52: Poistettu viittaus Yleen ja tarkennettu Annika Saarikon kommentteja hänen sähköpostiviestinsä perusteella.

Source Link is.fi