Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ab84156c0d36ca0d776195f90f36c550, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue aikoo lakkauttaa jopa 16 terveysasemaa – Uutisalue

Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue aikoo lakkauttaa jopa 16 terveysasemaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on valmistellut palveluverkkosuunnitelmaansa pitkään. Hyvinvointialue kertoo nyt ensimmäistä kertaa julkisuuteen suunnitelmasta.

Tarmo Martikainen mietteliään näköisenä kädet leukaa vasten.

Varhan johtaja Tarmo Martikainen esitteli suunnitelmia perjantaina 15.3.2024. Kuva: Arash Matin / Yle

Johanna Lehtola,

Eino Kossila

Varsinais-Suomen hyvinvointialue suunnittelee lakkauttavansa 16 terveysasemaa vuoteen 2026 mennessä.

Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue suunnittelee, että jatkossa Varsinais-Suomen asukkaita palveltaisiin 35 sote-keskuksessa. Nykyisin keskuksia on kaikkiaan 53. Asia tulee ilmi tiedotteesta. Lakkautussuunnitelmat eivät koske sairaaloita.

– Uudistuaksemme meidän on luovuttava joistain toimipisteistä. Rahoituksemme ja henkilöstömme ei riitä ylläpitämään koko nykyistä palveluverkkoa, Varhan johtaja Tarmo Martikainen kertoo Varhan tiedotteessa.

Martikaisen mukaan tiloista säästäminen on vain yksi osa kokonaisuutta. Tarkoituksena on palvella asiakkaita tehokkaammin esimerkiksi digitaalisten ja liikkuvien palveluiden kautta.

Huonokuntoiset terveysasemat lakkautusuhan alla

Vuoden 2026 jälkeen Varhalla on suunnitelmien mukaan kahdeksan laajempaa sote-keskusta suurimmissa väestökeskittymissä. Nämä sijaitsevat suunnitelman mukaan Raision terveyskeskuksessa, Kaarinan pääterveysasemalla, Salon pääterveysasemalla, Uudenkaupungin pääterveysasemalla, Loimaan pääterveysasemalla, sekä Turussa Mäntymäessä, keskustassa ja Kaskenmäellä.

Keskisuurissa taajamissa olisi 17 sote-asemaa. Näitä olisivat Naantalin terveyskeskus, Paraisten terveysasema, Liedon pääterveysasema, Paimio-Sauvon terveyskeskus, Someron terveyskeskus, Laitilan terveyskeskus, Ruskon terveysasema, Mynämäen terveysasema, Kemiönsaaren terveysasema, Taivassalon terveysasema, Riihikosken terveysasema Pöytyällä ja Turussa Runosmäen terveysasema, Varissuon terveysasema ja Pansion terveysasema. Salossa sote-asemia olisi Salon läntinen terveysasema, Kirkkotien terveysasema ja Halikon terveysasema.

Pienempiä sote-pisteitä olisi 11. Pienemmissä sote-pisteissä ei olisi välttämättä lääkäripalveluja, tai niitä olisi vain satunnaisesti.

Sote-pisteiden määrää aiotaan Varhan mukaan tarkastella, eli todennäköisesti vähentää, sitä mukaa kun etäpalvelut ja liikkuvat palvelut kehittyvät.

Varhan tiedotteen mukaan varsinaissuomalaisilla olisi uudistuksen jälkeen noin 13–33 minuutin ajomatka lähimpään toimipisteeseen.

Aluehallituksen käsittelyyn tuleva palveluverkko tulee kesäkuussa ja aluevaltuusto tekee lopulliset päätökset kesäkuun puolivälissä.

Varha perustelee lakkautettavia terveyskeskuksia niin, että lakkautettavien listalla ovat huonokuntoiset tai toiminnallisesti hankalat tilat, tai tilat, joissa henkilöstön saatavuus on haastavaa.

Varhalla on käynnissä säästöohjelma, jonka tavoitteena on säästää kiinteistöistä 50 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä. Varhan talous on vahvasti alijäämäinen. Kokonaisuudessaan Varhan talouden tasapainoittamistavoite on 270 miljoonaa euroa.

Source Link yle.fi