Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2ac2248afb85483e4ad7d52bd32a8ae0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen ylle muodostui sääilmiö, jolla on hyvin tukalat seuraukset – Uutisalue

Suomen ylle muodostui sääilmiö, jolla on hyvin tukalat seuraukset

Juhannuksen aluspäivinä lämmin ilmamassa saapui Suomeen Keski- ja Etelä-Euroopasta, jossa on kärsitty historiallisista hirmuhelteistä. Hellelukemat kipusivatkin viikonloppuna Suomessa monin paikoin 30 asteeseen ja jopa sen yli.

Sunnuntain ja samalla tämän kesän lämpöennätys tehtiin Helsingin Kumpulassa ja Espoon Nuuksiossa, jossa molemmissa mitattiin 31,2 astetta.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mitattiin myös tämän kesän ensimmäinen trooppinen yö Rantasalmella, jossa yölämpötila käväisi 20,6 asteessa. Trooppinen yö tarkoittaa Suomessa sitä, että lämpötila ei laske alle 20 asteen.

Forecan päivystävän meteorologi Anna Latvalan mukaan Suomen ylle näyttäisi olevan muodostumassa sulkukorkeapaine. Kyseessä on laaja, hidasliikkeinen ja tyypillisesti aurinkoinen korkeapaine.

Nimi viittaa korkeapaineen kykyyn tukkia matalapaineiden pääsy kyseiselle alueelle. Laajoissa sulkukorkeapaineissa sää on tyypillisesti aurinkoinen ja pilviä esiintyy lähinnä korkeapaineen laidoilla. Talvella sulkukorkeapaine näkyy selkeänä ja kylmänä säänä sekä pitkinä pakkasjaksoina.

– Suomessa on laajalti ollut tällainen sulkukorkeapaineen-tyyppinen tilanne viikonlopun aikana. Korkeapaine on sulkenut sateet sen ulkopuolelle ja ne ovat kiertäneet suurimman osan Suomea Lapin sekä Skandinavian kautta, Latvala kertoo.

Korkeapaineen ja Keski-Euroopasta saapuneen lämpimän ilmamassan lisäksi tämän hetkistä kuumuutta on edistänyt heikkotuulinen sää.

– Kun tällainen laajempi korkeapaine pääsee vahvistumaan, niin lämpötilat nousevat päivä päivältä. Loputtomiin ilmamassa ei kuitenkaan voi lämmetä, Latvala kuvailee.

Suurta muutosta tilanteeseen ei ole tulossa, vaan helteet pitävät pintansa suurimassa osaa Suomea ensi viikolla.

Ilmatieteen laitos on antanut maanantaille varoituksen erittäin tukalasta helteestä maan eteläosiin ja ”vain” tukalasta helteestä maan keskiosiin sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin. Kuitenkin alkuviikosta maan pohjois- ja itäosissa on luvassa viileämpää ilmaa.

Kainuusta Koillismaalle sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat vaihtelevat 19–25 asteessa alkuviikosta. Muualla Suomessa lämpötilat pysyttelevät 25–30 asteen välimaastossa ja lämpöä riittää erityisesti maan etelä- ja lounaisosissa.

Alkuviikosta Suomen ylle jämähtänyt korkeapaine antaa hieman periksi, jolloin sää on epävakaampi.

– Paikallisia sadekuuroja voi nähdä lähes koko maassa ja tiistaina aamupuolella maan itäosissa saattaa olla ukkoskuuroja. Tiistai-illasta ukkoskuurot painottuvat Länsi-Suomeen.

Latvalan mukaan vielä ei tiedetä, vahvistuuko korkeapaine jälleen loppuviikosta vai onko luvassa laajemminkin sadekuuroja. Yleisesti lämpötilat eivät kuitenkaan viilene tulevalla viikolla, vaan hellettä riittää yhä.

Forecan sääkartoissa pilkahtaa toivonkipinä heille, joita helteet ahdistavat.

– On merkkejä siitä, että ensi viikon jälkeen korkeapaine heikkenisi. Sää muuttuu todennäköisesti vaihtelevammaksi silloin.

Source Link is.fi