Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b6e31ed61161a8a120c1fc6a61a8be4f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Supo kertoo, minkälainen uhka Wagner-taistelijat ovat Suomelle – vaikenee Voislav Tordenin seurannasta – Uutisalue

Supo kertoo, minkälainen uhka Wagner-taistelijat ovat Suomelle – vaikenee Voislav Tordenin seurannasta

Suojelupoliisin mukaan Wagner-taistelijat ovat sekalainen seurakunta.

Suojelupoliisin mukaan ei ole ole merkkejä siitä, että palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijoilla olisi erityistä mielenkiintoa tulla Suomeen.

Suojelupoliisi vastasi terrorismirikoksista epäiltyyn venäläiseen Voislav Tordeniin liittyviin kysymyksiin.

IS kysyi Supolta, onko se ollut tietoinen Tordenin pyrkimyksistä päästä Suomeen, mutta Suojelupoliisi kieltäytyi vastaamasta.

– Tässä on operatiivinen kysymys, johon emme voi vastata julkisuudessa, Supon viestintäasiantuntija Irena Zidan kertoo sähköpostitse.

Lue lisää: Näin terrorismi­rikoksesta epäilty Voislav Torden jäi kiinni lentokentällä – kasvo­vertailu paljasti harhautuksen

Tordenin epäillään syyllistyneen terrorismirikoksiin Itä-Ukrainassa Luhansin ja Donetskin alueella kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana. Kuva: Myrotvorets Center

36-vuotias Torden on oleskellut Suomessa heinäkuusta asti. Perjantaina miehen oleskelu Suomessa nousi julkisuuteen, kun hänen säilöönottonsa jatkamisesta uutisoitiin.

Lue lisää: Kommentti: Miksi ihmeessä Suomi päästi maahan kuuluisan venäläis­taistelijan? Yksi ainoa netti­haku paljasti miehen entisen nimen

Torden on taistellut Itä-Ukrainassa Donbasissa Rusitsh-ryhmän riveissä jo vuosina 2014–2015. Hänen taistelijanimensä on ollut Slavjan tai Velikij Slavjan, Suuri Slaavilainen.

Ryhmää on luonnehdittu äärioikeistolaiseksi, ultranationalistiseksi ja uus­natsistiseksi. Ryhmä on toiminut mahdollisesti Wagnerin palkka-armeijan alaosastona. Ukrainassa taistellut osasto on kutsunut itseään puolestaan ”sabotaasi-, hyökkäys- ja tiedusteluryhmäksi”.

Ukrainan syyttäjäviranomaiset epäilevät Tordenin syyllistyneen terrorismirikoksiin Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueella kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana. Ukrainalaislähteiden mukaan Rusitsh-ryhmä olisi muun muassa suorittanut julmuuksia vangiksi ottamiaan ukrainalaisia sotilaita kohtaan.

Torden kuvassa oikealla reunassa. Kuva: Myrotvorets Center

Lue lisää: Tällaista elämää Suomessa kiinni­otettu Voislav Torden vietti Norjassa ennen karkotusta – osallistui Soldiers of Odinin toimintaan

Torden on itse kiistänyt epäilyt Meduzalle vuonna 2017 antamassaan haastattelussa.

– En ole koskaan tehnyt mitään sotarikoksia. Olen suojellut venäläisiä ihmisiä ja ottanut osaa vain sotilaallisiin taisteluihin, hän sanoi Meduzalle.

IS kysyi Supolta myös sitä, millainen uhka Wagnerissa taistelleet henkilöt ovat Suomen kannalta. Suojelupoliisi kertoo, että Wagnerin sotilaat ovat hyvin kirjava joukko – osa heistä on kokeneita sotilaita, osa taustaltaan vankeja, rikollisia tai seikkailijoita – ja siksi heihin liittyvät potentiaaliset turvallisuusriskit voivat olla moninaisia, esimerkiksi järjestyshäiriöitä tai rikoksia.

Supon mukaan Suomeen pääseminen ei tällä hetkellä ole helppoa muun muassa viisumirajoitusten vuoksi.

– Tällaisten ilmiöiden seurantaan ja torjuntaan osallistuvat Suomessa monet viranomaiset, jotka vaihtavat tietoa keskenään aktiivisesti ja säännöllisesti. Wagner on kokenut merkittäviä tappiota Ukrainan sodassa ja sen toimintaa uudelleenorganisoidaan parhaillaan. Yksittäisillä sotilailla on erilaisia vaihtoehtoja, miten jatkaa toimintaa– ulkomailla, liittymällä Venäjän asevoimiin tai palaamalla kotiin, Suposta kerrotaan.

Tordenin oikeusavustaja Natalia Malgina kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että Torden sai perheineen oleskeluluvan Suomeen vaimonsa opinto-oikeuden perusteella. Malginan mukaan Tordenilla ja hänen vaimollaan kolme pientä, alle kouluikäistä lasta. Ennen Torden oli käynyt Suomessa jo vuonna 2022 viisumin turvin.

Torden tunnettiin aiemmin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski. Sillä nimellä hän on ollut Euroopan unionin ja Yhdysvaltain pakotelistoilla vuodesta 2022 asti. Lisäksi hänellä on maahantulokielto Schengen-alueelle. Venäjän suurlähetystön mukaan Torden otettiin kiinni 20. heinäkuuta epäiltynä maahanmuuttosääntöjen rikkomisesta.

Ukraina on pyytänyt Suomea luovuttamaan Tordenin Ukrainaan.

Malginan mukaan Torden vastustaa luovuttamista. Hänen mukaansa Torden on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Torden on syntynyt Venäjällä ja muuttanut 16-vuotiaana Norjaan. Sieltä hänet karkotettiin vuonna 2016 ääritoiminnasta epäiltynä.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) kommentoi asiaa sunnuntaina toteamalla, että koko oleskelulupajärjestelmä täytyy käydä perusteellisesti läpi.

Mies tunnetaan tätä nykyä nimellä Voislav Torden. Aiemmin hänet tunnettiin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski. Norjassa asuessaan hän työskenteli muun muassa tatuoijana. Kuva: Myrotvorets Center

Source Link is.fi