Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6174dbcc4d77c29f295ed824469b6ed8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Migrillä ei ollut tietoa venäläismiehen oikeasta identiteetistä, sanoo ylijohtaja – ”Meillä ei ole pääsyä kaikkeen tietoon” – Uutisalue

Migrillä ei ollut tietoa venäläismiehen oikeasta identiteetistä, sanoo ylijohtaja – ”Meillä ei ole pääsyä kaikkeen tietoon”

Maahanmuuttovirasto ei myönnä oleskelulupia sellaisille henkilöille, joiden henkilöllisyydestä on epäselvyyttä, viraston ylijohtaja Ilkka Haahtela sanoo.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela kertoo, että Tordenin tapauksen yksityiskohtia selvitetään yhä Maahanmuuttovirastossa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela vahvistaa Ylelle julkisuudessa olleet tiedot siitä, että venäläiselle Voislav Tordenille on myönnetty Suomeen oleskelulupa.

Tordenia epäillään Itä-Ukrainassa 2014 ja 2015 tehdyistä terrorismirikoksista. Hän esiintyy aikaisemmalla nimellään Jan Petrovskiynä EU-maahantulokieltolistalla ja EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistalla. Pakotelistan mukaan hän on toiminut venäläisen Rusich-sotilasryhmän johtajana ja komentajana.

Tordenin aiempi henkilöllisyys ei ole ollut Maahanmuuttoviraston eli Migrin tiedossa. Hän onnistui uudella identiteetillään pääsemään läpi niin ulkoministeriön lähtömaassa tekemästä ensimmäisestä tarkastelusta kuin Maahanmuuttoviraston seulasta.

Haahtelan mukaan Maahanmuuttovirastossa ei prosessin aikana syntynyt epäilystä väärennetystä identiteetistä.

– Ikinä ei tietenkään tehdä oleskelulupapäätöstä henkilölle, jonka identiteetti on epäselvä tai ei luotettavasti tunnistettu, ylijohtaja sanoo.

Yle kysyi asiasta myös ulkoministeriöstä, josta kehotettiin olemaan yhteydessä Maahanmuuttovirastoon.

Viranomaisyhteistyön on toimittava

Koska Maahanmuuttovirastolla ei ollut tietoa Tordenin aikaisemmasta nimestä, myöskään maahantulokiellosta tai pakotelistasta ei ollut tietoa.

– Jos henkilö hakee väärennetyllä henkilöllisyydellä ja identiteetti on väärennetty, tietenkään tällä väärennetyllä identiteetillä ei näitä kieltoja ole, Haahtela sanoo.

Haahtelan mukaan Schengen-alueelle väärennetyllä identiteetillä pyrkiviä jää kiinni Suomessa ja Euroopassa jatkuvasti. Keskeisessä osassa on toimiva viranomaisyhteistyö. Sitä täytyy nyt tarkastella uudelleen, Haahtela sanoo.

– Yksin meidän toimintamme ei riitä, koska meillä ei ole pääsyä kaikkeen siihen tietoon, jota joissain yksittäistapauksissa on olennaista käyttää. On puhuttava siitä, että miten me saadaan riittävä tieto kaikilta turvallisuusviranomaisilta silloin kun siihen on syytä.

Maahanmuuttovirastossa tunnistetaan nykyisen turvallisuustilanteen tuomat haasteet, hän sanoo. Haahtela ei sulje pois mahdollisuutta tarkastella uudestaan jo tehtyjä päätöksiä tai käynnissä olevia hakemusprosesseja.

Source Link yle.fi