Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_035f7201561b2a5df9a59a6362a1966d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suuri palveluyritys haastoi Pirkanmaan hyvinvointialueen oikeuteen – vaatii ainakin noin 140 000 euron korvauksia – Uutisalue

Suuri palveluyritys haastoi Pirkanmaan hyvinvointialueen oikeuteen – vaatii ainakin noin 140 000 euron korvauksia

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sulki palveluyritys Palmian ulos puhtaanapidon kilpailutuksesta. Myöhemmin hyvinvointialue keskeytti hankinnan kokonaan.

Kumihanskat kuivamassa siivouskärryn reunalla.

Palmia katsoo, että sen olisi pitänyt tulla valituksi keväällä 2021 kilpailutetun puhtaanapidon toteuttajaksi TAYSin toimipisteissä. Kuvituskuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Palveluyritys Palmia vaatii Pirkanmaan hyvinvointialueelta vahingoista ja kuluista vähintään runsaat 137 000 korkoineen. Yritys toimitti haastehakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen viime vuoden loppupuolella.

Palmia katsoo, että hyvinvointialueen hankintalainsäädännön vastaisesta toiminnasta aiheutuu sille edelleen vahinkoa. Yritys aikoo täydentää vaatimuksiaan oikeudenkäynnin aikana.

Korvausvaatimus liittyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin keväällä 2021 järjestämään tarjouskilpailuun. Kilpailutus koski kolmen Tampereen yliopistollisen sairaalan toimipisteen puhtaanapitoa ”ei-hoidollisten tilojen” osalta.

Palmia katsoo, että sairaanhoitopiiri sulki sen tarjouksen tarjouskilpailun ulkopuolelle virheellisillä ja hankintalain vastaisilla perusteilla.

Yrityksen mukaan se olisi tullut valituksi palvelun toteuttajaksi 1. syyskuuta 2021 alkaneelle sopimuskaudelle, jos tilaaja ei olisi rikkonut lakia.

Palmia haastoi oikeuteen Pirkanmaan hyvinvointialueen, koska sairaanhoitopiiri lakkasi olemasta vuoden 2022 lopussa.

Palmia tarjoaa ruoka- ja ravintola-, kiinteistö-, siivous-, turvallisuus- ja toimitilapalveluja. Nettisivujensa mukaan Palmialla on työntekijöitä noin 2 400. Yritys tuottaa palveluja 15 paikkakunnalla Etelä-Suomessa.

Viime vuonna Palmian osti Helsingin kaupungilta saksalainen sijoitusyhtiö Mutares.

Hyvinvointialue pitää vaatimuksia ylimitoitettuina

Pirkanmaan hyvinvointialue vastustaa Palmian korvausvaatimusten määrää ja osittain myös niiden perusteita. Tämä käy ilmi hyvinvointialueen käräjäoikeudelle toimittamasta vastauksesta.

Hankintamenettelyn keskeyttämisessä ei hyvinvointialueen mukaan ole rikottu lakia. Se katsoo, että keskeytys on mahdollinen, kun hankinnan kohde tai tarve muuttuu.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja keskeytti hankinnan 30. tammikuuta 2023. Hankinnan keskeyttämistä perusteltiin sillä, että hyvinvointialueen tarpeet eroavat lakkautetun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarpeista.

Hyvinvointialue katsoo, että Palmialle ei ole voinut koitua vahinkoa keskeyttämispäätöksen jälkeen.

Keskeyttämispäätöstä edeltävää aikaa koskevat Palmian korvausvaatimukset taas ovat hyvinvointialueen mielestä liian korkeat.

Hyvinvointialue myöntää, että Palmian tarjous olisi alun perin pitänyt ottaa mukaan tarjouskilpailuun, koska markkinaoikeus on näin lainvoimaisessa päätöksessään todennut.

Source Link yle.fi