Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cc416c33ee8017bc5247f05f122f224, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Synnytyspelko ja huonot synnytyskokemukset voivat tuhota lapsihaaveet – Satakunnassa puututaan tilanteeseen Suomessa uudella koulutuksella – Uutisalue

Synnytyspelko ja huonot synnytyskokemukset voivat tuhota lapsihaaveet – Satakunnassa puututaan tilanteeseen Suomessa uudella koulutuksella

Satakunnan hyvinvointialueella on alkamassa peloton synnytys -nimellä kulkeva koulutus. Raskaana olevien kanssa työskenteleville annetaan keinoja parantaa synnytyskokemusta.

Ensimmäinen vauva syntynyt Kainuun uudessa keskussairaalassa.

Suurimmalle osalle äideistä synnytys on hyvä kokemus, mutta parantamisen varaa on vielä. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Satakunnassa yritetään vähentää huonoja synnytyskokemuksia. Peloton synnytys -nimellä kulkevan koulutuksen aikana kaikki raskaana olevien ja synnyttävien kanssa työskentelevät ammattilaiset saavat uusia keinoja vähentää äitien pelkoja ja vahvistaa synnyttämään tulevien voimavaroja.

Hankkeesta vastaava Satasairaalan synnytyssalien apulaisosastonhoitaja Janni Österlund kertoo, että sairaala seuraa synnyttäneiden äitien kokemuksia kyselyillä.

Viime vuonna Satakunnassa 40 äitiä eli kolme prosenttia synnyttäneistä antoi kokemuksesta arvosanan viisi tai vähemmän, kun asteikko on 1–10. Vaikka kyselyn keskiarvo oli yli kahdeksan, huonoimpien kokemusten vähentämistä pidetään tärkeänä tavoitteena.

– Huonossa kokemuksessa syynä on usein riittämätön kivun hoito, ammattilaisten läsnäolon puuttuminen synnytyksen aikana ja kohtaamisen puute sekä synnytyspelko, Österlund kertoo.

Useita keinoja parantaa kokemusta

Konkreettisesti synnytykseen tuodaan turvallisuutta useilla eri keinoilla. Österlund korostaa kivun hoitoa ja kivunlievitysmenetelmien oikeaoppista käyttöä. Myös esimerkiksi isän roolia voidaan entisestään kasvattaa.

– Synnyttäjän ja puolison tai muun tukihenkilön yhteistyön korostaminen synnytyksen aikana on hyvä työkalu. Myös se luo turvallisuutta, jos kätilö osaa ohjata synnyttäjää rentoutumiseen ja kohtaamaan supistuskivun ajatuksen voimalla sekä omalla hengityksellä, äänellä ja liikkeellä.

Uusi koulutus henkilökunnalle

Syksyllä Satakunnan hyvinvointialueella alkavat peloton synnytys -koulutukset kaikille raskaana olevia hoitaville. Kyse on ruotsalaisen fysioterapeutti Susanna Helin kehittämästä metodista.

– Tavoittelemme peloton synnytys -sertifikaattia Satakuntaan. Ruotsissa sertifikaatti on jo yli kymmenessä sairaalassa. Toivomme, että olisimme Suomen ensimmäinen tässä asiassa, Österlund sanoo.

Kätilö Janni Österlund

Apulaisosastonhoitaja Janni Österlund. Kuva on vuodelta 2020. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Isot vaikutukset

Suomessa syntyneiden lasten määrä on ollut alamäessä vuosien ajan lukuun ottamatta korona-ajan lyhyttä ”vauvabuumia”.

Österlund korostaa, että parhaassa tapauksessa synnytys on voimaannuttava ja eheyttävä kokemus, mutta pahimmillaan huono synnytyskokemus saa äidit luopumaan haaveesta saada useampia lapsia.

– Synnytysten vaikutukset ovat kauaskantoiset. Tämä on tärkeä hanke, jotta saisimme syntyvyyden uudelleen nousuun.

Satasairaalassa Porissa syntyi viime vuonna 1 425 lasta. Sairaalan synnytyspelkopoliklinikalla käy vuosittain noin 200 asiakasta.

Onko sinulla kokemuksia hyvästä tai huonosta synnytyksestä? Mikä vaikutti kokemukseesi? Voit kommentoida aihetta Yle Tunnuksella 18.5. klo 23 saakka.

Source Link yle.fi