Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8f98b24694dd6ad88053db57b7b3047, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällainen olisi seitsemän päivän hoito­takuu: ”Kikkailu ei ole mahdollista” – Uutisalue

Tällainen olisi seitsemän päivän hoito­takuu: ”Kikkailu ei ole mahdollista”

Hallitus on saanut valmiiksi hoitotakuun lakiluonnoksen. Luonnos hallituksen esitykseksi hoitotakuusta lähtee tänään lausuntokierrokselle. Lakia on tarkoitus muuttaa niin, että kiireettömään hoitoon pääsee jatkossa seitsemässä vuorokaudessa. Henkilön olisi saatava kontakti terveydenhuoltoon ja ensimmäinen arvio hoidontarpeesta samana päivänä. Hoito olisi aloitettava seitsemässä vuorokaudessa yhteydenotosta.

Tämä hoitotakuu ei koske esimerkiksi jo tehtyjä kuntoutussuunnitelmia ja terveystarkastuksia ja matkailua varten tehtäviä rokotuksia.

Suun terveydenhuollossa kiireettömään hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa nykyisen kuuden kuukauden sijaan.

Hoitotakuu koskee tulevia hyvinvointialueita. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle ensi keväänä ja se astuisi hallituksen esityksen mukaan voimaan 1. huhtikuuta 2023.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) esitteli lakiluonnosta tänään kello 11 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Kiurun mukaan hoitoon pääsy oli jo parantunut, vaikka hoitotakuu ei vielä astu lähiaikoina voimaan.

– Kyllä kentällä on sitouduttu hoitotakuun edistämiseen täysmääräisesti, Kiuru kiitteli.

Kiurun mukaan ensin on poistettava nykyiset hoitojonot ja tämän jälkeen on varmistettava, ettei hoitojonoja muodostu enää.

– Silloin voidaan puhua hoitotakuusta.

Kiurun mukaan ”on satoja miljoonia laitettu,” jotta suomalaiset pääsisivät seitsemässä päivässä hoitoon.

Kiurun mukaan esitys takaa, että jos hyvinvointialue ei pysty seitsemässä päivässä järjestämään hoitoa, hyvinvointialueen on hankittava hoito jostain muualta.

– Tätä kautta olemme halunneet varmistaa sen, ettei synny kikkailua tässä asiassa.

Kiuru myös sanoi, että esitys koske hoitajien hoitotakuuta vaan kyse on nimenomaan terveydenhuollon hoitotakuusta.

– Jos ihminen tarvitsee lääkärin apua, hänet on ohjattava lääkärille. Siitä emme tingi.

Kiuru sanoi, ettei ihmistä voida ohjata myöskään kauas hoitoon, jotta seitsemän päivän hoitotakuu toteutuisi. Toisaalta henkilö ei voi myöskään itse valita, milloin hänen hoitonsa aloitetaan.

– Kikkailu ei ole mahdollista.

Paikalla olivat myös lääkintöneuvos Tapani Hämäläinen, hallitusneuvos Merituuli Mähkä ja lääkintöneuvos Merja Auero.

Source Link is.fi