Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_360537bc0f467227e8f4ad476f237090, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällaisia ajatuksia kehysriihi herättää kansalaisissa: ”Pelkäämme, että leikataan lisää” – Uutisalue

Tällaisia ajatuksia kehysriihi herättää kansalaisissa: ”Pelkäämme, että leikataan lisää”

Hallitus kokoontui maanantaiaamulla keskustelemaan tulevien vuosien julkisen talouden suunnitelmasta.

Joukko Suomen ylioppilaskuntien liiton edustajia kokoontui mielenilmaukseen Smolnan edustalle maanantaina. Liiton puheenjohtaja Akseli Tiitta on kuvassa takarivissä kolmas vasemmalta.

Joukko Suomen ylioppilaskuntien liiton edustajia kokoontui mielenilmaukseen Smolnan edustalle maanantaina. Liiton puheenjohtaja Akseli Tiitta on kuvassa takarivissä kolmas vasemmalta. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Vesa Marttinen,

Anna Horppu

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on tänään maanantaiaamuna kokoontunut päättämään noin kolmen miljardin euron uusista sopeutustoimista.

Yle kysyi Helsingin keskustassa liikkeellä olleilta kansalaisilta, millaisia ajatuksia kehysriihen sopeutustoimet heissä herättävät ja millaisia terveisiä he haluaisivat lähettää päättäjille.

Anu Korhonen on tullut valtioneuvoston juhlahuoneiston eli Smolna-rakennuksen lähistölle ilmaisemaan mieltään. Hän haluaa puolustaa järjestöjä ja niiden rahoitusta.

– Vapaasta sivistystyöstä eli opintokeskuksilta sekä kansalais- ja kansanopistoilta on jo leikattu. Nyt pelkäämme, että leikataan lisää. Se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon voimme kouluttaa järjestöjä eli tukea kansalaisyhteiskuntaa.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Akseli Tiitta on Korhosen tavoin saapunut paikalle Smolnan lähettyville.

Tiitta kumppaneineen on tullut osoittamaan mieltään. He ovat laittaneet päällensä valkoiset takit, koska haluavat osoittaa huomiota opiskelijoiden terveyden puolesta.

Heidän tavoitteensa olisi saada ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle YTHS:lle lisärahoitusta 6, 6 miljoonaa euroa. Tiitta kertoo kohdanneensa aamulla pääministerin ja kertoneensa hänelle liiton terveiset.

– Opiskelijoiden mielenterveydestä puhutaan paljon. Muun muassa tällä panostuksella voisimme turvata digimielenterveysaseman toimintaa. Se on hyvin ajankohtainen ja tärkeä asia, Tiitta sanoo.

Opintokeskuksessa työskentelevä Anu Korhonen saapui maanantaiaamuna Smolnan edustalle puolestamaan järjestöjen rahoitusta.

Opintokeskuksessa työskentelevä Anu Korhonen saapui maanantaiaamuna Smolnan edustalle puolestamaan järjestöjen rahoitusta. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Eläkkeistä leikkaaminen puhuttaa

Helsingin Esplanadilta aamulla tavoitettu Veli-Matti Lamppu on hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen talous on saatava kuntoon.

– Mutta ei koulutuksesta sopeuttaen.

Lampun mielestä koulutuksesta ja osaamisesta ei kannattaisi leikata, sillä hänen mielestään nämä tekijät juuri lisäisivät talouskasvua pidemmällä aikavälillä.

Lamppu toteaa, että sopeuttamistoimia tarvitaan, mutta niiden kohdentamisen tulisi olla tarkkaa.

– Tuntuu kivuliaalta, jos eläkkeistäkin ruvetaan leikkaamaan. Samalla hallitusohjelmassa on sanottu, että koulutuksesta ei leikattaisi. Herää kysymys, mitä jos leikataan sittenkin, hän pohtii.

Tuuli Lindberg haluaa välittää hallitukselle terveiset.

– On tärkeää, että maan talous saataisiin kuntoon, mutta millä keinoin, siitä minulla on hallituksen kanssa eriäviä mielipiteitä. Miksi pelkästään eläkeläisten verotusta muutettaisiin – eikö tulovero koske muitakin?

Hän pohtii, muuttuisiko oma arki tiukemmaksi, jos verotus kiristyisi.

– Kai sitä jollain tavalla tulisi toimeen, hän uskoo.

Pääministeri Orpon mukaan hallitus hakee ratkaisua, jossa kaikki osallistuvat leikkauksiin.

Source Link yle.fi