Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_55503b8182776f18e17af5efd25bdb21, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällaisia viestejä Ruoka­virastolle sataa lemmikkien myrkytys­epäillyistä – myös kissojen oireista ilmoituksia – Uutisalue

Tällaisia viestejä Ruoka­virastolle sataa lemmikkien myrkytys­epäillyistä – myös kissojen oireista ilmoituksia

Ruokavirasto kertoo saaneensa torstaipäivään mennessä 60 viestiä SMAAK-lemmikkiruokiin liittyen.

Muun muassa Musti ja Mirri -lemmikkitarvikeketjun myymät SMAAK-lemmikkiruoat ovat joutuneet myrkytysepäilyjen keskelle.

Yhtiö kertoi keskiviikkona, että lemmikkien oireet ja ruoan ainesosat viittaavat vahvasti glykoalkaloidimyrkytykseen. Glykoalkaloidien epäiltiin tulleen ruokaan siinä käytetyistä hollantilaisen valmistajan perunahiutaleista.

Lue lisää: Musti ja Mirri: Koirien massa­­myrkytysten syy selvisi

Gglykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan, Ruokavirasto kertoo.

Niitä piilee lähinnä perunassa (solaniini), mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa (tomatiini).

Lue lisää: Tällainen on myrkky, jonka epäillään aiheuttaneen vakavia oireita koirille – piilee perunassa ja tomaatissa

Myrkytysepäilyjen alla on ollut useampi erä SMAAK herkkä kala viljaton koiranruoka- ja SMAAK viljaton kana kissanruoka -tuotteita.

Torstaina Musti ja Mirrin omistama Musti Group kertoi lopettavansa kaikkien kyseisten ruokien myynnin varotoimenpiteenä.

Syynä on se, että ruoissa on käytetty saman hollantilaisen raaka-ainevalmistajan perunahiutaletta kuin aiemmin myynnistä poistetuissa tuote-erissä.

Lue lisää: Musti poisti lisää tuotteita myynnistä

Musti ja Mirri pitää selvänä, että yhtiö korvaa kaikki poisvedettyihin ruokaeriin liitetyt eläinlääkärikulut. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ruokavirasto tutkii parhaillaan näytteitä SMAAK-ruoista ja sen raaka-aineista laboratoriossaan Helsingissä. Ensimmäisten tulosten arvioidaan valmistuvan parin viikon päästä.

Ruokavirasto kertoo saaneensa torstaipäivään mennessä 60 viestiä SMAAK-lemmikkiruokiin liittyen. Kaksi kolmasosaa yhteydenotoista on tullut eläinlääkäreiltä, loput lemmikkien omistajilta.

Viesteissä on myös kerrottu, että koiria on jouduttu lopettamaan. Lukumäärällisesti näitä tapauksia on Ruokaviraston tiedossa alle viisi.

Lisäksi yksittäiset viestit ovat koskeneet kissoja ja niille aiheutuneita oireita. Ruokaviraston mukaan kissojen lopettamista ei ole mainittu viesteissä.

Ruokaviraston rehujaoston päällikkö Hanna Laatio kommentoi viestejä yleisesti.

– Niissä on tuotu esille syöty rehu ja kuvailtu oireita.

Ilta-Sanomilla ei ole tietoa, onko Ruokavirastolle lähetetyissä viesteissä vedetty yhteys oireiden ja syödyn ruoan välillä.

IS ei ole pystynyt vahvistamaan lemmikkien kuolemia omista lähteistään.

Lue lisää: Musti ja Mirri vetää myös kissan­ruokaa pois myynnistä

– Perunassa olevan glykoalkaloidin solaniinin analyysissa menee vähintään kaksi viikkoa, rehujaoston päällikkö Hanna Laatio kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ruokavirastolle kerrotut oireet vastaavat jo aiemmin julkisuuteen kerrottuja.

Musti ja Mirri on listannut reklamaatioihin perustuen lemmikkien oireiksi muun muassa pahoinvoinnin, raajojen tilapäisen heikkouden ja väsymyksen, moniniveltulehduksen, voimakkaan kivun sekä kuumeen.

Valtavaa huomiota aiheuttanut lemmikkiruokakohu on ollut täysin poikkeuksellinen tapaus myös Ruokavirastolle.

Myrkytysepäilyjen keskellä olevat SMAAK-tuotteet ovat lemmikkien kuivanappularuokia. Menneinä vuosina lemmikkien ruokanappulat tuotiin Suomeen pelkästään ulkomailta, mutta vuodesta 2017 lähtien niitä on tuotettu myös kotimaisin voimin.

– Tämän tyyppisessä ruoassa eräkoot ovat helposti suurempia kuin vaikkapa raakaruoassa, mikä osaltaan tekee skaalasta jo ihan erilaisen. Laatio sanoo.

Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta, onko lemmikeille myrkytysoireita aiheuttanutta perunavalmistetta käytetty ainoastaan rehun valmistamiseen, vai onko siitä tehty myös elintarvikkeita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Myös lemmikeillä raportoidut oireet ovat olleet Laation mukaan ennennäkemättömän vakavia.

Kaiken tämän vuoksi sairastumisten syyn selvittäminen rehusta vie paljon aikaa.

– Analyysit on tehtävä juuri oikean protokollan mukaan, minkä vuoksi osassa niistä kestää hyvinkin kauan. Se on myös yksi haaste tapauksen selvittämisessä, Laatio lausuu.

Mustin ja Mirrin omistava Musti Group tiedotti keskiviikkona, että lemmikkien oireet viittaavat vahvasti glykoalkaloidimyrkytykseen. Yhtiön mukaan glykoalkaloidi olisi päätynyt ruokiin mahdollisesti hollantilaisen perunahiutaleen kautta.

Lue lisää: Näin Musti ja Mirri päätyi perunaan massa­myrkytysten aiheuttajana

Lue lisää: Musti poisti lisää tuotteita myynnistä

Ruokaviraston näkökulmasta kyseessä on vasta epäilys, joka on selvinnyt Musti Groupin omista selvityksistä. Laation mukaan viranomainen ei lähde spekuloimaan oireiden aiheuttajaa ennen kuin siitä on saatu varmoja tuloksia.

– Tutkimme näytteet nyt hyvin laajasti. Mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois ennen sitä. Selvitämme riskiperusteisesti kaikenlaisia mahdollisia aiheuttajia – olivat ne sitten haitallisia ja kiellettyjä kemiallisia yhdisteitä, toksiineja tai mikrobeja sekä ravitsemuksellista koostumusta.

Musti ja Mirri ilmoitti torstaina lopettavansa kaikkien SMAAK herkkä kala viljaton koiranruoka- ja SMAAK viljaton kana kissanruoka -nimisten tuotteiden myynnin varotoimenpiteenä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jos glykoalkaloidi nousisi syypääksi myös Ruokaviraston tutkimuksissa, olisi sillä vaikutuksia jatkossa tehtäviin lemmikkien ruoan riskianalyyseihin.

Laatio korostaa, että hän voi kommentoida asiaa pelkästään rehujen osalta.

– Viranomaisvalvontamme on riskiperusteista, ja sitä arvioidessa on aina otettava huomioon myös uudet mahdolliset riskit. Kyllä se ilman muuta vaikuttaisi niihin analyyseihin, joita tämäntyyppisistä rehuista tehtäisiin.

Laation mukaan rehuista ei ole tätä ennen saatu merkkejä haitallisen korkeista glykoalkaloidien pitoisuuksista.

– Siksihän tämä tapaus onkin niin spesiaali.

– Mutta missään tapauksessa ei voi sanoa, että se olisi mitenkään yleinen ongelma rehuissa, hän jatkaa.

Source Link is.fi