Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_89565f1e331054936cee661c7dd87aab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tältä näyttää uusi äitiyspakkaus – Uutisalue

Tältä näyttää uusi äitiyspakkaus

Uudessa äitiyspakkauksessa on 39 tuotetta.

Suunnittelija Veera Petäjä kertoo, ettei uusimmassa pakkauksessa ole mukana suuria mullistuksia.

Äitiysavustuksen voi valita joko äitiyspakkauksena tai 170 euron verottomana rahasummana. Noin kaksi kolmasosaa valitsee äitiyspakkauksen.

Petäjä kertoo, että koska Kelan käytettävissä oleva summa pakkausta kohti on pysynyt samana, mutta hinnat ovat muuttuneessa maailmantilanteessa jatkuvasti nousseet, tuotteita ei ole yhtä paljon kuin aikanaan.

Tuotteiden määrän vähenemisestä on tullut jonkin verran palautetta.

– Sillä saa vähemmän kuin aikaisemmin. Esimerkiksi vielä vuonna 2018 tuotteita oli 63 ja tänä vuonna 39.

Petäjä jatkaa, että tästäkin syystä äitiyspakkauksissa panostetaan laatuun ja monikäyttöisyyteen.

– Olemme painottaneet 80 prosenttia laatuun ja 20 prosenttia hintaan. Eli laadukkaampaa, mutta vähemmän.

Liukuvoide ja kondomit palaavat tämän vuoden pakkaukseen. Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain, ja saadut tarjoukset vaikuttavat pakkauksen sisältöön. Viime vuoden pakkaukseen Kela ei saanut tarjouksia esimerkiksi kondomeista ja liukuvoiteesta ja tästä syystä niitä ei pakkauksesta löytynyt.

Monia odottavia äitejä kiinnostavat myös pakkaukseen valitut kuosit ja värit. Esteettisyys ei ole kärkipäässä valintaa tehdessä, mutta Petäjä sanoo, että pyrkimys on aina se, että tuotteet ovat ajankuvan mukaisia.

Äitiyspakkauksen kuvitus on nimeltään Satumetsä. Kuvitus valittiin yleisöäänestyksen perusteella ja sen on suunnitellut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Heli Hyppönen.

Pakkauksesta jäänyt pois kevyttoppapuku, pallo mukaan 2026

Pakkauksen tuotteita on karsittu esimerkiksi sen mukaan, mitä asiakkaat eivät palautteessaan ole pitäneet niin tarpeellisina. Äitiyspakkauksesta on kymmenen vuoden aikana jäänyt pois esimerkiksi kevyttoppapuku.

– Kevyttoppapuku on aika arvokas tuote, ja kun pakkauksessa on vastaavia tuotteita, se on jäänyt pois, Petäjä sanoo.

Viime vuoden tapaan lelua ei löydy tämänkään vuoden pakkauksesta. Hallitusohjelman mukaan vuoden 2026 äitiyspakkaukseen on kuitenkin tulossa pallo, jos sopiva löydetään tarjottujen tuotteiden joukosta.

Vuoden 2024 äitiyspakkauksessa on 39 tuotetta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Source Link is.fi