Banner Before Header

Tammikuun sää muistuttaa pokasahan liikettä

Alkaneen tammikuun säästä ennustetaan Suomessa vaihtelevaa.

Eikä vain vaihtelevaa, vaan vaihtelevuudessaan suorastaan ”sahaavaa”, kuvailee sääpalvelu Forecan meteorologi Anne Latvala tammikuisen talvisään alkavaa vaihtelevuutta.

Perinteiselle pokasahalle on tyypillistä nopea edestakainen liike.

Moottorisaha on eri asia.

Latvalan blogissaan kuvailema sahaava näkemys perustuu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n viime vuoden päätteeksi julkaisemaan kuukausiennusteeseen.

Vuosi 2022 alkoi pakkassäässä.

Sitten suursäätilassa tapahtuu suomalaiseen piensäätilaan vaikuttava muutos, sillä Euroopan keskivaiheille vahvistuu hissun kissun korkeapaine, minkä jälkeen matalapaineet kulkevat Pohjois-Atlantilta Pohjois-Eurooppaan ja Jäämerelle.

Suomi jää siihen väliin, lauhan lounaisvirtauksen piiriin.

– Talvella lauha sää on tyypillisesti sateista ja tuulista. Todennäköisesti tammikuussa on juuri tällaista säätä tulossa, Latvala kirjoittaa.

Edelliseen kuukausiennusteeseen verrattuna uusi päivitetty kuukausiennuste korostaa laajenevaa kuilua pohjoiseen matkailevien matalapaineiden ja Etelä- ja Keski-Euroopan korkeapaineen välillä.

– Tammikuun alkupuoliskolla ei kuitenkaan ole odotettavissa mitenkään tasaista säätä kummallakaan viikolla. Sää pikemminkin sahaa kunnon pakkasen sekä lauhan ja sateisen sään välillä, Latvala näkee.

Säätyyppi suosii tuulisuutta ja mahdollisesti ajoittaisia ja paikoittaisia isoja lumikertymiä.

– Myräkät ja myrskytkin ovat lähiviikkoina suorastaan todennäköisiä, Latvala manaa blogissa.

Sään lauhtuessa osa sateista tulee etenkin etelässä vetenä.

Läntisessä Euroopassa uusi vuosi otettiin vastaan hyvin lämpimässä talvisäässä, kun jopa Britanniassa asteita oli 15, Ranskassa 20 ja Espanjassa jopa 25.

Luvassa on pikainen 5–10 asteen tasopudotus.

Suomen yli kulkee alkavalla viikolla sadealue toisensa jälkeen ja niiden välissä virtaa pohjoisesta annoksia kylmää ilmaa etelään.

– Lopputuloksena sää sahaa pikkupakkasen tai jopa lauhan ja kovemman pakkasen välillä, Latvala jatkaa sahaavan metaforansa eli kielikuvansa parissa kirjoituksessaan.

Lämpötilat vaihtelevat etelässä ja lännessä parista plusasteesta 10–20 asteen pakkasiin, idässä ja pohjoisessa alle kymmenestä pakkasasteesta yli 20 pakkasasteeseen.

Uutta lunta tulee vaihtelevasti eri puolilla Suomea, pohjoisessa paikoin jopa parikymmentä senttiä.

Tammikuun 10. päivä alkavalla viikolla matalapaineiden reitti siirtyy pohjoisemmaksi, mutta ulottuu edelleen Suomeen.

Viikko on hiukan keskimääräistä lauhempi ja sateiltaan tyypillinen.

Eurooppa jakaantuu yltyvästi sateiseen pohjoiseen ja kuivaan korkeapaineiseen etelään.

Pohjois-Atlantti syöttää matalapaineita Pohjois-Eurooppaan, missä Suomikin perinteisesti ja maantieteellisesti sijaitsee.

Tammikuun kolmannen ja neljännen viikon ennustettavuus on heikko.

Näillä näkymin, jotka ovat alustavia ja hapuilevia, kolmannella viikolla sää olisi keskimääräistä lauhempaa ja sademäärä ajankohdalle tyypillistä tai hiukan runsaampaa.

Neljäs viikko olisi lauha ja ehkä tavanomaista sateisempi.

Source Link is.fi