Banner Before Header

Tohtori Jukka Tarkka: Suomalaiset heräsivät karuun todellisuuteen – jokainen kansan­edustaja joutuu vastaamaan jaa tai ei Natoon

Valtiotieteen tohtorin, entisen kansanedustajan Jukka Tarkan mukaan Nato-keskustelua on hallinnut viime vuoden lopuille asti ”surkea jäännössuometus”. Hän on seurannut Nato-keskustelua parin vuosikymmenen ajan.

– Presidentti Tarja Halosen opin mukaan piti paheksua sotilasliitto Naton röyhkeää uhkaa rauhatahtoista Venäjää kohtaan. Piti unohtaa, että Nato ei ole hyökännyt mihinkään, Tarkka kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomissa alunperin julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Hänen mukaansa Venäjän uusi yritys laajentaa etupiiriään länteen näyttää herättäneen suomalaiset karuun todellisuuteen.

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin uudisti vuodenvaihteessa vaatimuksen etupiirinsä laajentamisesta, presidentti Sauli Niinistö torjui hänet toistamalla uudenvuodenpuheessaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon periaatteet.

– Se sähköisti Suomen poliittisen kentän, mutta luultavasti myös Venäjän vallan käytävät. Siellä huomattiin, että maito oli kaatunut Kremlin lattialle. Tuloksena voi olla juuri se asia, jonka Putin yritti osoittaa mahdottomaksi.

Tarkan mukaan Putinin uho närkästytti Suomen poliittisessa kentässä.

– Liika on sentään liikaa.

Tarkka arvioi, että pääministeri Sanna Marinin (sd) uudenvuodenpuheen rivien välissä saattoi olla paheksuntaa siitä, että naapurin presidentti yritti rajoittaa Suomen pääministerin toimintavaputta.

Tarkan mukaan samanlaista liikehdintää näyttää syntyneen muidenkin eduskuntapuolueiden johtoportaissa.

– Tämän prosessin lopputulema ratkaisee Nato-asian. Kaikissa ajateltavissa olevissa vaihtoehdoissa Nato-jäsenyys ratkeaa viime kädessä eduskunnassa. Jokainen kansanedustaja joutuu vastaamaan isoon kysymykseen: jaa tai ei.

Hänen mukaansa suurimpien eduskuntapuolueiden johtajilla on nyt raskas vastuu ja näyttää siltä, että heistä moni on ymmärtänyt asemansa.

Source Link is.fi