Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9276ef9de884e77e4a560df5874554a9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tunnettu konsertti­pianisti tuomittiin kunnian­loukkauksesta – syytti flyygelin kavaltanutta muista rikoksista ja paljasti henkilöllisyyden – Uutisalue

Tunnettu konsertti­pianisti tuomittiin kunnian­loukkauksesta – syytti flyygelin kavaltanutta muista rikoksista ja paljasti henkilöllisyyden

Tunnettu suomalainen konserttipianisti on tuomittu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä 50 päiväsakon rangaistukseen.

Vuonna 1963 syntynyt mies julkaisi vuonna 2020 kaksi Facebook-päivitystä, joiden käräjäoikeus katsoi loukanneen pianonvirittäjän kunniaa.

Somejulkaisun taustalla oli osapuolten välinen kiista, joka oli edennyt käräjille saakka. Pianisti oli myynyt vuoden 2013 lopussa flyygelin yhtiölle, jossa hän oli itse osakkaana. Pianonvirittäjä kauppasi ilman lupaa flyygelin seuraavana vuonna Tampereen seurakuntayhtymälle 15 400 eurolla. Virittäjän poika merkittiin kauppakirjaan myyjäksi.

Tästä flyygelikaupasta pianonvirittäjä tuomittiin tammikuussa 2020 törkeästä kavalluksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mutta muut syytekohdat käräjäoikeus hylkäsi näytön puutteessa.

Pianistin mielestä pianonvirittäjä oli kavaltanut kaksi muutakin pianoa ja myynyt muitakin soittimia. Syyttäjäkin oli tästä teosta syyttänyt, mutta syyte ei näytön puutteen takia oikeudessa menestynyt.

Hylättyjen syytteiden osalta pianisti ja hänen yhtiönsä valittivat hovioikeuteen, mutta peruivat valituksen huhtikuussa 2020. Näin ollen käräjäoikeuden aiempi päätös sai lainvoiman.

Toukokuussa 2020 tehdyssä julkisessa Facebook-julkaisussa konserttipianisti kuitenkin kertoi pianonvirittäjän kavaltaneen myös kaksi muuta flyygeliä ja myyneen myös hänelle rakkaan ensimmäisen pianonsa, joka oli ollut varastoituna. Vastaaja nimesi julkaisussaan törkeästä kavalluksesta tuomitun henkilön ja kertoi hänen olevan varaton.

Julkaisussa oli myös linkki tuomiosta kertoneeseen Ilta-Sanomien uutiseen. Pianisti palasi asiaan vielä pianonvirittäjän nimen mainiten syyskuussa 2020 tehdyssä julkaisussa.

Käräjäoikeudessa pianisti kiisti syytteet ja vetosi sananvapauteen. Vastauksessaan hän toi esiin myös sen, että osapuolten välillä oli jo vuonna 2017 käyty yksityisoikeudellinen korvaussovittelu, jossa pianistin ja hänen yhtiönsä esittämä 70 000 euron korvausvaatimus oli soviteltu vastapuolen heikon taloudellisen takia 14 400 euroon, jonka hän sittemmin työtä tekemällä korvasi.

Pianistin mielestä hän kritisoi julkaisuissaan erityisesti oikeuslaitosta, joka oli hylännyt asiassa osan syyttäjän ajamista syytteistä. Käräjäoikeus oli toista mieltä ja langetti miehelle yhteensä 750 euron sakot. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan pianonvirittäjälle kärsimyksestä 2 000 euroa ja vastapuolen oikeudenkäyntikuluja 3 720 euroa.

Tuomittu konserttipianisti valitti käräjäoikeuden helmikuussa 2022 antamasta tuomiosta hovioikeuteen, mutta Itä-Suomen hovioikeus ei antanut asiassa valituslupaa.

Source Link is.fi