Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3669231cb69b710133ea82693c04592e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkija Maria Lassila-Merisalo alkaa selvittää Matti Kuuselan juttujen todenperäisyyttä – näin hän kommentoi urakkaa – Uutisalue

Tutkija Maria Lassila-Merisalo alkaa selvittää Matti Kuuselan juttujen todenperäisyyttä – näin hän kommentoi urakkaa

Aamulehti poisti viime perjantaina verkosta 551 Kuuselan tekemää juttua.

Nainen seisoo kirjahyllyn edessä ja katsoo kohti kameraa.

Tutkija Maria Lassila-Merisalo aloittaa urakkansa lukemalla Matti Kuuselan elämänkerran. Kuva: Jarkko Viitasaari

Vilma Ruokoski,

Petra Ketonen,

Anu Leena Hankaniemi

Mediatutkija Maria Lassila-Merisalo alkaa selvittää Aamulehden entisen toimittajan Matti Kuuselan juttujen todenperäisyyttä. Asiasta uutisoi Aamulehti.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen kertoo uutisessa, että Lassila-Merisalon selvitystyö alkaa pääsiäisen jälkeen, ja sen arvioidaan valmistuvan näillä näkymin juhannukseen mennessä.

Aamulehti poisti viime perjantaina verkosta 551 Matti Kuuselan tekemää juttua. Syynä oli se, että 40 vuoden uran Aamulehdessä tehnyt Kuusela kertoi tuoreessa elämäkerrassaan käyttäneensä fiktiota joissakin jutuissaan.

Selvitystyshankilöksi valittu Maria Lassila-Merisalo on hämeenlinnalainen tutkija, kirjoittaja ja kouluttaja. Hän on keskittynyt vastuulliseen tarinankerrontaan.

Hän työskentelee kehittämispäällikkönä Hämeen ammattikorkeakoulussa ja tutkii parhaillaan Media-alan tutkimussäätiön rahoituksella luotettavaa journalistista tarinankerrontaa.

Lassila-Merisalo on väitellyt kaunokirjallisesta journalismista Jyväskylän yliopistossa, jossa hän on journalistisen kirjoittamisen dosentti. Lisäksi hän on viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa.

Tutkija kertoo tehtävästä

Maria Lassila-Merisalo kertoo Ylelle, että hänen tehtävänään on käydä läpi kaikki verkosta poistetut 551 juttua. Hän tekee ehdotukset, mitä juttujen kanssa tehdään. Aamulehden johto tekee lopulliset päätökset.

– Äkkiseltään tulisi mieleen sanoa, että tämä on mahdoton tehtävä. Kaikista jutuista ei voi päästä selvyyteen. Haastateltavia voi olla kuollut tai on mahdotonta jäljittää, jos haastateltava on nimetty vain etunimellä.

Lassila-Merisalo sanoo, että tehtävä on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen. Hän näkee mahdollisuuden median kriittiselle keskustelulle, miten toimintatapoja voidaan tarkastella ja lukijan luottamus ansaita.

Ihan ensin Lassila-Merisalo aikoo pääsiäisenä lukea Kuuselan elämäkerran.

Kuuselan tuotanto on Lassila-Merisalolle jonkin verran entuudestaan tuttua. Hänen mielestään esimerkiksi Kuuselan koiran viimeisestä päivästä kertova juttu ei ole ongelmallinen. Siinä fiktion ja faktan ero tulee selville.

– On ehkä ihan hyväkin lähtökohta, ettei minulla ole tiivistä tai läheistä suhdetta Kuuselaan tai hänen teksteihinsä.

Kesällä valmista

Tapaus on kuumentanut keskustelua. Tutkija kertoo tekevänsä selvitystyönsä kunnioittaen.

– Toivon, että selvityksen myötä kuitenkin Kuusela saa reilun ja ansaitsemansa kohtelun.

Selvityksen pitäisi olla valmis kesäkuun puolivälissä.

Maria Lassila-Merisalo aikoo tavoitella Kuuselaa ja toivoo pääsevänsä keskustelemaan hänen kanssaan.

Tutkija ei vielä tiedä, keitä kaikkia hän aikoo haastatella. Esimerkiksi valokuvaajat voivat olla tärkeitä lähteitä tutkijalle. Kuuselan legendaarisinta työparia, valokuvaaja Raine Lehtorantaa, ei päästä kuulemaan, sillä hän kuoli viitisen vuotta sitten.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho totesi perjantaina 22.3. Ylelle, että jutuista pitää erottua se, mikä on sepitettyä ja mikä totta.

Kerromme kohta lisää.

Source Link yle.fi