Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_41497ffd8bcea9453ee1f1014d9383cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuulivoimalakiista ratkesi Norjassa – nyt saamelaisnuoret istuvat oikeudessa maksamattomista sakoista – Uutisalue

Tuulivoimalakiista ratkesi Norjassa – nyt saamelaisnuoret istuvat oikeudessa maksamattomista sakoista

Oslon käräjäoikeudessa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti saamelaisnuoria vastaan, jotka osoittivat mieltään niin sanotussa Fosenniemen tuulivoima-asiassa.

Vuosi sitten mielenosoittajien joukko valtasi Norjan öljy- ja energiaministeriön aulan Oslossa neljäksi vuorokaudeksi ja tukkivat monien muidenkin ministeriöiden sisäänkäyntejä.

Saamelaisnuoret yhdessä Natur og Ungdom -ympäristöjärjestön kanssa vaativat tuolloin Norjan valtiota noudattamaan vuonna 2021 annettua korkeimman oikeuden tuomiota, jonka mukaan Fosenin tuulivoimalat on rakennettu ilman voimassa olevaa toimilupaa. Tuomiossa todettiin niiden rikkovan saamelaisten ihmisoikeuksia.

Tuulivoimapuiston toimintaa oikeuden päätös ei kuitenkaan pysäyttänyt, ja sen vuoksi saamelaisnuoret eivät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa mieltään näkyvästi Norjan pääkaupungissa.

Yhdeksän päivää kestäneet mielenosoitukset päättyivät siihen, että Norjan valtio pyysi saamelaisilta anteeksi luvaten, että asiaa aletaan selvittämään.

Asia ei edennyt, ja Fosen-mielenosoitukset jatkuivat vielä viime syksynäkin huipentuen saamelaisnuorten vierailuun Norjan kuninkaan ja kruununprinssin luona.

18 aktivistia jätti sakot maksamatta

Useat aktivistit saivat sakkoja viime kevään mielenosoituksista, koska he eivät noudattaneet poliisin käskyä poistua ministeriöistä. Sakot olivat suurudeltaan 300–500 euroa. 18 nuorta jättivät sakot maksamatta. Asiaa puidaan nyt Oslon käräjäoikeudessa.

Saamelaisnuoret ovat tällä viikolla kertoneet oikeudessa vuoden takaisista tapahtumista, ja monelle oikeudenkäynti on ollut raskas kokemus. Asiasta kertoo NRK Sápmi.

Elle Rávdná Näkkäläjärven mukaan on epäreilua, että he ovat syytetyn penkillä, vaikka Norjan valtio hävisi korkeimmassa oikeudessa kiistan Fosenniemen tuulivoimalahankkeen rakentamisesta.

– On hyvin ikävää, jos me saamme sakot ja meidät tuomitaan. En tule hyväksymään tätä, sanoo Näkkäläjärvi.

Ella Marie Hætta Isaksen Oslon käräjäoikeudessa maaliskuussa 2024.

Ella Marie Hætta Isaksen itki käräjäoikeudessa kertoessaan mielenosoituksista. Hän kertoi raskaasta vuodestaan ja miten on tuntenut, ettei siltikään ole tehnyt tarpeeksi Fosenin -asian hyväksi. Kuva: Håkon Mudenia / NRK Sápmi

Ella Marie Hætta Isaksenin mukaan nuoria rangaistaan, vaikka he ovat suojelleet ihmisoikeuksiaan.

– Kun katselen mielenosoittajaystäviäni, niin tunnen, ettei heidän pitäisi olla täällä ollenkaan. Ja heitä, jotka ovat vuosia rikkoneet ihmisoikeuksia, ei tuomita, sanoo Hætta Isaksen.

Torstaina kesken käräjöinnin syyttäjä hylkäsi syytteet viittä saamelaisaktivistia vastaan, koska oikeudenkäynnin todistajainlausunnoissa tuli esiin epäselvyyksiä siitä, kuka oli antanut käskyn ottaa kyseessä olevat mielenosoittajat kiinni.

Syytettyinä ovat kuitenkin vielä ne 13 aktivistia, jotka valtasivat öljy- ja energiaministeriön aulan. Oikeudenkäynti jatkuu vielä ensi maanantaihin saakka ja tuomio annetaan huhtikuun 12. päivä.

Syytetyt aktivistit kokoontuivat perjantaina 15.3. Norjan kuninkaanlinnan eteen mielenosoitukseen. He vaativat muun muassa, että Fosen-prosessia on tarkasteltava huolellisesti, jotta sama ei enää toistuisi. Mielenosoittajat vaativat myös, että Fosenin poronhoitajien on saatava laidunalueensa takaisin.

Poronhoitajat pääsivät sopimukseen tuulivoimapuiston kanssa

Eteläsaamelaiset ovat käyttäneet Fosenin Roanin ja Storheian vuoristoalueita porojen talvilaitumena jo 1500-luvulta lähtien.

Vuonna 2010 Statkraft Development AS sai luvan rakentaa Fosenin alueelle Trøndelagiin Pohjois-Euroopan suurimman tuulivoimalakeskittymän. Alueen saamelaiset poronhoitajat ovat taistelleet tuulivoiman rakentamista vastaan vuosia.

Maaliskuun alussa viikkoa ennen aktivistien oikeudenkäyntiä Pohjois-Fosenin poronhoitajat ja tuulivoimapuiston omistaja Roan Vind DA pääsivät sopimukseen alueen käytöstä. Sopimus on hyvin samankaltainen kuin, johon Etelä-Fosenin poronhoitajat pääsivät ennen joulua Fosen Vind -yhtiön kanssa.

Sopimuksen mukaan tuulimyllyjä ei revitä alas Fosenniemestä, vaan poronhoitajat saavat menettämiensä talvilaitumien tilalle vastaavat lisälaitumet muualta.

Pohjois-Fosenin poronhoitajat ovat helpottuneita sopimuksesta, joka turvaa poronhoidon oikeudet. Korkeimman oikeuden tuomion jälkeisen prosessin he ovat kuitenkin kokeneet vaikeaksi.

– Olisimme halunneet taistella taas voitosta korkeimmassa oikeudessa sekä itsemme, myös muiden porohoitajien että oikeusvaltion puolesta, mutta sillä välin poronhoito olisi kärsinyt.

Saamelaisaktivistien mielestä sopimus ei kuitenkaan pyyhi pois ihmisoikeusrikkomuksia.

– Ihmisoikeusrikkomukset loppuvat vasta sitten kun sekä Etelä- että Pohjois-Fosenin poronhoitajat saavat hyvät maat menetettyjen talvilaidunten tilalle, sanoo Ella Marie Hætta Isaksen.

Norjan saamelaiskäräjät ja Nord-Fosenin poronhoitajat ovat pyytäneet Fosenin tapaukselle riippumatonta tutkintaa alkukäsittelystä korkeimman oikeuden tuomion jatkotoimiin. Saamelaiskäräjien mukaan tällaisista virheistä on tärkeää oppia ja välttää niiden toistumista.

Source Link yle.fi