Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b7acbc784d8dc0a496a33a6c1528f199, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainan sota viisinkertaisti Suomen ampumatarviketuotannon – Nammon saama EU-tuki voi vielä auttaa tuplaamaan sen – Uutisalue

Ukrainan sota viisinkertaisti Suomen ampumatarviketuotannon – Nammon saama EU-tuki voi vielä auttaa tuplaamaan sen

Puolustustarvikkeita valmistava Nammo sai EU:lta hakemansa tuen ruudin ja tykistöammusten tuotannon kasvattamiseen. Rahoitus ei vielä riitä toisen uuden tehtaan rakentamiseen.

Nammo Oy:n Jonne Suuronen koskettelee aseruutia, joka on suuressa astiassa Vihtavuoren tehaan varastossa.

EU:n myöntämän ASAP-tuen turvin Nammo voi kasvattaa Vihtavuoren tehtaan tuotantoa jopa 70 prosenttia nykyisestä. Arkistokuvassa Nammo Vihtavuoren tuotantopäällikkö Jonne Suuronen aseruutiastian äärellä. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Euroopan komissio julkisti perjantaina eurooppalaisen ampumatarviketuotannon tukemiseen tarkoitetun ASAP-tuen saajat. Suomessa puolustusteollisuus sai tuen jaossa sen, mitä oli hakenutkin.

Nammo Vihtavuori saa komissiolta ruudin ja nitroselluloosan tuotannon lisäämiseen 10 miljoonaa euroa. Lisäksi Vihtavuoren tehdas saa kuusi miljoonaa euroa yhteiseurooppalaisen Rollo-hankkeen kautta.

Nammo Lapualle EU-rahaa tulee 22,5 miljoonaa euroa 155 millimetrin tykistöammusten tuotannon laajentamiseen. Kyseessä on ammustyyppi, jota EU ei ole kyennyt toimittamaan Ukrainalle lupaustensa mukaisesti.

Nammo valmistaa tykistöammuksia Sastamalan tehtaallaan.

Nammo Vihtavuoren toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä sanoo, että ASAP-tuen avulla Nammo pystyy lisäämään ruudin ja nitroselluloosan tuotantoa jopa 60–70 prosenttia nykyisestä. Myös tykistökranaattien tuotannossa lisäys on hänen mukaansa merkittävä.

Tuotannon lisäämiseksi Nammo aikoo rakentaa Suomeen kaksi uutta tehdasta, nallitehtaan ja tykistökranaattitehtaan. Molemmat työllistävät noin 50 ihmistä.

Nammon uuden nallitehtaan rakentaminen alkaa tänä keväänä Vihtavuoressa. Tehtaan on määrä käynnistyä ensi vuoden lopulla, ja tuotanto lähtee varsinaisesti käyntiin vuoden 2026 puolella, Heikkilä kertoo.

Nammon tykistökranaattitehdashankkeen käynnistyminen edellyttää Heikkilän mukaan vielä kotimaista rahoituspäätöstä.

Hän ei kerro, paljonko rahaa tarvitaan, jotta tehdas toteutuisi. Nyt saatu 22,5 miljoonan euron ASAP-tuki kattaa hänen mukaansa kuitenkin alle puolet kokonaisuudesta.

Ilkka Heikkilä sanoo, että uusi tykistöammustehdas sijoittuu joko Sastamalaan tai Keski-Suomeen. Sijaintipaikka päätetään ennen kesää, jos rahoitus järjestyy.

Tuotanto on jo viisinkertainen

Puolustusministeriö myönsi joulukuussa noin 24 miljoonaa euroa kotimaisen ampumatarviketuotannon kasvattamiseen. Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan EU-komission rahoituspäätös ”on linjassa puolustusministeriön joulukuussa tekemän suunnitelman kanssa”.

– Päätöksellä rahoitetaan investointeja, jotka ovat kriittisiä sotilaalliselle huoltovarmuudelle ja joilla mahdollistetaan Ukrainan pitkän aikavälin tuki, Häkkänen toteaa puolustusministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Ukrainan sota on kasvattanut Suomen puolustusteollisuutta merkittävästi.

Sotaa edeltävään aikaan verrattuna kotimainen ampumatarviketuotanto on jo viisinkertaistunut, kertoo erityisasiantuntija Frans Peltonen puolustusministeriöstä. Nyt tehdyt EU:n ja valtion rahoituspäätökset kaksinkertaistavat hänen mukaansa nykytason.

Jos tukirahoilla suunnitellut investoinnit toteutuvat, Suomessa tuotetaan siis kymmenen kertaa enemmän ampumatarvikkeita kuin ennen Ukrainan sodan alkamista.

Ukrainan sota on alusta asti kiihdyttänyt Suomen aseteollisuutta.

Source Link yle.fi