Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f87ced1ed0970724b8bd57e544045a83, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ursula von der Leyen puhui kriisistä Suomen itärajalla – EU-parlamentilta uusi ratkaisu raja­turvallisuuteen – Uutisalue

Ursula von der Leyen puhui kriisistä Suomen itärajalla – EU-parlamentilta uusi ratkaisu raja­turvallisuuteen

EU-parlamentti hyväksyi keskiviikkona muuttoliike- ja turvapaikkalakiuudistuksen, jossa otetaan kantaa myös Suomen itärajalla ajankohtaiseen välineellistettyyn maahanmuuttoon.

EU-parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkona pitkään valmistellun muuttoliike- ja turvapaikkalakiuudistuksen.

Sopimuksella halutaan luoda perusta oikeudenmukaisemmalle, tehokkaammalle ja kestävämmälle kehykselle muuttoliikkeen hallitsemiseksi.

Laajassa maahanmuuttopaketissa säädetään muun muassa pakollisista solidaarisuustoimista niille EU-maille, joihin kohdistuu erityistä muuttopainetta. Pakettiin kuuluu kymmenen uutta lakiehdotusta, joilla päivitetään EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntöä.

Lakipaketissa otetaan kantaa myös Suomen itärajalla ajankohtaiseen välineellistettyyn maahanmuuttoon. Välineellistetyn maahanmuuton kohteeksi joutuva jäsenmaa saa tarvittaessa tukea toisilta EU-mailta.

Henkilöt, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, eivät saa tulla Euroopan unioniin, kun taas sotaa tai vainoa pakenevat voivat luottaa siihen, että saavat tarvitsemaansa suojelua.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo muuttoliikkeen olevan haaste, johon on vastattava Euroopan tasolla.

– Ulkorajojen turvallisuus parantuu, von der Leyen kiittelee tiedotteessa.

Komission puheenjohtajan mukaan jatkossa saadaan paremmin tietoa rajanylittäjistä ja nopeampia ja tehokkaampia turvapaikka- ja palauttamismenettelyjä.

– Suhtaudumme yhteisvastuullisemmin ulkorajoillamme sijaitseviin jäsenvaltioihin, jotka hallitsevat laittoman maahanmuuton aiheuttamaa painetta. Kaikki jäsenvaltiot osallistuvat siis yhteisvastuutoimiin, mutta ne valitsevat, miten se on paras tehdä.

– Edelleen liikkumista Euroopan unionin sisällä ei kuitenkaan voida sallia. Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltiot tekevät tiiviimpää yhteistyötä edelleen liikkumisen estämiseksi. Pohjimmiltaan sopimuksessa on kyse siitä, miten voimme parhaiten käyttää voimiamme yhdessä.

Ursula von der Leyenin mukaan tärkeät osat kokonaisuutta ovat oikeudellinen kehys ja operatiivinen tuki jäsenmaille.

– Reagoimme jatkossakin kriiseihin – Lampedusasta Suomen rajalle ja Kanariansaarilta Kyprokselle. Samalla jatkamme työtämme maailmanlaajuisten kumppaniemme kanssa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus valmistelee parhaillaan esitystä itärajan määräaikaisesta poikkeuslaista.

Lausuntokierroksella olleen lakiesityksen kokonaisuutta muokataan parhaillaan.

IS kertoi keskiviikkona tietoihinsa viitaten siitä, mitä kohtia lakiluonnoksessa muokataan.

Lue lisää: Näitä kohtia itärajan käännytys­laissa nyt muokataan – ”Suurin kysymys kilpistyy siihen”

IS:n tietojen mukaan ristiriita EU-oikeuden ja kansainvälisten sopimusten osalta ei tule täysin poistumaan lakiesityksestä. Lakiesitystä muokataan nyt ”mahdollisimman vähän rikkovaksi”.

Suurin kysymys lakiesityksessä kilpistyy nyt siihen vuorovaikutustilanteeseen, jossa rajavartijat kohtaavat maastorajan ylittäviä ihmisiä.

Source Link is.fi