Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fd696ff5b0ae1581433cff7cbc0391d0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusnatsit viettävät kesäjuhliaan puolijulkisesti – supon mukaan yksittäiset väkivallantekijät voivat radikalisoitua – Uutisalue

Uusnatsit viettävät kesäjuhliaan puolijulkisesti – supon mukaan yksittäiset väkivallantekijät voivat radikalisoitua

Hämeenlinnan Evolla järjestetty White Boy Summer Fest ei ole ainoa laatuaan. Äärioikeistolaiset tapahtumat ovat väylä aatteen levittämiselle ja verkostoitumiselle.

Evon vanhan riistaaseman puurakenteinen, kaksikerroksinen päärakennus

Ylen arkistokuva Evolla sijaitsevasta huvilasta, jolla Bellingcat-ryhmän mukaan järjestettiin kesäkuussa äärioikeistotapahtuma. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Hämeenlinnan Evolla pidetyt uusnatsien kesäfestarit eivät ole ainoat laatuaan. Suojelupoliisin (supo) mukaan suomalainen äärioikeisto järjestää suhteellisen aktiivisesti aatteellisia tapahtumia ja yksi näistä on White Boy Summer Fest. Äärioikeistolaiset tapahtumat ovat supon mukaan väylä äärioikeistolaisten verkostoitumiselle ja aatteen levittämiselle.

Tutkiva Bellingcat-ryhmä kertoi torstaina, että äärioikeiston ja uusnatsien kesäjuhla White Boy Summer Fest järjestettiin kesäkuussa vuokrahuvilalla Hämeenlinnan Evolla. Festivaali on järjestetty aiemmin samalla alueella viime vuonna.

Tapahtumajärjestäjän oman ilmoituksen mukaan kyseessä on kansallismielinen musiikki- ja kulttuuritapahtuma. Bändien lisäksi festivaaleilla oli mahdollisuus saunaan, paljuun ja telttailuun. Lisäksi paikalla myytiin aatteeseen sopivia kirjoja, levyjä ja vaatteita.

Tapahtumassa oli myös kamppailuotteluita, joissa osallistujat ottivat mittaa toisistaan sekä paneelikeskustelu, jonka teemana oli käsitellä kulttuurin vaikutusta poliittiseen ympäristöön.

Bellingcatin mukaan tapahtumaan osallistui yhdysvaltalaisen Hammerskins-nimisen skinheadryhmän suomalaiseen jäsenosastoon kuuluvia henkilöitä ja muualta tulleita vieraita. Suomen Hammerskins tunnetaan myös Crew 38 -nimellä.

Yksittäiset väkivallantekijät voivat radikalisoitua

Crew 38 on yksi Suomen äärioikeistolaisessa toimintaympäristössä jo pidempään toimineista järjestäytyneistä ryhmistä.

– Tällaiset järjestäytyneet ja näkyvästi toimivat ryhmät eivät tyypillisesti itsessään muodosta terroriuhkia, mutta ryhmien keskuudessa voi radikalisoitua potentiaalisia yksittäisiä väkivallantekijöitä, kertoo supon viestintäasiantuntija Irene Zidan.

Supon mukaan merkittävimmän äärioikeistolaisen terrorismin uhkan Suomessa muodostavat yksittäiset toimijat ja pienryhmät.

Ääriliikkeisiin perehtynyt tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että White Boy Summer Festin kaltaisilla tapahtumilla on merkitystä ääriliikkeille, sillä tapahtumissa tavataan tuttuja, vietetään aikaa yhdessä, kehitetään liikkeen sisäistä solidaarisuutta ja mahdollisesti verkostoidutaan.

Kotosen mukaan musiikkikeikat ovat matalan kynnyksen tapoja tulla osaksi liikkeen toimintaa. Moni saa siellä ensi kosketuksensa tähän porukkaan. Tapahtumat ovat tärkeitä myös varainhankinnan kannalta.

Vaikka tapahtumajärjestäjät kertovatkin julkisesti festareiden tapahtumista, tapahtumapaikka on pidetty salassa. Kotosen arvion mukaan tapahtumat pyritään pitämään oman porukan piirissä muun muassa siksi, etteivät poliittiset vastustajat pääse häiritsemään tapahtumaa. Esimerkiksi keikkapaikkojen vuokraaminen voi olla hankalaa, jos joku edeltä käsin on saanut sen tietoonsa ja pyrkinyt vaikuttamaan vuokraajaan.

Bellingcat-ryhmä kykeni sijoittamaan tapahtumapaikan Evolle vertaamalla tapahtumasta sosiaalisessa mediassa levitettyjä valokuvia vuokramökkien ja -huviloiden ilmoitusten kuviin.

Huvilaa vuokraava yrittäjä kertoo Bellingcatille, ettei hän ole ollut tietoinen asiakkaansa järjestämästä tapahtumasta tai sen luonteesta yrityksensä kohteessa. Vuokrahuvilan omistavan matkailualan yrittäjä ei ole halunnut antaa Ylelle haastattelua tai kommentoida Bellingcatin tietoja.

Yrittäjä kertoo Hämeen Sanomien verkkosivulla (tilaajille), että hän lisäsi yrityksen varaussivustolle perjantaina varausehdon: ”Rasismiin, antisemitismiin ja muukalaisvastaisuuteen liittyvien sekä muiden vastaavien hyvien tapojen vastaisten tapahtumien järjestäminen kohteissa on kielletty.”

Source Link yle.fi